Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 954: Generalul Sîrskîi a ordonat întărirea pozițiilor din Donețk / Incendiu masiv la un depozit de carburanți din regiunea rusă Perm – VIDEO / ISW: Rusia nu va obține câștiguri operaționale semnificative

HotNews.ro
LIVE Război în Ucraina, ziua 954: Generalul Sîrskîi a ordonat întărirea pozițiilor din Donețk / Incendiu masiv la un depozit de carburanți din regiunea rusă Perm – VIDEO / ISW: Rusia nu va obține câștiguri operaționale semnificative
Soldați ruși în Ucraina: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a declarat că a ordonat consolidarea pozițiilor în estul regiunii Donețk, la o zi după ce forțele Kievului au anunțat că s-au retras din orașul Vuhledar. Trupele ruse avansează în mod constant în diferite sectoare din estul Ucrainei, în pofida incursiunii surpriză a Kievului din august în regiunea rusă Kursk, incursiune despre care Ucraina spera că va încetini avansul trupelor Moscovei pe front.

Evenimentele de vineri, ziua 954 a războiului din Ucraina, LIVE:

Doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost extraşi din munte în noaptea de joi spre vineri, cu sprijinul salvamontiştilor şi poliţiştilor de frontieră, a informat directorul Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont, Dan Benga.

„Apelul venit prin 112 la ora 00,10 ne-a informat despre cei doi care se aflau într-o zonă greu accesibilă, iar unul dintre ei avea probleme medicale, având dureri mari la membrul inferior drept, nemaiputându-se deplasa. Acţiunea de căutare – salvare a fost derulată pe tot parcursul nopţii de salvatorii montani ai SPJ Salvamont Maramureş în Munţii Maramureşului pentru găsirea şi extragerea a doi cetăţeni ucraineni cu vârste de 21 şi 28 ani, aflaţi, din spusele lor, de câteva nopţi pe munte, fiind uzi, fără hrană şi apă şi într-o uşoară hipotermie datorită frigului”, a spus Dan Benga.

„După ce eu ajuns la ei, salvatorii i-au acordat primul ajutor tânărului cu probleme medicale, le-au oferit hrană şi ceai cald, iar ulterior i-au coborât din munte, predându-i echipei medicale a Serviciului de Ambulanţă Judeţean venită în sprijin”, a precizat Dan Benga.

Conform acestuia, acţiunea de căutare – salvare a fost finalizată cu succes după şase ore şi jumătate, ucrainenii fiind preluaţi de autorităţile competente. (Agerpres)

Un angajat de la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, ocupată de Rusia, a fost ucis vineri dimineață într-un atac cu mașină-capcană, au afirmat anchetatorii ruși, potrivit Reuters.

Centrala electrică a acuzat autoritățile ucrainene de orchestrarea crimei.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, este controlată de forțele ruse din martie 2022 și se află aproape de linia frontului.

Cel puțin 177 de prizonieri ucraineni au murit în prizonieratul rusesc de la începutul invaziei Moscovei, a declarat Victoria Tsymbaliuk, reprezentant al Centrului ucrainean de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război.

Potrivit acesteia, din cauza lipsei supravegherii internaționale, numărul real al deceselor din închisorile rusești ar putea fi mult mai mare.

Rusia refuză să confirme că a capturat sau locul în care se află mii de prizonieri de război ucraineni, a adăugat ea. (Kyiv Independent)

Armata ucraineană a afirmat vineri că a lovit o instalație de stocare a combustibililor în regiunea Voronej din Rusia în timpul unui atac efectuat peste noapte.

„Sistemele rusești de apărare aeriană au fost observate operând în zonă. A fost confirmat faptul că cel puțin unul dintre rezervoarele verticale a fost lovit”, potrivit comunicatul postat pe Telegram. (Reuters)

Forțele Moscovei au atacat infrastructura esențială a Ucrainei cu 119 drone Shahed din lansate din zonele Primorsko-Akhtarsk și Kursk din Rusia și de la Cap Chauda din Crimeea, au spus forțele aeriene ucrainene pe Telegram.

Nouă drone de atac au fost doborâte de apărarea aeriană în regiunile Kiev, Cherkasî, Kirovohrad și Herson, iar șapte Shahed au dispărut de pe radare, probabil ca urmare a contramăsurilor de război electronic (nu au fost primite informații privind pagube sau victime), potrivit sursei citate.

Noul premier al Japoniei, Shigeru Ishiba, a avertizat vineri, într-un discurs politic adresat parlamentului, că lumea este din ce în ce mai „divizată” și „ conflictuală”.

„Ucraina de astăzi ar putea prefigura Asia de Est de mâine. De ce nu a funcționat descurajarea în Ucraina?”, a întrebat Ishiba, adăugând: „Dacă luăm în considerare și situația din Orientul Mijlociu, comunitatea internațională devine din ce în ce mai divizată și predispusă la confruntări”. (AFP)

ISW: Rusia nu va obține câștiguri operaționale semnificative

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1230 soldați, 15 tancuri, 31 alte blindate de luptă, 59 piese de artilerie, 8 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem antiaerian, 70 diferite vehicule și 3 echipamente speciale.

Efortul ofensiv al Rusiei din estul Ucrainei, care a început în toamna anului 2023, continuă să genereze progrese graduale în anumite sectoare ale frontului, dar probabil că forțele ruse nu vor obține câștiguri operaționale semnificative, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Forțele ucrainene desfășoară o apărare eficientă în adâncime de-a lungul liniei frontului, provocând pierderi semnificative forțelor ruse, cedând încet teren, dar împiedicând armata rusă să obțină avansuri rapide pe câmpul de luptă.

Forțele ucrainene se confruntă cu provocări și constrângeri operaționale serioase, care oferă forțelor ruse oportunități de a obține câștiguri tactice semnificative.

Cu toate acestea, forțele ruse nu dispun de resursele umane și materiale necesare pentru a continua pe termen nelimitat eforturile ofensive intense, iar operațiunile ofensive ruse actuale din estul Ucrainei vor ajunge la punctul maxim probabil în următoarele luni, dacă nu chiar săptămâni, după cum au estimat anterior oficiali ucraineni și ISW.

Incendiu masiv la un depozit de carburanți din regiunea rusă Perm

Un depozit de combustibili a luat foc vineri dimineață în regiunea Perm din Rusia, a anunțat Ministerul rus pentru Situații de Urgență pe Telegram.

Ministerul a menționat că incendiul a cuprins rezervoare de combustibil, dar nimeni nu a fost rănit. Cauza incendiului din regiunea situată în apropierea munților Ural este neclată la acest moment, dar Ucraina a atacat de mai multe ori cu drone astfel de ținte.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Evenimentele de joi, ziua 953 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro