Sari direct la conținut

„Ne mișcăm pe un teritoriu militar și politic neexplorat”. Moscova avertizează Occidentul că actuala lor confruntare este fără precedent în istorie

HotNews.ro
„Ne mișcăm pe un teritoriu militar și politic neexplorat”. Moscova avertizează Occidentul că actuala lor confruntare este fără precedent în istorie
Un lansator rusesc de rachete balistice intercontinentale Yars, desfășurat în Piața Roșie în timpul paradei militare de Ziua Victoriei, în centrul Moscovei, pe 9 mai 2024. Sursa foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Confruntarea actuală dintre Rusia și Occident cu privire la Ucraina este fără precedent în istorie, iar o greșeală ar putea duce la catastrofă, a afirmat joi un diplomat rus de rang înalt, întrebat despre o comparație cu criza rachetelor din Cuba, din 1962, potrivit Reuters.

Războiul din Ucraina, care durează de mai bine de 2 ani și jumătate, cea mai mare confruntare militară terestră din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, a declanșat o confruntare majoră între Rusia și Occident, iar oficialii ruși afirmă că aceasta intră acum în cea mai periculoasă fază de până acum.

Diplomații ruși au invocat anterior comparații cu criza din 1962, când se consideră că superputerile Războiului Rece au fost cel mai aproape de un război nuclear intenționat, după ce Moscova a amplasat în secret rachete în Cuba.

Dar ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, le-a spus joi reporterilor: „Ceea ce se întâmplă nu are analogii în trecut”.

Riabkov, care supervizează controlul armelor și relațiile cu America de Nord, a declarat reporterilor la Moscova că pericolul unei ciocniri armate între puterile nucleare nu ar trebui subestimat.

„Ne mișcăm pe un teritoriu militar și politic neexplorat”, a declarat adjunctul ministrului Serghei Lavrov.

Riabkov a mai spus că o greșeală în conjunctura actuală ar putea duce la un dezastru, dar s-a întrebat dacă cei din Occident sunt sau nu capabili să „evalueze în mod sensibil consecințele cursului lor”.

Rusia avertizează de câteva săptămâni Statele Unite și aliații săi că, dacă dau permisiunea Ucrainei să lovească adânc în teritoriul rus cu rachete furnizate de Occident, atunci Moscova va considera că este vorba de o escaladare majoră.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski îi îndeamnă de luni de zile pe aliații internaționali ai Kievului să permită Ucrainei să lanseze rachete occidentale, inclusiv rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune, adânc pe teritoriul Rusiei, pentru a limita capacitatea Moscovei de a lansa atacuri.

Președintele Vladimir Putin a declarat pe 12 septembrie că aprobarea occidentală pentru un astfel de pas ar însemna „implicarea directă a țărilor NATO, a Statelor Unite și a țărilor europene în războiul din Ucraina”.

Liderul de la Kremlin a modificat doctrina nucleară a Rusiei pentru a da Moscovei un prag ușor mai scăzut pentru utilizarea acestor arme ca răspuns la situație.

Zelenski a îndemnat Occidentul să treacă peste și să nu țină cont de așa-numitele „linii roșii” ale Rusiei, iar unii aliați occidentali au îndemnat Statele Unite să facă exact acest lucru.

Rusia, cea mai mare putere nucleară a lumii, spune că acest lucru ar fi „o nebunie”.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro