Sari direct la conținut

Un ruso-ucrainean considerat de Kiev unul dintre „ideologii” invaziei ruse a fost arestat. Republica Moldova l-a predat Ucrainei

HotNews.ro
Război în Ucraina, Foto: Filippo Carlot / Panthermedia / Profimedia
Război în Ucraina, Foto: Filippo Carlot / Panthermedia / Profimedia

Ucraina anunţă marţi arestarea unui ruso-ucrainean, Dmitro Cistilin, care este considerat un agent al Kremlinului, după ce a fost extrădat din Republica Moldova, relatează AFP, potrivit News.ro.

El este acuzat în Ucraina de ”înaltă trădare”, în timp ce Kievul îl consideră a fi unul dintre „ideologii” invaziei ruse în serviciul Kremlinului.

Serviciile ucrainene de securitate (SBU) îl numește ca fiind Dmitro Cistilin, un ”asistent” al fostului consilier al Kremlinului Serghei Glaziev, cunoscut prin poziţii sale anti-occidentale.

Arestat în Republica Moldova și extrădat în Ucraina, Dmitro Cistilin riscă închisoare pe viață

Bărbatul, cu cetățenie rusă și ucraineană, care a plecat din Ucraina înaintea invaziei ruse în februarie 2022, a fost arestat în Republica Moldova şi a fost extrădat apoi către Ucraina ”în weekend”.

El a fost plasat în detenţie la Kiev, declară AFP un purtător de cuvânt al SBU, Artem Dehriarenko.

Dmitro Cistilin este acuzat de ”înaltă trădare” în favoarea Rusiei şi de faptul că a ”justificat” războiul Moscovei împotriva Ucrainei.

El riscă închisoarea pe viaţă, anunţă într-un comunict SBU.

El este suspectat că a „organizat ingerința” Rusiei în alegerile mai multor state din Europa Centrală şi de Est şi de faptul că a ”ajutat servicile de informații militare” ruse (GRU) să ocolească sancţiunile impuse de Occient Moscovei.

Potrivit SBU, acest spion a participat la evenimente publice în Europa, unde s-a prezentat ca ucrainean şi a susţinut poziţii în favoarea Kremlinului în cadrul unor eforturi ruse de ”reducere a susţinerii” occidentale a Kievului.

Ucraina îl acuză că faptul că pregătea din 2018 note de analiză în care ”susţinea agresiunea armată” rusă a Ucrainei, după ce Moscova a anexat Peninsula ucraineană Crimeea şi alimenta un conflict separatist prorus în estul Ucrainei.

Republica Moldova, o fostă republică sovietică mică, majoritar românofonă şi candidată la aderarea la Uniunea Europeană (UE), situată între România, un stat membru UE şi NATO, şi Ucraina, acuză cu regularitate Rusia de desfăşurarea unui ”război hibrid” pe teritoriul moldovean, o îngrijorare preluată de Occident.

Consiliul Europei (CoE) îşi exprima în septembrie îngrijorarea cu privire la un amestc rus în alegerile prezidenţiale şi referendumul de la 20 octombrie din Republica Moldova cu privire la aderarea la UE, iar poliţia moldoveană anunţa la 3 octombrie destructurarea unui sistem de cumpărare de voturi pilotat de Moscova şi finanţat cu 15 milioane de dolari (13.8 milioane de euro) în această ţară cu 2,5 milioane de locuitori.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro