Sari direct la conținut

Ucraina vrea o invitație de aderare la NATO până la finalul mandatului lui Biden: „Un semnal politic”

HotNews.ro
Volodimir Zelenski si Joe Biden la Kiev, Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia
Volodimir Zelenski si Joe Biden la Kiev, Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Invitația de aderare la NATO ar fi cea mai bună moștenire pe care să o lase Joe Biden la final de mandat, a afirmat ambasadoarea Ucrainei la NATO, Nataliia Galibarenko într-un interviu pentru Reuters.

„Ideea noastră estă că prin oferirea unei invitații la acest moment se transmite un semnal politic”, a declarat ambasadoarea. „Credem cu sinceritate că poate fi parte a moștenirii actualei administrații americane”.

Alegerile prezidențiale din SUA reprezintă o teamă pentru Kiev din cauza nesiguranței viitorului pentru cel mai mare donator de sprijin militar.

Vicepreședinta Kamala Harris, candidata democraților, a declarat că va continua să sprijine Ucraina, dar nu a specificat gradul de sprijin pe care îl va acorda. În schimb, Donald Trump, candidatul republicanilor, a afirmat în repetate rânduri că vrea să încheie războiul, fără a fi clar privind modul în care o va face.

Apartenența Ucrainei la NATO vine cu garanții de securitate prin articolul 5 care precizează că un atac asupra unui membru NATO este un atac asupra întregii alianțe.

Ambasadoarea Galibarenko spune că o aderarare la NATO va elimina unul din principalele puncte de tensiune între Kiev și Moscova. Rusia a folosit posibila aderare la Ucrainei la NATO drept un motiv pentru declanșarea războiului, în timp ce Kievul a subliniat că apartenența la alianță o va apăra de o viitoare agresiune rusească.

„Dacă vom spune că avem invitația, pentru Federația Rusă, va fi verdictul final. Asta va fi, nu vei mai putea ridica miza folosind acest subiect”, a declarat Galibarenko.

NATO a precizat că drumul Ucrainei spre alianță este ireversibil, dar a spus că aderarea nu se poate face pe timp de război și nu a oferit un calendar de aderare. Majoritatea membrilor NATO, inclusiv SUA, nu sunt dornici să trimită o invitație în acest moment.

Un membru de la vârful administrației americane, sub condiția anonimatului, a declarat săptămâna trecută că nu s-a produs nicio schimbare de poziție la Washington.

INTERVIURILE HotNews.ro