Sari direct la conținut

[P] Guvernul Ciolacu a alocat în ultimul an agriculturii cel mai mare buget din istorie, peste 2% din PIB

[P] Guvernul Ciolacu a alocat în ultimul an agriculturii cel mai mare buget din istorie, peste 2% din PIB
6,65 miliarde de euro au fost alocate fermierilor în ultimul an FOTO: Freepik.com

6,65 miliarde de euro sunt banii alocați fermierilor în ultimul an, fonduri nerambursabile, naționale și europene, sub Guvernul condus de Marcel Ciolacu. Acestea vizează  atât creșterea producției interne, cât si sprijin pentru compensarea pierderilor agricultorilor, din cauza condițiilor meteo nefavorabile si a secetei. Cele mai recente măsuri de sprijin au fost luate prin OUG 118 din 9 octombrie, supranumită ordonanța secetei. Pe lângă înghețarea datoriilor fermierilor afectați de secetă către bănci și IFN-uri până la 1 august 2025, aceasta prevede și un ajutor de 1.000 de lei/ha, pentru fiecare hectar calamitat.

Prin alocarea record făcută de Guvernul Marcel Ciolacu agriculturii în ultimul an, fermierii și producătorii autohtoni își pot continua creșterea afacerilor în acest sector și totodată, măsurile Executivului sprijină producția necesară consumului intern.

6,65 miliarde euro într-un an

Anul 2024 a fost al patrulea afectat de seceta, exceptând 2021, iar fermierii au acumulat astfel pierderi consecutive.

Guvernul Ciolacu, prin diferite bonificații și scheme de ajutor de stat, a venit în sprijinul tuturor segmentelor agriculturii. Creșterea animalelor, procesare, irigații, legumicultură sau morărit, toate au putut beneficia de fonduri nerambursabile guvernamentale sau europene.

Ordonanța secetei, cel mai recent ajutor acordat fermierilor

Ordonanța de urgență adoptată de Guvernul Ciolacu pe 9 octombrie prevede amânarea ratelor fermierilor afectați de secetă către bănci sau IFN-uri până la data de 1 august 2025. Condiția este ca fermierii beneficiari să dovedească că au un grad de afectare al culturilor în proporție de 50%.

Pentru a scrie un proiect de ordonanță eficient și aplicabil, ministrul Agriculturii Florin Barbu s-a consultat concomitent cu reprezentanții fermierilor, băncile și distribuitorii de inputuri agricole. Aceștia au agreat împreună forma finală a cadrului legislativ destinat sprijinirii fermierilor cu datorii acumulate.

Bonusul ordonanței, 1.000 de lei pentru fiecare hectar afectat

Pentru a reduce semnificativ presiunea pusă pe fermieri din cauza secetei, prin ordonanța din 9 octombrie Guvernul Ciolacu alocă și câte 1.000 de lei/ha, pentru fiecare hectar calamitat. Fermierii care aplică pentru ajutorul de stat trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

a) deținerea unui proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru suprafețele aferente calamitate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 – august 2024;

b) suprafața culturii calamitate reprezintă un procent de calamitare de peste 30% din suprafața aferentă culturii  declarate în cererea eligibilă 2024;

c) sunt înregistrați în evidențele APIA, cu cererea de plată 2024, din care se identifică culturile și suprafețele declarate;

d) nu sunt în dificultate, cu excepția beneficiarilor a căror dificultate este cauzată de seceta pedologică manifestată în perioada septembrie 2023 – august 2024 și este dovedită prin procesele verbale cu procente de calamitare de peste 30% și până la 100% inclusiv.

Articol susținut de PSD