Sari direct la conținut

ANAF a trimis unor români scrisori în care îi anunțau că sunt datori Statului, fără a le spune și cu cât / Ce faci dacă nu știi cât ai de plată

ANAF, Foto: Hotnews
ANAF, Foto: Hotnews

În contextul amnistiei fiscale, unii români au primit scrisori de la ANAF că au venituri care au depășit plafoanele pentru contribuții, dar nu și sumele datorate drept contribuții sociale.

Acest lucru ne-a spus Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali (CCF): Din notificările de până acum, am văzut doar o informare cum că “potrivit informațiilor din bazele noastre de date ați depășit plafonul, în anul X, și ca atare vă invităm să corectați declarația”.

Pentru a afla cât au de plată, cei vizați trebuie să-și facă propria verificare a sumelor.

În cazul în care știi că nu ai plătit impozit, CAS și CASS deși trebuia, atunci nu aștepta o scrisoare de la ANAF. Sunt șanse mari să nu primești scrisoare pana la data la care expiră termenul de aplicare a amnistiei fiscale – 25 noiembrie.

Va trebui să depui Declarațiile unice (Formular 212) aferente anilor pentru care n-ai plătit.

„Dacă nu are o idee care e venitul exact, are o posibilitate de a identifica suma mergând în SPV și solicitând o adeverință de venit, dacă este vorba despre venituri cu reținere la sursă, cum sunt dividende, dobânzi etc.”, a afirmat Manolescu.

Asta pentru că pentru acele sume se plătește CASS.

„Dacă vorbim de activități independente, să se uite în registrele-jurnal, în evidența contabilă, să vadă exact care au fost veniturile obținute, pentru că în această situație, dacă s-au desfășurat activități independente, e foarte posibil ca ANAF, dacă nu s-a depus nici măcar declarație estimativă pentru anul respectiv, să nu aibă informații cu privire la acele venituri și, ca atare, să nu poată emite o notificare apropo de impozit sau de contribuțiile sociale se datoreaza”, a afirmat Dan Manolescu.

Astfel, spune el, e obligația persoanei să știe ce activități a desfășurat și ce venituri a obținut, ce cheltuieli a avut, pentru că acolo vorbim de un venit net, și să depună această declarație.

Vezi și: Românii pot aplica pentru ștergerea dobânzilor, penalităților și a unei părți din datorie / Procedura amnistiei, în Monitorul oficial

INTERVIURILE HotNews.ro