Sari direct la conținut

LIVE Rezultate parțiale și primele reacții la alegerile din Republica Moldova: Maia Sandu conduce în primul tur al prezidențialelor / 55% dintre alegători au votat „NU” la referendumul pro-UE după numărarea a două treimi din voturi / AICI ai continuarea numărării și toate evenimentele în derulare

LIVE Rezultate parțiale și primele reacții la alegerile din Republica Moldova: Maia Sandu conduce în primul tur al prezidențialelor / 55% dintre alegători au votat „NU” la referendumul pro-UE după numărarea a două treimi din voturi / AICI ai continuarea numărării și toate evenimentele în derulare
Moldovenii votează la Moscova/Profimedia

Rezultatele preliminare din ziua electorală a Republicii Moldova sunt amestecate. Maia Sandu conduce, așa cum era de așteptat, în primul tur al prezidențialelor. La numărarea a peste jumătate din voturi, potrivit Ziarului de Gardă din Chișinău, cei mai mulți alegători au votat însă „NU” la referendumul privind aderarea la UE, un semn prost pentru guvernul pro-european și o veste bună pentru forțele pro-ruse.

Nicio schimbare majoră după numărarea a 80% din voturile exprimate la referendumul pentru aderarea la UE. Un pic peste 55% dintre alegători au votat „NU”. Doar 44,8% au votat „DA”.

Nu au fost procesate încă decât 3.151 de voturi (din cele peste 236.000) în diaspora, informează Ziarul de Gardă. Asta în condițiile în care diaspora a votat masiv „Da”.

Se conturează tot mai clar un tur doi la alegerile prezidențiale între Maia Sandu și candidatul socialiștilor Alexandr Stoianoglo.

După procesarea a aproape 70% din procesele verbale, Maia Sandu conduce cu 36,46% în fața lui Stoianoglo – 28,99%.

După procesarea a 66% din procesele verbale (care cumulează 50% din voturi) la referendumul pentru aderarea la UE, cifrele arată că 55,2% dintre alegători au votat „NU”, iar 44,7% – „DA”.

Ce se întâmplă dacă referendumul pentru aderarea la UE va primi un vot negativ de la majoritatea alegătorilor?

„Dacă rezultatul e negativ, atunci asta va încuraja forțele pro-ruse să se mobilizeze la maxim pentru turul al doilea al prezidențialelor. Și mă tem că dacă se va întâmpla acest lucru, turul al doilea ar putea fi compromis, fapt care ar putea fi catastrofal”, a declarat analistul Vlad Socor, de la Jamestown Foundation, la Jurnal.md.

În cazul referendumului, după procesarea a 58% din procesele verbale, opțiunea „NU” conduce încă cu 55,5%. De notat că multe procesle verbale din Chișinău și diaspora nu au fost procesate încă.

Maia Sandu conduce cu 35% după procesarea a 50% din procesele verbale. Pe locul doi – Alexandr Stoianoglo, cu 29,33%.

După procesarea a 46% din procesele verbale, rezultatele de pe pagina Comisiei Electorale Centrale arată că 44% dintre alegători au votat „DA” și 56% – „NU”.

După procesarea a 37% din procesele verbale, Maia Sandu conduce cu 35,15% în primul tur al alegerilor prezidențiale, fiind urmată de candidatul socialiștilor și principalul ei rival Alexandr Stoianoglo, cu 29,37% și de Renato Usatîi cu 14,54%.

În cazul referendumului pentru aderarea la UE, primele procese verbale (494) procesate arată că opțiunea „DA” a fost aleasă de 41% dintre alegători. Restul de 58% au ales opțiunea „NU”.

De menționat că numărul de procese verbale este încă mic și nu este neapărat relevant pentru întreaga țară.

După procesarea a 456 de procese-verbale procesate, din cele 2219 din țară – adică 20%, cel mai mare scor îl are Maia Sandu, cu 33,7%, fiind urmată de Alexandr Stoianoglo care a acumulat 30,09%.

Renato Usatîi a acumulat circa 15%, Victoria Furtună a acumulat 6,34%, pentru Irina Vlah au votat circa 6%, Vasile Tarlev are 4%, Ion Chicu a acumulat circa 2,07%, Octavia Țîcu are la moment 0,91%, Andrei Năstase – 0,72%, Natalia Morari – 0,67% și Tudor Ulianovschi – 0,58

După numărarea a 14,38% din procesele verbale, Maia Sandu acumulează 34,12% din voturi, Alexandr Stoianoglo 30,06% și Renato Usatîi 15,11%, Irina Vlah 5,99%, Victoria Furtună 5,78%.

Astfel, dacă rezultatele se păstrează până la contabilizarea tuturor proceselor verbale, peste două săptămâni urmează să aibă loc turul II al scrutinului prezidențial.

Circa 1.478.953 de cetățeni, adică 49,89% dintre alegătorii înscriși în listele electorale, au votat în cadrul referendumului constituțional până la ora 21:00.

Anunțul a fost făcut de Comisia Electorală Centrală (CEC) în briefingul de la ora 22:00.

Datele arată de asemenea că, la secțiile de votare din R. Moldova, votul și-au exercitat circa 1,546 milioane de oameni, ceea ce reprezintă 51,4% din alegătorii înscriși.

La alegerile prezidențiale au votat 51,4% din alegătorii înscriși pe liste.

Cum a decurs votul

Hotnews a transmis LIVE ziua electorală din Republica Moldova:

Moldovenii au votat în număr mare duminică, atât în țară, cât și peste hotare.

Până la închiderea secţiilor de votare din Republica Moldova, peste 1 546 000 de persoane au votat, înregistrându-se o prezenţă la vot de 51,40%. 54,59% dintre alegători sunt femei, iar 45,41% – bărbaţi, potrivit News Maker.

Cea mai mare prezenţă la vot pe teritoriul Republicii Moldova s-a înregistrat în Chişinău, Donduşeni şi Ocni. De cealaltă parte, cei mai puţin oameni au votat în Nisporeni, Hânceşti, Basarabeasca şi Cantemir.

În total, pe teritoriul R. Moldova au fost deschise 1988 de secţii de votare, inclusiv 30 pentru locuitorii din stânga Nistrului.

Votul din Republica Moldova este un eveniment global, interesul fiind mare pe fondul tensiunilor dintre Occident și Rusia, în contextul războiului din Ucraina.

„Prinsă între Est și Vest, Moldova face o alegere crucială”, a scris azi cotidianul american New York Times.

„Aderarea este încă la mulți ani distanță, dar a fost accelerată de îngrijorarea din capitalele occidentale cu privire la invazia Rusiei în Ucraina, care a început în februarie 2022, și de determinarea de a împiedica Moscova să avanseze în alte teritorii foste sovietice”, a scris NY Times.

Coadă mare la București

Sute de oameni așteptau la o coadă pe strada Eugeniu Carada, în incinta sediului Autorității Electorale Permanente, unii dintre ei spunând că se înaintează foarte lent. Trecătorii care ajungeau în zonă îi întrebau nedumeriți dacă stau la coadă să intre la vreun muzeu. Răspunsul celor care așteptau venea imediat: „Stăm aici ca să votăm. Sunt alegeri în Republica Moldova!”/

INTERVIURILE HotNews.ro