Sari direct la conținut

MAE denunță „ingerinţe masive, sistematice, coordonate de vectori” ai Rusiei în alegerile din Republica Moldova

HotNews.ro
MAE denunță „ingerinţe masive, sistematice, coordonate de vectori” ai Rusiei în alegerile din Republica Moldova
Cetățenii moldoveni care locuiesc în Moscova sunt văzuți stând la coadă pentru a vota la o secție de votare, în timpul alegerilor din Republica Moldova. Rusia, 20 octombrie 2024. Sursa foto: SEFA KARACAN / AFP / Profimedia

România va continua investiţia de energie şi expertiză pentru susţinerea Republicii Moldova în „împlinirea destinului său european”, precum şi pentru „consolidarea rezilienţei în faţa ingerinţelor Federaţiei Ruse”, a transmis luni Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE), salutând organizarea „la înalte standarde democratice” a alegerilor prezidenţiale şi a referendumului constituţional de duminică din țara vecină.

„Ministerul Afacerilor Externe salută organizarea, de către autorităţile de la Chişinău, la înalte standarde democratice, a alegerilor prezidenţiale, respectiv a referendumului constituţional din 20 octombrie din Republica Moldova. Intrarea în turul doi al alegerilor, cu un scor solid, a candidatului cu cel mai autentic şi profund angajament proeuropean – preşedintele Maia Sandu -, precum şi rezultatul referendumului constituţional probează, în ciuda provocărilor, ataşamentul cetăţenilor faţă de viitorul european, democratic al Republicii Moldova”, a afirmat ministerul român, într-un comunicat de presă.

De asemenea, MAE și-a exprimat îngrijorarea puternică faţă de „ingerinţele masive, sistematice, coordonate de vectori din Federaţia Rusă, consemnate încă din perioada premergătoare alegerilor”.

„Aceste interferenţe de o anvergură, complexitate şi toxicitate fără precedent au vizat compromiterea integrităţii alegerilor, subminarea democraţiei, propagarea de teorii anti-democratice şi anti-europene, precum şi influenţarea nemijlocită şi prin mijloace ilegale a alegătorilor. Informaţiile expuse în ultimele zile de autorităţile de resort din Republica Moldova au devoalat amploarea fără precedent a acestor fenomene, susţinute cu resurse financiare considerabile”, menționează MAE.

Conform diplomației române, democraţia şi încrederea în succesul proiectului european „se construiesc în timp, prin eforturi permanente şi consecvente”.

„În final, democraţia, aspiraţia firească spre libertate, stabilitate şi prosperitate vor prevala întotdeauna, inclusiv împotriva obstacolelor şi piedicilor ridicate artificial. Votul din 20 octombrie din Republica Moldova a arătat aceste evidenţe. Pe mai departe, este datoria tuturor partenerilor din comunitatea democratică internaţională de a continua sprijinul pentru Republica Moldova, inclusiv în ce priveşte combaterea acţiunilor externe menite să submineze procese democratice esenţiale, precum exercitarea votului”, mai afirmă ministerul condus de Luminița Odobescu.

„România va continua investiţia de energie şi expertiză pentru susţinerea Republicii Moldova în împlinirea destinului său european, precum şi pentru consolidarea rezilienţei în faţa ingerinţelor Federaţiei Ruse”, conchide MAE.

Anterior în cursul zilei de luni, și Comisia Europeană a denunţat un „amestec fără precedent al Rusiei” în referendumul şi alegerile din Republica Moldova.

„Acest vot a avut loc în condiții de ingerință și intimidare fără precedent din partea Rusiei și a interpușilor săi, cu scopul de a destabiliza procesele democratice din Republica Moldova”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene.

Înainte de vot, autoritățile moldovene au susținut că Ilan Șor, un oligarh fugar care trăiește în Rusia, a făcut încercări concertate de a se amesteca în referendum și în alegeri. Autoritățile de la Chișinău au mai anunțat că au eliminat resursele online care propagau dezinformare și că au descoperit un program în Rusia de instruire a moldovenilor pentru a participa la revolte masive.

„Acesta este un efort continuu din partea Rusiei și a intermediarilor săi – nu numai în Republica Moldova; de fapt, și împotriva țărilor noastre – și este o luptă pe termen lung. Ei (rușii, n.r.) nu au granițe. Noi, Uniunea Europeană (…) respectăm anumite principii, inclusiv legile, dar Rusia și actorii săi și interpușii săi nu respectă acest lucru”, a mai declarat luni Stano.

Tot luni, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, într-o primă reacţie la rezultatele referendumului desfăşurat în Republica Moldova, că această țară a demonstrat că doreşte un „viitor european”.

Duminică seară, Maia Sandu a acuzat fraudarea votului după scorul strâns la referendumul pentru aderarea la UE, pe care l-a numit „un atac fără precedent asupra democrației”.

Peste 750.000 de cetăţeni din Republica Moldova au votat în favoarea aderării ţării la Uniunea Europeană la referendumul pentru modificarea Constituţiei, arată datele centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după finalizarea numărării voturilor din cele 2.219 secţii.

Conform CEC, la referendum au participat 1.488.874 alegători, dintre care 751.235, respectiv 50,46%, au răspuns cu „Da” la întrebarea „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. În acelaşi timp, 737.639 de cetăţeni moldoveni, reprezentând 49,54%, au votat împotriva aderării ţării la blocul comunitar.

Pentru validarea referendumului era nevoie de prezenţa la urne a cel puţin o treime dintre alegători. Prin urmare, referendumul a fost validat de Comisia Electorală Centrală.

INTERVIURILE HotNews.ro