Sari direct la conținut

Reacție în tabara Maiei Sandu, după rezultatul pe muchie de cuţit la referendumul din Republica Moldova: „O victorie la limită este tot o victorie”

HotNews.ro
Reacție în tabara Maiei Sandu, după rezultatul pe muchie de cuţit la referendumul din Republica Moldova: „O victorie la limită este tot o victorie”
Maia Sandu a votat la o secție din Chișinău. Sursă foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Fostul ministru de externe Nicu Popescu a fost primul din tabăra Maiei Sandu care a comentat rezultatul referendumului din Republica Moldova privind modificarea constituției în vederea aderării la Uniunea Europeană.

În timp ce liderii partidului de guvernământ PAS din Republica Moldova, care au susținut participarea la referendum, nu au reacționat la rezultatele preliminare anunțate de Comitetul Electoral Central, confom Ziarul de Gardă, Nicu Popescu a comentat scorul când referendumul trecea cu o diferență de peste 9.000 de voturi.

El susține că „și o victorie la limită este tot o victorie”, în contextul scorului strâns dintre cei care au votat pentru modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, potrivit Ziarul de Gardă.

Nicu Popescu, fostul ministru de Externe al Republicii Moldova: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Nicu Popescu a fost de două ori ministru de Externe al Republicii Moldova, ultima oară în perioada august 2021-ianuarie 2024, iar în prezent este distinguished policy fellow la cel mai important think-tank european, Consiliul European pentru Relații Externe, în vreme ce este implicat ca „activist civic” în campania pentru referendumul declanșat de președinta Maia Sandu.

Fostul șef al diplomației de la Chișinău susține că majoritățile strânse au modelat destinul unor națiuni care au ales să facă parte din blocul comunitar sau să îl părăsească.

„Suedia a aderat la UE în 1994 cu 52% voturi pentru, iar Marea Britanie a părăsit Uniunea în 2016 cu același procent, 52%. Majoritățile strânse au modelat destinul acestor națiuni. Astăzi, Suedia este un membru puternic al Uniunii Europene, iar Marea Britanie a respectat voința cetățenilor săi. Chiar și o victorie la limită este tot o victorie. În democrații, cei care pierd acceptă rezultatul. Atât cei care câștigă, cât și cei care pierd au responsabilitatea de a lucra împreună pentru a nu adânci diviziunile, ci pentru a construi un viitor mai bun. Fiecare parte învață lecțiile acestui proces. Mulțumim tuturor celor care au votat! Europa nu este doar un vis, ci un proiect comun, iar noi vom continua să consolidăm locul Moldovei în Europa căreia îi aparținem”, a scris Nicu Popescu.

El a declarat recent pentru HotNews.ro că tentativele brutale de cumpărare de voturi în această campanie arată că Kremlinul este dispus să facă eforturi serioase pentru destabilizarea Moldovei.

Conform presei de peste Prut, președinta Maia Sandu va susține un briefing de presă la ora 14:00 după anunțarea rezultatelor preliminare.

Ea a reacționat, după miezul nopții, la rezultatele care arătau un scor strâns la alegerile prezidențiale, dar mai ales la referendumul constituțional pentru aderarea la UE.

„Moldova s-a confruntat azi și în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra democrației. Grupări criminale au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă pentru a ne duce într-o zonă de incertitudine și instabilitate”, a declarat duminică noapte Maia Sandu, citată de Ziarul de Gardă.

„Avem probe și informații precum că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 mii de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frică și panică în societate. Nu vom renunța să apărăm libertatea și democrația. Așteptăm rezultatele finale și vom reveni cu decizii”, a mai spus Sandu.

Desfășurarea alegerilor prezidențiale și referendumul din Republica Moldova sunt LIVE aici pe HotNews.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro