Sari direct la conținut

Uzina Electrică Filaret, în imagini incredibile din 1908. Ce șanse are spectaculosul monument de arhitectură industrială să fie redat Bucureștiului

HotNews.ro
Uzina Electrică Filaret / FOTO: OAR-B via B365.ro
Uzina Electrică Filaret / FOTO: OAR-B via B365.ro

„Nu demola, transformă!”, este îndemnul potrivit pentru Uzina Filaret. De ce să distrugi o resursă monumentală, unică, moștenită din trecutul industrial al Bucureștiului de început de secol XX, când poți să-i dai o nouă viață.

Capitala a primit lumină, din 1908 și până în anii `70, de la Uzina Electrică Filaret. Imensa clădire se află aproape de Parcul Carol, pe Str. General Candiano Popescu nr. 3A, este acoperită cu iederă, și a rămas mărturie pentru vremurile în care Bucureștiul visa să devină o capitală europeană modernă, luminată.

Timpul a trecut, clădirea a ajuns dezafectată și dezafectată a rămas. Cu toate acestea, de curând, De curând, filiala București a Ordinului Arhitecților din România a organizat Gala Anualei de Arhitectură București 2024 în Hala Uzinei Electrice Filaret.

Astfel, publicul a avut ocazia să vadă un spațiu industrial necunoscut, impresionant. Societatea Electrica și Electrica Serv, proprietarii monumentului istoric, au anunțat prin Ministerul Energiei că se ia în calcul reconversia Uzinei Filaret într-un hub al energiei, alături de Muzeul Tehnic.

Descoperă, pe B365.ro, imagini inedite din Fototeca Muzeului Tehnic Național „Prof. Ing Dimitrie Leonida”, publicate în premieră. Jurnalista Antoaneta Dohotariu a reconstituit gloria și decăderea unei clădiri industriale unice în București, simbol al progresului.

INTERVIURILE HotNews.ro