Sari direct la conținut

Zelenski dezvăluie ce aliat-cheie al Kievului este „sceptic” față de aderarea Ucrainei la NATO / Ce spune despre posibilitatea de a cere arme nucleare

HotNews.ro
Zelenski dezvăluie ce aliat-cheie al Kievului este „sceptic” față de aderarea Ucrainei la NATO / Ce spune despre posibilitatea de a cere arme nucleare
Prim-ministrul britanic Keir Starmer vorbește cu cancelarul german Olaf Scholz, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele francez Emmanuel Macron, la Blenheim Palace, Regatul Unit, 18 iulie 2024. Sursa foto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia

Germania manifestă în continuare „scepticism” cu privire la aderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică, pentru că se teme de reacția Rusiei, consideră președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit The Kyiv Independent.

Luni, în cadrul unei întâlniri cu un grup de jurnaliști, de la AFP, European Pravda și The Kyiv Independent, Zelenski a subliniat că majoritatea țărilor NATO au ajuns la un consens cu privire la o invitație pentru Ucraina de a adera la alianță, invitație care ar fi acordată ținându-se seama inclusiv de frontierele recunoscute la nivel internațional ale țării.

„Astăzi vedem sprijin din partea Franței. Înțelegem că britanicii ne vor sprijini și credem că italienii ne vor sprijini”, a afirmat liderul ucrainean.

El a adăugat însă că poziția mai multor țări, inclusiv Germania, rămâne una reținută.

„Dar totuși, SUA vor avea un impact asupra acestui lucru… Credem că ei își consolidează gândurile cu privire la NATO și acest lucru are un impact, de exemplu, asupra Ungariei și Slovaciei”, a adăugat Zelenski.

Președintele ucrainean și-a exprimat speranța că reacția Washingtonului va fi „mai pozitivă” după alegerile prezidențiale americane de la începutul lunii noiembrie.

În discuția cu jurnaliștii, Zelenski nu a exclus ca „unii parteneri” să se gândească la aderarea Ucrainei la NATO în schimbul cedării către Rusia a teritoriilor ocupate.

„Nu discutăm acest lucru”, a spus el. „Această invitație, cred eu, nu depinde de opinia Rusiei. Atunci când unii dintre parteneri vor fi convinși că sunt mai puternici decât Rusia, atunci vom avea un rezultat pozitiv în acest sens”, a continuat el.

Invitația de aderare la NATO vizează, de asemenea, frontierele țării recunoscute la nivel internațional, a spus Zelenski.

„Aceasta nu este doar o invitație, ci o invitație în timp ce războiul este încă în desfășurare. Și ce fel de aderare, cum va avea loc, în cât timp – acesta este următorul pas, diplomația”, a precizat el

Comentariile lui Zelenski vin la câteva zile după ce acesta și-a prezentat public „planul de victorie” în cinci puncte.

Planul de victorie al Kievului cuprinde mai multe solicitări: o invitație de a adera la NATO, sprijin pentru îmbunătățirea forțelor defensive, descurajarea agresiunii ruse, creștere economică, cooperare și o arhitectură de securitate postbelică.

Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat că alianța nu are în prezent astfel de planuri.

Kievul și-a depus cererea de aderare în septembrie 2022, iar în iulie 2024 alianța a recunoscut „calea ireversibilă a Ucrainei către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO” – deși Ucraina nu a primit nicio veste definitivă cu privire la viitoarea sa aderare.

Potrivit informațiilor obținute de Kyiv Independent, Ucraina a planificat să solicite aderarea la NATO în câteva luni, nu ani.

De la începutul războiului, ajutorul militar acordat Ucrainei de Berlin a fost al doilea cel mai important, după sprijinul asigurat de Washington.

Zelenski: Negocierile de pace cu Rusia vor depinde de rezultatul alegerilor din SUA

Posibilitatea de a începe negocieri de pace cu Rusia „va depinde” de rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA, programate pentru 5 noiembrie, a insistat Zelenski, în cadrul aceleiași întâlniri de luni cu jurnaliștii. El crede că atât Donald Trump, cât şi Kamala Harris vor fi capabili să facă „ceva” în legătură cu războiul din Ucraina până în ianuarie, când viitorul președinte american îşi va prelua oficial funcţia.

Conform liderului ucrainean, disponibilitatea ruşilor pentru negocieri depinde de alegerile din SUA. „În opinia mea, depinde în primul rând de alegerile din Statele Unite”, a declarat el.

„Cred că vor urmări politica Statelor Unite pe această temă. Iar Statele Unite îşi vor demonstra politica foarte repede, după alegeri, în opinia mea”, a continuat Zelenski.

El crede că învingătorul alegerilor prezidenţiale din SUA va lua unele măsuri privind războiul ruso-ucrainean până în ianuarie, înainte de învestirea oficială. Conform lui Zelenski, din informaţiile pe care le-a primit la întâlnirile sale cu Donald Trump şi Kamala Harris, „ei nu vor aştepta până în ianuarie”.

„Nu vor putea face ceva în conformitate cu competenţele lor, dar vor putea face ceva”, a spus Zelenski, fără a da detalii, potrivit News.ro.

Preşedintele ucrainean a menţionat că întâlnirile atât cu Harris, cât şi cu Trump au fost bune, dar nu le va compara.

După întâlnirea sa cu Zelenski, Donald Trump a declarat că este în favoarea unei păci „juste” pentru Ucraina, dar s-a abţinut de la a preciza ce fel de acord de încheiere a războiului dintre Rusia şi Ucraina ar considera echitabil.

Între timp, candidata democrată la preşedinţie Kamala Harris a spus că dacă Trump devine președinte, există riscul ca Rusia să câştige războiul.

Pe de altă parte, în discuţia cu jurnaliştii, preşedintele ucrainean a dat asigurări că ţara sa nu le cere aliaţilor occidentali arme nucleare pentru a lupta împotriva invaziei ruse.

Precizările vin după declaraţiile ambigue pe această temă de săptămâna trecută. „Nu cerem să ni se dea arme nucleare”, a afirmat el, după ce a sugerat joia trecută că Ucraina ar trebui să aibă arme nucleare dacă nu poate face parte dintr-o alianţă precum NATO, afirmaţii criticate vehement de Moscova.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro