Sari direct la conținut

Acuzații grave la summitul lui Putin: „Agresiune inexplicabilă și imorală”, denunță țara cu alegeri puternic contestate

HotNews.ro
Acuzații grave la summitul lui Putin: „Agresiune inexplicabilă și imorală”, denunță țara cu alegeri puternic contestate
Nicolas Maduro Foto: Pedro Rances Mattey / AFP / Profimedia

Venezuela, care plănuia să adere la BRICS în cadrul summitului de la Kazan, Rusia, a criticat joi vetoul impus de Brazilia împotriva aderării sale, calificându-l drept o „agresiune”, relatează AFP.

„Venezuela (…) a avut sprijinul şi susţinerea ţărilor participante la acest summit pentru oficializarea intrării sale”, a explicat Ministerul venezuelean de Externe într-un comunicat, scrie Agerpres.

Dar „reprezentanţa Ministerului brazilian de Externe (…) a decis să menţină vetoul pe care (fostul preşedinte brazilian de dreapta Jair) Bolsonaro l-a aplicat Venezuelei ani de zile, reproducând astfel ura, excluderea şi intoleranţa promovate de centrele de putere occidentale pentru a împiedica, pentru moment, intrarea Venezuelei” în BRICS, a denunţat acesta.

Este „o acţiune care constituie o agresiune împotriva Venezuelei şi un gest ostil (…) Poporul venezuelean simte indignare şi ruşine în faţa acestei agresiuni inexplicabile şi imorale a Ministerului brazilian de Externe, care menţine cea mai rea dintre politicile lui Jair Bolsonaro împotriva revoluţiei bolivariane”, a mai criticat ministerul.

Relaţiile dintre Brasilia şi Caracas au devenit tensionate în ultimele săptămâni după realegerea contestată în iulie a preşedintelui Nicolas Maduro în Venezuela, unde opoziţia strigă fraudă şi revendică victoria.

Cele două ţări au rupt relaţiile în 2019 în anii Bolsonaro (2019-2022), dar odată cu revenirea la putere a lui Luiz Inacio Lula da Silva (stânga), relaţiile diplomatice au fost reluate la începutul lui 2023.

Situație tensionată

Lula, care a încercat să fie mediator în criza politică din Venezuela, propunând în zadar noi alegeri, încă nu a recunoscut realegerea lui Maduro.

Situaţia s-a tensionat şi mai mult în septembrie când Caracasul a revocat autorizaţia dată Braziliei de a reprezenta Argentina în ţară şi, în special, de a gestiona reşedinţa ambasadei unde s-au refugiat din martie şase responsabili ai opoziţiei venezuelene.

Ministerul brazilian de Externe, care administra reşedinţa ambasadei Argentinei din august şi de la ruperea relaţiilor dintre Venezuela şi Argentina, a reaminitit Caracasului „inviolabilitatea instalaţiilor misiunii diplomatice argentiniene”, înconjurată atunci de poliţie.

Rusia și China în special sunt dornice să extindă BRICS, președintele Vladimir Putin declarând luna trecută că peste 30 de țări vor să se alăture organizației.

Constituit iniţial din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, ale căror nume au dat acronimul BRICS, grupul s-a extins anul acesta cu încă patru membri: Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia şi Iran.

Invitată de asemenea să adere la summitul BRICS desfăşurat în august 2023 în Africa de Sud, Argentina a abandonat ulterior demersul în urma opoziţiei manifestate de noul ei preşedinte, ultra-liberalul Javier Milei.

Anul acesta, summitul BRICS a fost organizat în Kazan, Rusia, deoarece președintele rus Vladimir Putin se temea că va fi arestat, potrivit analiștilor. Curtea Penală Internațională (CPI) a emis în data de 17 martie 2023 un mandat de arestare împotriva liderului de la Kremlin.

INTERVIURILE HotNews.ro