Sari direct la conținut

Revoltă și protest la Guvern. Câteva mii de persoane nemulţumite de recalcularea pensiilor vor să discute cu Marcel Ciolacu

HotNews.ro
Revoltă și protest la Guvern. Câteva mii de persoane nemulţumite de recalcularea pensiilor vor să discute cu Marcel Ciolacu
Mai multe sindicate au protestat in fata sediului Ministerului Muncii si Solidaritaii Sociale din Bucuresti, 26 septembrie 2024. Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Câteva mii de pensionari şi angajaţi protestează, vineri, în faţa Guvernului, nemulţumiţi de modul în care au fost recalculate pensiile, transmite News.ro. Ei reclamă „inechităţile” din sistem şi susţin că sunt situaţii în care pensiile au scăzut la jumătate. Protestatarii spun că noua Lege a pensiilor îi afectează pe cei care au lucrat în grupe de muncă sau în condiţii speciale. Ei cer o întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu.

Cabinetul prim-ministrului a transmis că Guvernul României susține adoptarea în Parlament, într-un termen cât mai scurt, a proiectului pentru eliminarea inechităților privind pensiile militare, respectiv propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.


Premierul Marcel Ciolacu a avut astăzi, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanții asociațiilor rezerviștilor militari, potrivit unui comunicat remis de Guvern.


„Respectul față de militari înseamnă, pentru mine, în primul rând respectarea drepturilor. Susțin cu fermitate adoptarea proiectului prin care să fie eliminate inechitățile în aplicarea pensiilor militare într-un ritm accelerat: săptămâna viitoare va fi aprobat în Camera Deputaților, iar în două săptămâni va trece și de Senat. Fac apel către toți competitorii politici să nu mai folosească instituțiile statului în lupta electorală. Armata României, Poliția Română și toate celelalte instituții din sistemul național de apărare nu trebuie amestecate în disputele politice”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, potrivit comunicatului.

Guvernul României a aprobat în ședința de Guvern de miercuri 23 octombrie 2024 punctul de vedere cu privire la această inițiativă legislativă.


La întrevederea premierului Marcel Ciolacu au mai participat vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona-Bucura Oprescu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu, se mai precizează în comunicat.

Mii de oameni s-au adunat, vineri, de la ora 13.00, pentru trei ore, în faţa Guvernului, nemulţumiţi de îngheţarea pensiilor după recalculare, în cazul unora dintre ei, dar şi de modul în care modificările aduse Legii pensiilor, aplicabile de la începutul lunii septembrie, îi afectează pe viitorii pensionari, în special pe cei care muncesc în condiţii speciale.

Anunţul privind organizarea protestului a fost făcut de Federaţia Sindicatelor din Silvicultură, însă la manifestare sunt prezenţi, alături de silvicultori, şi militari, mineri, poliţişti, siderurgişti, energeticieni şi alte categorii socio – profesionale.

„Protestul reprezintă, în fapt, o continuare a mitingului desfăşurat la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale în data de 26 septembrie 2024, la care au participat, de asemenea, organizaţiile sindicale din cadrul Confederaţiei Meridian”, au transmis, miercuri, organizatorii.

Aceştia cer modificarea în regim de urgenţă a Legii 360/2023 – privind sistemul public de pensii, care a abrogat din Statutul personalului silvic (OUG 59/2000) încadrarea în condiţii speciale (fosta grupă I) a locurilor de muncă pentru personalul silvic. Potrivit sursei citate, încadrarea în condiţii speciale făcea posibilă reducerea vârstei de pensionare pentru personalul silvic de teren cu 1 an la fiecare 5 ani lucraţi în astfel de condiţii, conform Legii 234/2019.

Silvicultorii din România spun că „îşi exprimă profunda nemulţumire şi revolta cu privire la această nedreptate, creată unei întregi categorii profesionale, prin noua Lege a pensiilor”.

INTERVIURILE HotNews.ro