Sari direct la conținut

AUR spune că afișele mari cu „George Simion președinte”,  interzise în campania pentru prezidențiale, sunt pentru alegerile parlamentare

Cort George Simion, în zona Victoriei, București. Foto: David Leonard Bularca / HotNews.ro
Cort George Simion, în zona Victoriei, București. Foto: David Leonard Bularca / HotNews.ro

Afișele electorale cu dimensiunile mari sunt interzise în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, care a început vineri, 25 octombrie și se încheie în 23 noiembrie. Reprezentanții AUR susțin că nu le-au strâns pentru că acele corturi îl promovează pe Simion din postura de candidat pentru parlamentare, nu pentru prezidențiale. 

HotNews.ro a găsit două corturi ale partidului AUR cu fotografia lui George Simion în zona Piața Victoriei, chiar lângă Guvern. 

„Președintele celor mulți” scrie pe corturile care, susțin reprezentanții AUR, sunt o promovare a liderului partidului pentru alegerile parlamentare. 

Cort AUR, la ieșirea de la stația de metrou Piața Victoriei

Cel de-al doilea cort este pus pe cealaltă parte a străzii, dinspre care se poate vedea și clădirea Guvernului. 

Cum explică AUR prezența corturilor

Șeful campaniei prezidențiale al AUR, Mihai Enache, a transmis pentru HotNews.ro că acele corturi ale partidului care nu au fost ridicate sunt pentru a-l promova pe George Simion pentru alegerile parlamentare, nu prezidențiale. 

„Corturile din București, cele care nu au fost ridicate încă, sunt personalizate cu președintele Partidului AUR, candidat la Camera Deputaților, circumscripția București”, a spus Enache. Totuși, pe corturile în care apare imaginea lui George Simion, fotografiate de HotNews.ro, scrie „George Simion. 2024. Președinte. Președintele celor mulți”. 

În această zonă, zilele trecute, până la debutul campaniei electorale pentru prezidențiale, erau instalate corturile și altor candidați: Nicolae Ciucă, Mircea Geoană și Elena Lasconi. Acestea au fost luate de pe spațiul public.

Elena Lasconi, dată jos de pe cortul USR

Cortul USR, pe care apărea afișul de mari dimensiuni cu Elena Lasconi, a fost modificat, iar acum apar doar candidații de la București la alegerile parlamentare. Legea permite acest lucru, pentru că încă nu a început campania electorală pentru alegerile parlamentare. 

Ce spune legea și ce amenzi se pot da

Legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, precizează la articolul 36, alineatul 2, ce tipuri de materiale electorale sunt interzise în timpul campaniei electorale. 

„În campania electorală pot fi utilizate numai următoarele tipuri de materiale de propagandă electorală:

a) afișe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură și 350 mm cealaltă latură; afișele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură și 250 mm cealaltă latură și vor fi amplasate în locurile speciale pentru afișaj;

b) materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală;

c) publicitate în presa scrisă;

d) materiale de propagandă electorală online”. 

De altfel, și articolul 20 din ghidul „privind finanțarea campaniei electorale la alegerile pentru Președintele României din anul 2024”, publicat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) se precizează că „producerea și difuzarea de materiale de propagandă electorală în alte condiții decât cele prevăzute de Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și de prezentul ghid sunt interzise”. 

Încălcarea acestei reguli se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 lei, conform articolelor din lege. 

„Potrivit legii, este interzisă utilizarea vehiculelor inscripționate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaților, precum şi cu alte referiri la competitorii electorali, utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staționar, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcționale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă”, a anunțat, joi, și AEP. 

INTERVIURILE HotNews.ro