Sari direct la conținut

Lovitură de teatru în Republica Moldova: ocupantul locului 3 în alegerile prezidențiale, Renato Usatîi, acuză „presiuni asupra mea din Moscova, să mă retrag în favoarea lui Stoianoglo”

HotNews.ro
Lovitură de teatru în Republica Moldova: ocupantul locului 3 în alegerile prezidențiale, Renato Usatîi, acuză „presiuni asupra mea din Moscova, să mă retrag în favoarea lui Stoianoglo”
Maia Sandu, Vladimir Putin și Alexandr Stoianoglo. Grafică: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Profimedia

În primul tur, ordinea rezultatelor la alegerile prezidențiale din Republica Moldova a fost: Maia Sandu 42,45%, Alexandr Stoianoglo, 25,98%, Renato Usatîi, 13,79%. Turul al doilea va avea loc duminică, 3 noiembrie. Așteptările taberei pro-Rusia erau că Usatîi va indica votanților să-l susțină pe Stoianoglo, dar acesta a spus că nu va vota și că nu susține pe niciunul dintre cei doi rămași în cursă. 

„Au încercat să facă presiuni asupra mea din Moscova și să mă roage să mă retrag din alegeri în favoarea domnului Stoianoglo”, a declarat luni, 28 octombrie, Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, într-o conferință de presă organizată de Partidul Nostru, citat de Ziarul de Gardă.

În declarațiile susținute, Renato Usatîi a anunţat că nu susține pe candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, și nici nu va face simpatizanților săi vreo recomandare de vot pentru turul al doilea la alegerile prezidențiale.

„În turul II, candidatul socialiștilor este domnul Alexandr Stoianoglo. Conducerea acestui partid, în frunte cu Igor Dodon, încearcă să distrugă Partidul Nostru și să mă doboare pe mine încă din 2014. Această luptă durează deja de 10 ani”, a declarat Renato Usatîi.

Renato Usatîi. Foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

„Au început să mă amenințe”

Candidatul acuză presiuni din Rusia: „Au încercat să facă presiuni asupra mea din Moscova și să mă roage să mă retrag din alegeri în favoarea domnului Stoianoglo. După ce am refuzat, au început să mă amenințe cu un nou dosar penal și condamnare în absență pe dosarul vechi, pe care l-au pornit tot ei în campania prezidențială din 2020”.

„Dar cel mai grav lucru e că în grupul de susținători ai domnului Stoianoglo nu sunt doar politicieni din țară și din afara țării, dar și ticăloși cum sunt Filat, Platon, Caramalac și alți nemernici. Din păcate candidatul lor comun s-a dovedit a fi slab”, a continuat politicianul.

Usatîi a criticat-o și pe Maia Sandu, precizând că nu o va susține nici pe ea în turul II.

„Toți spuneau că trebuie să salvăm Europa, dar asta înseamnă să o salvăm pe Maia Sandu. Cu toată certitudinea vă spun că Maia Sandu, după mandatul ei de 4 ani, nu poate să aibă nici o susținere din partea mea sau a Partidului Nostru. Maia Sandu se sprijină pe iubire din exterior, dar nu are nimic cu interesele din interior. Am numit asta sindromul Gorbaciov, când ești aplaudat în străinătate, dar ești urât în interior”, a mai spus Usatîi.

Cine e Renato Usatîi

Renato Usatîi a obţinut 13,79% din voturi după primul tur al alegerilor prezidenţiale, în timp ce actuala preşedintă Maia Sandu, candidată din partea PAS, a avut 42,49% din voturi, iar Alexandr Stoianoglo, susţinut de socialişti (PSRM), 25,95%.

Iniţial un pro-rus, cu afaceri în Rusia, Renato Usatîi şi-a schimbat orientarea după ce autorităţile ruse au emis pe numele lui un mandat de arestare şi a fost dat în urmărire internaţională în 2016, fiind bănuit că a pus la cale asasinarea unui om de afaceri rus.

Usatîi a fost ales de două ori primar al orașului Bălți, al treilea ca mărime din Republica Moldova. În cadrul alegerilor parlamentare din 11 iulie 2021, Renato Usatîi a candidat pe lista partidului său, însă nu a trecut pragul de 5%.

Usatîi a candidat la preşedinţie şi în 2020, când s-a clasat tot pe locul al treilea, având atunci 16,09% din voturi. În turul al doilea a susţinut-o, în mod aparent paradoxal, pe Maia Sandu, care avea 36,16% din voturi în turul I şi care a câştigat preşedinţia în faţa lui Igor Dodon (32,61% voturi în turul I), preşedintele de atunci. Maia Sandu a avut în turul al doilea peste 57% din voturi, un scor categoric care a fost atribuit atunci atât diasporei, cât şi susţinerii lui Usatîi.

INTERVIURILE HotNews.ro