Inundații devastatoare în Spania. Cel puțin 158 de morți și zeci de dispăruți, printre care și români. Salvatorii caută supraviețuitori. „Furtuna continuă, stați acasă!”, avertizează Sánchez
Spania se confruntă cu cel mai grav dezastru provocat de inundații din ultimele decenii, cu cel puțin 140 de morți și zeci de dispăruți, printre care și mai mulți români, după ce ploile au măturat provincia estică Valencia și alte regiuni din sud-est. Numărul victimelor este așteptat să crească, potrivit autorităților spaniole, care au trimis echipe de salvare în căutarea de supraviețuitori. Între timp, au fost ridicate întrebări cu privire la modul în care autoritățile spaniole au răspuns la o furtună extremă, potrivit The Guardian.
- Nu există nicio confirmare că există români printre persoanele care şi-au pierdut viaţa în inundațiile din Spania, anunță Ciolacu
- Imagini din satelit cu orașul Valencia, înainte și după dezastrul care a ucis zeci de oameni
- Celulă de criză la Guvern pentru românii din Spania afectați de inundații
- EXCLUSIV. Mărturia unei localnice din Valencia pentru HotNews: „Totul a fost inundat. Autoritățile au trimis o alertă, dar prea târziu. Oamenii erau deja blocați”
- Mărturie din infernul apelor din Spania acolo unde au murit zeci de oameni: „Pe la 3 dimineața a fost groaznic. A fost un tsunami pe stradă. A luat tot ce a găsit, mașinile pluteau ca și cum ar fi fost bărci”
- Momentul în care o tornadă lovește un sat din estul Spaniei. VIDEO
- Mai multe regiuni din Spania, lovite de inundații. Peste 60 de persoane au fost ucise de ape. Zborurile și traficul feroviar, perturbate
Clubul de fotbal Real Madrid a anunţat joi o donaţie de un milion de euro pentru „sprijinirea numeroaselor familii aflate într-o situaţie critică”, în urma inundaţiilor care au lovit sud-estul Spaniei.
Gruparea madrilenă s-a alăturat astfel Crucii Roşii pentru o campanie de strângere de fonduri. „Fotbalul spaniol a dorit să îşi arate solidaritatea cu cei afectaţi şi, în special, cu rudele celor care au murit în această catastrofă naturală”, a explicat Federaţia Spaniolă de Fotbal, într-un comunicat de presă, potrivit News.ro.
Inundațiile dramatice care au lovit sud-estul Spaniei au provocat moartea a cel puţin 158 de persoane, acesta fiind cel mai sumbru bilanţ din această ţară după intemperiile mortale din octombrie 1973. Mai mulți experți, citați joi de AFP, indică factorii care ar putea explica acest număr mare de victime: violența rară, similară cu a unui uragan, a ploilor, lipsa de reacție a autorităților, solurile aride, momentul când a căzut cea mai mare cantitate de apă.
Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în inundaţiile devastatoare care au lovit regiunea spaniolă Valencia a crescut la cel puţin 155, a anunţat joi guvernul regional, potrivit agenției germane de presă DPA.
Alte trei victime au fost înregistrate în regiunile Andaluzia şi Castilia-La Mancha, ceea ce înseamnă că bilanţul inundaţiilor care au lovit Spania se ridică la 158 de morţi. Zeci de persoane sunt în continuare date dispărute.
În timpul precipitaţiilor extrem de abundente de marţi – în unele zone a plouat într-o zi cât într-un an – multe râuri au ieşit din matcă. Inundaţiile au distrus case şi au măturat copaci, oameni şi vehicule.
În unele zone din regiunea Valencia, populară printre turişti, s-au înregistrat cantităţi de ploaie de până la 490 de milimetri pe metru pătrat, potrivit Agerpres. Bilanţul anterior indica 140 de morţi.
Autorităţile locale nu au dezvăluit numărul persoanelor care sunt încă date dispărute în urma celor mai mortale inundaţii din Europa din ultimii ani, însă ministrul Apărării, Margarita Robles, a declarat că bilanţul final la nivel naţional ar putea fi mult mai mare, conform Reuters.
Echipele de salvatori au descoperit joi cadavrele a opt persoane care rămăseseră blocate într-un garaj în urma inundaţiilor devastatoare ce au lovit estul Spaniei.
Primarul oraşului Valencia, Maria Jose Catala, a declarat reporterilor că un poliţist local se numără printre cele opt victime înecate în garajul din suburbia La Torre a oraşului. În acelaşi cartier, a adăugat ea, o femeie în vârstă de 45 de ani a fost de asemenea găsită moartă în locuinţa sa.
Bilanțul victimelor care și-au pierdut viața în urma inundațiilor devastatoare din Spania a continuat să crească joi, ajungând la peste 150 persoane. Printre acestea se numără și o familie mutată din România în urmă cu peste două decenii, potrivit publicației spaniole ABC. Ministerul român de Externe a precizat, la solicitarea HotNews.ro, că nu sunt informații despre cetățeni români decedați, dar situația este dinamică.
Centru logistic pentru sprijinirea românilor
Premierul Marcel Ciolacu a cerut joi ministerelor să constituie un grup de acțiune pentru a vedea în ce condiții s-ar putea amenaja la Castellón, în colaborare cu autoritățile spaniole, un centru logistic prin care românii afectați de inundații să primească ajutor suplimentar față de ceea ce primesc de la statul spaniol
Crește numărul deceselor
Inundațiile bruște care au devastat estul Spaniei în această săptămână au provocat moartea a 140 de persoane, a anunțat joi agenția de presă de stat EFE, fără a oferi alte detalii, relatează Reuters.
Autoritățile au actualizat ultima dată bilanțul miercuri, indicând un număr de 95 de morți.
Cele mai mortale inundații din istoria modernă a Spaniei au măturat regiunea Valencia din estul Spaniei în urma ploilor torențiale care au lovit marți și miercuri, lăsând drumuri și orașe sub ape.
Cod roșu de fenomene extrem de periculoase
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Provincia Castellon din Comunitatea Valenciană că Agenţia Meteorologică de Stat spaniolă (AEMET) şi Centrul de Coordonare a Urgențelor (CCE) au emis o avertizare de cod roșu de fenomene meteorologice cu potențial extrem de periculos.
Astfel, autoritățile estimează precipitații abundente, ce pot acumula 180 litri / m2 pe o perioadă de 12 ore, acestea putând fi însoțite de grindină și descărcări electrice.
Cele mai afectate localități sunt următoarele: Peñíscola, Torreblanca, Vall d’Alba, Vila-real, Oropesa, Segorbe, Viver, IES Viver-Jérica, Les Coves de Vinromà, Xert, Tírig, La Salzadella, Forcall, Olocau, La Mata, Sant Mateu, Vinaròs, Castelló de La Plana, Betxí, Borriana și Almassora.
Șase din cei 22 de români dați dispăruți după inundațiile din Valencia sunt în siguranță
Ministerul Afacerilor Externe a revenit joi după-amiază cu noi date despre situația românilor din regiunea Valencia.
Astfel, potrivit ultimului comunicat de presă al diplomației române, șase persoane dintre cele 22 semnalate în această dimineață ca fiind dispărute se află în siguranță.
Oamenii îndemnați să rămână acasă în timpul operațiunilor de salvare
Premierul Pedro Sánchez a sosit la Valencia și a stat de vorbă cu presa. „Prioritatea în acest moment este să îi găsim pe cei dispăruți pentru a atenua angoasa familiilor”, a declarat el. „Vom sprijini căutările terestre, maritime și aeriene atât timp cât este necesar pentru a găsi toate persoanele dispărute”, a mai spus Sanches, potrivit BBC.
„Vă rugăm, furtuna continuă, vă rugăm să rămâneți acasă. Vă rog să țineți cont de toate apelurile ale serviciilor de urgență, de nevoile lor, de recomandările lor. Cel mai important lucru este să salvăm cât mai multe vieți. AEMET emite alerte, vă rog să țineți cont de aceste recomandări”, a mai spus premierul spaniol.
Serviciile feroviare către Valencia, suspendate pentru cel puțin 15 zile
Serviciile de tren de mare viteză între Valencia și Madrid au fost suspendate pentru cel puțin 15 zile, a anunțat ministrul spaniol al transporturilor, Óscar Puente, scrie BBC.
Oficialul spune că liniile care fac legătura între cele două regiuni ar putea fi indisponibile timp de trei săptămâni din cauza amplorii pagubelor.
Două tuneluri de pe traseu, Chiva și Torrent, s-au prăbușit, iar șinele de cale ferată vor trebui înlocuite complet, a declarat ministrul, citat de presa locală.
Gest de solidaritate din partea Comisiei Europene
Drapele ale Comisiei Europene şi ale Parlamentului European au fost arborate joi în bernă, în semn de doliu pentru victimele inundaţiilor „tragice” din Spania şi în semn de „solidaritate” cu poporul spaniol, informează EFE, citată de Agerpres.
„Plângem cu voi. Împreună ne vom ridica”, a declarat preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, într-un mesaj postat în limba spaniolă pe platforma X.
Și Comisia Europeană a postat pe aceeaşi reţea de socializare mesajul că „inundaţiile din Spania nu sunt doar o tragedie naţională, ci şi una europeană”.
Operațiuni de salvare și căutare
O unitate militară specializată în operațiuni de salvare va începe azi, 31 octombrie, să scotocească prin noroi și resturi, cu ajutorul câinilor utilitari, în căutarea de supraviețuitori, dar și de victime, în zonele cele mai afectate de inundații. Potrivit ministrului spaniol al Apărării, Margarita Robles, echipele de căutare sunt dotate cu 50 de morgi mobile, fiindcă numărul victimelor, cel mai probabil, va crește.
Un factor care nu ajută nici salvatorii, nici posibilii supraviețuitori este prognoza meteo de astăzi. Ploi abundente sunt așteptate joi pentru regiunea Valencia de est, cea mai afectată, și pentru alte zone de pe coasta de nord-est.
Dezastrul din Valencia după furtuna Dana. Foto Profimedia
Autoritățile, acuzate că au alertat populația prea târziu
Agenția Meteorologică de Stat (Aemet) a emis, marți dimineață, o alertă meteo cod roșu pentru regiunea Valencia, iar condițiile meteorologice s-au deteriorat pe parcursul zilei. Însă Protecția civilă spaniolă a alertat populația seara, în jurul orei 20:00, când străzile din Valencia și din alte regiuni erau deja inundate și oamenii blocați.
Într-un material publicat miercuri, ziarul spaniol El Mundo noteză: „Magnitudinea tragediei care a devastat o multitudine de sate din provincia Valencia, cu zeci de decese confirmate după trecerea celei mai grave furtuni din istorie, lasă în aer o întrebare: în ce măsură alerta dată populației pentru a evita orice fel de deplasare a venit prea târziu”.
El Mundo, care punctează că președintele Carlos Mazón declarase marți dimineața că furtuna „se așteaptă să scadă în intensitate în jurul orei 18.00”.
Rezultatul devastator al fenomenului meteo sugerează că sistemul de avertizare din Valencia a eșuat, a declarat pentru The Guardian, Hannah Cloke, profesor de hidrologie la Universitatea din Reading, completând că, în condițiile în care meteorologii emit avertismente din timp, astfel de tragedii sunt „complet evitabile”.
„Oamenii nu ar trebui să moară din cauza acestor tipuri de fenomene meteorologice prognozate în țări care au resursele necesare pentru a face mai bine”, a spus și Liz Stephens, profesor în domeniul riscurilor climatice și al rezilienței la Universitatea din Reading, pentru sursa citată.
Trei zile de doliu în Spania
Guvernul spaniol a anunţat miercuri o perioadă de doliu naţional de trei zile în urma inundaţiilor dramatice care au provocat zeci de decese, potrivit Reuters şi AFP, citate de News.rp.
Cele trei zile de doliu vor începe joi, 31 octombrie, şi se vor încheia sâmbătă, 2 noiembrie, a declarat presei Ángle Víctor Torres, ministrul pentru politica teritorială, adăugând că prim-ministrul Pedro Sánchez va vizita azi zona calamitată.
Prim-ministrul a promis să reconstruiască infrastructura care a fost distrusă. El a transmis într-un discurs televizat: „Pentru cei care în acest moment încă îşi caută persoanele dragi, întreaga Spanie plânge alături de voi”.