Sari direct la conținut

INTERVIU Durerea cronică la nivelul coloanei – cauze și tratament. 10 sfaturi pentru a preveni durerea cervicală, oferite de dr. Andra Schiopu, medic specialist neurologie

HotNews.ro
Dr. Andra Schiopu, Foto: MedLife
Dr. Andra Schiopu, Foto: MedLife

​​Durerea este cel mai frecvent motiv pentru care oamenii caută asistență medicală și principala cauză a dizabilităților din lume. Durerea cronică a fost definită ca durerea care persistă sau reapare mai mult de 3 luni și exercită o povară personală și economică enormă, afectând peste 30% dintre oamenii din întreaga lume. Cele mai frecvente tipuri de durere cronică pentru care pacientul se adresează medicului sunt artritele, cefaleea și durerile de spate, explică dr. Andra Schiopu, medic specialist neurologie la Hyperclinica MedLife Favorit, într-un interviu pentru HotNews.ro.

Lumea medicală începe să înțeleagă că durerea cronică în sine devine o problema majoră.

Neuroimagistica avansată a arătat că durerea cronică, spre deosebire de durerea acută sau pe termen scurt, poate provoca modificări structurale la nivelul creierului. Totodată, crește riscul de a dezvolta tulburări cognitive, anxietate și depresie.

Ce tipuri de durere pot apărea la nivelul coloanei în zona cervicală?

Dr. Andra Schiopu: Gâtul sau coloana cervicală este o structură formată din nervi, oase, articulații și mușchi, având sarcina importantă de a oferi sprijin și mobilitate capului.

La nivelul coloanei cervicale pot fi prezente următoarele tipuri de dureri:

a. Dureri de origine musculară:

i) Durerea mușchilor gâtului și umărului pot apărea ca răspuns la eforturi exagerate sau stres fizic sau emoțional prelungit. Mușchii gâtului pot dezvolta formațiuni dure care sunt sensibile la atingere, numite uneori puncte de declanșare.

ii) Spasme musculare. Aceasta este o strângere bruscă și puternică a mușchilor gâtului, însoțită de limitarea mișcărilor gâtului, de exemplu, atunci când dormim pe o pernă necorespunzătoare sau într-o poziție greșită.

b. Durerea de cap: cefaleea cauzată de patologia coloanei cervicale se simte cel mai adesea în partea din spate a capului și a gâtului superior și este de obicei rezultatul tensiunii musculare sau a spasmului muscular.

c. Durerea de origine nervoasă este datorată unei afecțiuni ca hernierea discului sau osteofitele, prin exercitarea compresiunii asupra nervului de către acestea.

d. Durere de origine articulară care este mai accentuată dimineața la trezire.

e. Durere iradiată. Provine de la o altă afecțiune, cum ar fi cea din zona esofagului sau a inimii.

f. Durere osoasă. Este mult mai puțin întâlnită față de durerile date de țesuturile moi din zona cervicală și aceasta se manifestă prin durere și sensibilitate la nivelul vertebrelor cervicale.

g. Traumatismele.

Ce simptome ar trebui să ne îngrijoreze și să ne trimită la medic?

Dr. Andra Schiopu: Durerea de gât poate fi simțită într-un singur loc, de intensitate ascuțită sau poate să fie de intensitate joasă și difuză. Poate fi resimțită și în zona capului, uneori însoțită de spasme musculare în regiunea gâtului, omoplatului sau a regiunii superioare a spatelui. Rar, durerea poate iradia pe braț sau mână și poate fi însoțită de furnicături în același teritoriu.

Durerea poate fi:

de intensitate mică și poate fi ignorată de către pacient, poate să se remită de la sine sau după repaus, corectarea posturii sau administrarea unor antiinflamatoare uzuale.

acută, durează aproximativ 4 săptămâni

subacută, durează 4-12 săptămâni

cronică, având durata de 3 sau mai multe luni.

Semnele care trebuie să ne trimită la medic sunt următoarele:

  • durere care nu cedează
  • iradierea durerii în braț/brațe sau picioare
  • amorțeală, furnicături, slăbiciune musculară la nivelul membrelor superioare sau inferioare
  • tulburări de coordonare sau de echilibru
  • pierderea controlului intestinului sau a vezicii urinare
  • durere de cap severă însoțită de rigiditate musculară la nivelul gâtului
  • febră sau frisoane
  • durerea provocată de un traumatism (episode de cădere, accident rutier). În aceste cazuri trebuie apelat serviciul de urgență.

Care sunt cauzele durerii din zona cervicală?

Dr. Andra Schiopu: Postura: timpul prelungit petrecut la calculator duce la poziția capului înainte și o presiune suplimentară la nivelul gâtului. Același lucru se întâmplă și în momentul utilizării pe o perioada mai mare de timp a telefonului și a tabletei (cunoscută sub numele de text neck).

Dormitul necorespunzător: perna, poziția necorespunzătoare în timpul somnului pot să ducă a doua zi la un gât rigid.

Anumite mișcări repetitive la nivelul gâtului, cum ar fi înotul, dansul.

Accidentările.

Procesele degenerative: discurile intervertebrale suferă un proces degenerativ și anume deshidratarea, astfel, discul își pierde capacitatea de amortizare la nivelul vertebrei. Dacă discul degenerează prea mult poate să ducă la anumite modificări care vor provoca durere pacientului. Distrugerea fațetei articulației cervicale duce la osteoartrita, cea mai frecventă cauză de durere cronică.

Discul intervertebral este format dintr-o parte fibroasă: inel fibros și o parte moale la interior, cu o structură gelatinoasă, nucleul pulpos. Când se degenerează inelul fibros, prin ruperea parțială sau completă a acestuia, nucleul pulpos tinde să prolabeze și poate provoca inflamație și durere, această modificare fiind hernia de disc. Discul herniat, prin contactul sau prin compresia exercitată asupra nervilor sau a măduvei spinării, poate să ducă la apariția durerilor, amorțeală și slăbiciune la nivelul mâinilor sau a picioarelor.

Spondilolistezis, afecțiune în care o vertebă alunecă peste cea de sub ea, este cauzată de lezarea oaselor și articulațiilor coloanei.

Alte cauze: stres emoțional, infecțiile, tumorile spinale.

Cum se diagnostichează un anumit tip de durere? Ce investigații sunt necesare?

Dr. Andra Schiopu: Consultul la medicul de specialitate constă în anamneză, pentru a se identifica mai întâi localizarea durerii, de când au început durerile, în ce context au apărut, ocupația pacientului, stilul de viață, metodele pacientului de combatere a durerii, antecedentele medicale ale pacientului.

Examenul clinic: se examinează postura, se palpează zona dureroasă pentru a se observa spasmul muscular, sensibilitatea la atingere,mobilitatea mișcări de rotire, lateralitate, sus-jos ale gâtului. Se testează forța musculară la nivelul umerilor, brațelor, mâinilor,se efectuează teste de sensibilitate la nivelul membrelor superioare, reflexele osteotendinoase.

Investigațiile care se pot efectua pentru a stabili un diagnostic mai precis sunt următoarele:

Radiografia – arată partea osoasă a coloanei cervicale, se pot decela procesele degenerative, fracturi sau unele tumori.

Computer tomograf – permite o mai buna vizualizare a osului, se poate efectua și mielografia care constă în injectarea substanței de contrast în coloană și permite vizualizarea indirectă a detaliilor anatomice ale măduvei spinării şi a rădăcinilor nervilor spinali.

RMN, pe care se deceleaza afecțiunile la nivelul osos sau ale țesuturilor moi, este de primă intenție deoarece nu iradiază ca și computerul tomograf.

Electromiografie, pentru examinarea electrică a activității nervilor și mușchilor de la nivelul membrelor superioare și inferioare.

Analize medicale: hemoleucograma, biochimie, probe inflamatorii.

În unele cazuri, putem avea modificări pe imagistică, procese degenerative, care nu corespund cu acuzele pacientului. În acest caz, tratăm simptomatologia și nu imagistica.

Cum se tratează durerea cronică? Exista factori care influențează eficiența unui tratament?

Dr. Andra Schiopu: Durerea cronică se tratează astfel:

  • Repaus: se evită efortul fizic intens, mișcările care declanșează sau accentuează durerea.
  • Aplicații de rece și cald. Gheață aplicată pentru 15-20 minute la aproximativ 2h reduce edemul și durerea. Căldura aplicată local tot pentru aceeași durată și la același interval relaxează musculatura și crește aportul sanguin.
  • Anumite mișcări de stretching. Se efectuează încet și dacă vreun exercițiu provoacă durere nu se va mai repeta.
  • Consult la medicina de recuperare care va prescrie în funcție de patologie și antecedentele medicale ale pacientului ședințe de fizioterapie, kinetoterapie pentru a îmbunătăți rezistența și flexibilitatea gâtului, efectuate împreună cu un kinetoterapeut și apoi continuate de către pacient la domiciliu.
  • Tratamente alternative: acupunctură, masaj, meditații.
  • Infiltrație spinal: sub ghidaj radiologic se injectează steroizi la locul de ieșire a nervului din coloana vertebrală. Scopul este de a reduce inflamația rădăcinilor nervoase și a structurilor nervoase învecinate, provocate de o hernie de disc sau modificările degenerative vertebrale.
  • Ablația cu radiofrecvență care folosește curent electric sau unde radio, pentru a genera căldură la nivelul nervului și astfel se blochează transmiterea semnalului dureros prin nerv.
  • Injecțiile reduc inflamația și durerea, dar nu tratează cauza de bază. Chiar dacă duc la ameliorarea simptomatologiei este bine să continuăm cu exercițiile și să ne schimbăm stilul de viață.

Dacă tratamentele non–chirurgicale nu reduc durerea și simptomele legate de compresia maduvei spinării sau a rădăcinilor nervoase se va lua în calcul intervenția chirurgicală.

Intervenția chirurgicală se efectuează pentru următoarele probleme: pentru a decomprima o rădăcină nervoasă (prin îndepărtarea unui disc deteriorat și / sau a altei structuri problematice), pentru a decomprima măduva spinării, pentru stabilizarea coloanei cervicale.

Tratamentul poate fi influențat de modificarea stilului de viață: evitarea sedentarismului, abandonarea fumatului, menținerea unei posturi corecte pe parcursul zilei.

Ce putem face pentru a preveni durerile cervicale?

1. Se va evita dormitul pe burtă, deoarece pune presiune asupra coloanei cervicale. Se va dormi pe spate sau lateral.

2. Trebuie menținută coloana vertebrală în aliniere naturală în timp ce dormim, de aceea se recomandă folosirea unei perne mai mici și plată în timp ce dormim pe spate sau mai mare când dormim pe lateral.

3. Setarea monitorului computerului la nivelul ochilor.

4. Limitarea utilizării telefonului mobil prin pauze dese, iar când se va utiliza va fi menținut la nivelul ochilor pentru a evita presiunea de la nivelul gâtului.

5. Efectuarea exercițiilor pentru întărirea musculaturii paravertebrale, efectuare masaj local periodic.

6. Hidratare corespunzătoare, discurile intervertebrale au un conținut mare de apă.

7. Greutățile vor fi distribuite egal în ambele mâini și se vor evita greutățile mari.

8. Menținerea unei posturi corecte: menținerea urechilor deasupra umerilor.

9. Renunțarea la fumat.

10. Nu se va folosi telefonul ținut între ureche și umăr.

***

Articol suținut de MedLife, o companie cu tradiție, care de-a lungul timpului a îndrăznit să țintească tot mai sus pentru a aduce schimbare în sistemul de sănătate românesc.

Suntem cu un pas înainte în tot ceea ce înseamnă servicii medicale: complexitatea și calitatea actului medical, tehnologia din dotare și profesionalismul corpului medical.

Misiunea noastră este de a face România bine prin medicină și știință, prin informare și cunoaștere, dar și cu grijă și empatie. Pentru că medicina, așa cum o înțelegem noi, este cunoaşterea vieţii de la ştiinţă la emoţii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII