Sari direct la conținut

Avertisment sumbru privind situația din Ucraina: „Oamenii vor muri în casele lor pentru că Rusia distruge infrastructura energetică”

HotNews.ro
Avertisment sumbru privind situația din Ucraina: „Oamenii vor muri în casele lor pentru că Rusia distruge infrastructura energetică”
Orașul Zaporojie, cufundat în întuneric din cauza întunericului Foto: Dmytro Smolienko/UKRINFOR / Sipa Press / Profimedia

Sistemul energetic al Ucrainei a pierdut jumătate din capacitatea sa ca urmare a atacurilor constante ale Rusiei, relatează Politico citând oficiali și experți cu care au discutat despre pregătirea Kievului pentru iarnă. Ca urmare a acestor atacuri constante, orașele ucrainene se confruntă cu pene de curent zilnice de 8 – 20 de ore.

Experții anticipează că măsurile luate de Kiev pentru salvarea energiei vor obliga consumatorii casnici, dar și industria, să stea fără curent pentru mare parte din zi în timpul iernii.

Ucraina este dependentă în această perioadă în special de energie nucleară, care este, de asemenea, vulnerabilă la atacurile rusesți.

Oleksandr Kharchenko, directorul Centrului pentru Cercetare în Energie și consilier pe probleme energetice a guvernului de la Kiev, spune că vremea rece și riscul de atacuri asupra instalațiilor nucleare vor duce la pene de curent de aproximativ 20 de ore. Potrivit calculelor sale, riscul cel mai mare este atunci când temperatura va scădea sub 10 grade pentru perioade lungi de timp.

Lipsa căldurii și a electricității în case va duce la creșterea fluxului de refugiați. „Sunt foarte îngrijorată”, spune Viktoria Hryb, care conduce subcomitetul pentru securitate energetică din Parlamentul ucrainean. „Situația este foarte critică și sper că partenerii internaționali ne vor oferi sprijin cât de curând posibil”.

Îngrijorările sale sunt împărtășite de partenerii internaționali. „Ne așteptăm la o iarnă foarte grea. Oamenii vor muri în casele lor pentru că Rusia distruge infrastructura energetică”, a declarat un oficial de la vârful administrației americane, sub protecția anonimatului.

200 de atacuri într-o lună asupra facilităților energetice

Ucraina s-a confruntat cu probleme însemnate și în ultimele două ierni din cauza războiului declanșat de Rusia, dar specialiștii se așteaptă ca această iarnă să fie una mult mai dificilă.

Doar în luna august, Moscova a efectuat circa 200 de atacuri cu rachete și drone asupra facilităților energetice. Din cauza lor, capacitatea energetică a scăzut cu mai mult de 9 gigawațți (GW), estimează Gennady Ryabtsev, cercetător șef la Institutul pentru Studii Strategice al Ucrainei. Această capacitate este echivalentul a opt centrale electrice și peste 800 de instalații de alimentare cu energie termică.

Ryabtsev precizează că „scenariul cel mai realistic” implică restricționarea alimentării cu energie electrică pentru clădirile rezidențiale și industrie pentru perioade de 8-14 ore, în timpul iernii.

„Evident, loviturile vor continua și nimeni nu poate oferi garanții nici măcar pentru obiectivele restaurate în urma atacurilor anterioare, din cauza lipsei sistemelor de apărare aeriană multi-nivel”, adaugă expertul.

Dependența de nuclear, un pericol major

Oleksandr Kharchenko a numit dependența Ucrainei de centralele nucleare drept periculoasă. Reactoarele nucleare furnizează deja 60% din electricitatea Ucrainei, iar un atac care va viza direct centrale poate duce la o pană de curent la nivel național.

De asemenea, Ucraina se mai confruntă cu o lipsă a rezervelor de combustibil. Potrivit analizei făcute de Aura Sabadus, expert privind energia în statele est-europene pentru compania de consultanță ICIS, Ucraina nu are destule resurse de gaz pentru această iarnă. „Situația se înrăutățește din cauza lipsei pe piața ucraineană a unor traderi sau companii din Occident”, a explicat ea.

Apariția unor crize energetice va duce la condiții de nelocuit pentru ucraineni și automat la creșterea numărului de refugiați care va afecta inclusiv Europa printr-o criză umanitară.

Guvernul ucrainean și partenerii internaționali încearcă să prevină un asemenea scenariu. Oleksandr Kharchenko a explicat că, la îndrumarea guvernului, companiile energetice au început să-și fortifice infrastructura cu saci de nisip și cuști metalice umplute cu pietre la „nivelul inferior de protecție” și structuri groase de beton la „nivelul superior”.

Dar, aceste forme de protecție sunt utile pentru atacuri cu drone și anumite rachete, dar nu vor face față unor atacuri cu rachete de tip, Kh-101, pe care Rusia le folosește în mod uzual în atacurile asupra Ucrainei, a concluzionat expertul.

INTERVIURILE HotNews.ro