Sari direct la conținut

Tensiunile SUA-China urcă din nou. Americanii îi acuză pe chinezi că stau în spatele mai multor atacuri cibernetice, printre care și cel asupra Microsoft Exchange

HotNews.ro
SUA China, Foto: PublicDomainPictures.net
SUA China, Foto: PublicDomainPictures.net

Administrația Biden a acuzat guvernul chinez că în colaborare cu echipe de hackeri, stau în spatele mai multor atacuri cibernetice care au afectat zeci de mii de companii, scrie luni Financial Times. SUA au emis luni o alertă către mai multe organizații guvernamentale și companii private în care acuză Beijingul de atacuri de tip ransomware, urmate de solicitări de răscumpărare în valoare de milioane de dolari. De asemenea, oficiali ai Consiliului European au declarat luni că statele membre ale UE au fost în acord cu evaluarea Washingtonului conform căreia China a fost responsabilă de atacul asupra serverelor Microsoft Exchange.

„Acest comportament iresponsabil și dăunător a dus la riscuri de securitate și pierderi economice semnificative pentru instituțiile noastre guvernamentale și pentru companiile private, afectând semnificativ securitatea, economia și societatea noastră în general”, a spus Consiliul într-o declarație. În declarație se mai spune că Consiliul a detectat „activități cibernetice rău intenționate” de către grupurile chineze de hacking APT40 și APT31 care vizează instituții guvernamentale și organizații politice din UE, precum și industriile europene „în scopul furtului de proprietate intelectuală și al spionajului”.

Dominic Raab, secretar de externe al Marii Britanii, a descris atacul asupra Microsoft Exchange drept un „tipar de comportament nesăbuit, dar familiar”. „Guvernul chinez trebuie să pună capăt acestui sabotaj cibernetic sistematic, altfel se poate aștepta să fie tras la răspundere”, a spus el.

Marea Britanie a cerut, de asemenea, Chinei să își reafirme angajamentele luate în timpul întâlnirilor G20 de a nu „efectua sau sprijini” furtul cibernetic.

Avertismentul SUA a marcat un nou front în bătălia de la Washington împotriva creșterii valului de atacuri ransomware, care au fost în mare parte puse pe seama Rusiei. Un înalt oficial al administrației a spus: „MSS – Ministerul Securității Statului – folosește hackeri pentru a desfășura operațiuni cibernetice inclusiv pentru propriul profit personal. „Operațiunile lor includ activități infracționale, cum ar fi extorcări cibernetice sau cripto-jacking-ul”.

Oficialul a adăugat că SUA au avut un „grad ridicat de încredere” că atacatorii aflați pe statele de plată ale MSS au atacat Microsoft Exchange în martie. Un cercetător în domeniul securității cibernetice spune că au fost afectate peste 30.000 de organizații, inclusiv întreprinderi și autorități locale.

Atacurile cibernetice au proliferat în timpul pandemiei, deoarece hackerii au exploatat vulnerabilitățile expuse de angajații care lucrează la distanță.

SUA au fost supuse unei presiuni crescânde pentru a lua măsuri. Președintele Joe Biden și-a avertizat omologul rus Vladimir Putin luna aceasta că Moscova va suporta consecințele dacă nu va lua măsuri împotriva atacatorilor cibernetici. Amenințările lui Biden vin după atacuri ca cele asupra Colonial Pipeline, care a fost forțată să închidă temporar sau cel vizând JBS, cel mai mare procesor de carne din lume.

Departamentul de justiție din SUA a acuzat cinci cetățeni chinezi în septembrie anul trecut pentru pirateria a peste 100 de companii la nivel global, ca parte a unui grup susținut de stat, cunoscut sub numele de APT41. Experții au spus că activitatea grupului este neobișnuită prin faptul că a desfășurat campanii sofisticate de spionaj.

China mai fusese acuzată anul trecut de agenții americane, inclusiv FBI, că încearcă să obțină fraudulos rezultate ale cercetărilor medicale privind coronavirusul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro