Ucraina speră la un schimb de prizonieri cu Rusia. Fost prizonier: „Ne băteau fără milă, cu pumnii, cu bețe, cu ciocane, cu tot ce găseau”
Un oficial ucrainean a declarat pentru BBC că speră ca un schimb de prizonieri de Anul Nou cu Rusia să aibă loc „în orice zi”, deși aranjamentele ar putea cădea în ultimul moment.
Petro Yatsenko, care activează în cadrul instituției ucrainene responsabile pentru tratamentul prizonierilor de război, a declarat că negocierile cu Moscova privind schimburile de prizonieri au devenit mai dificile în ultimele luni, după ce forțele ruse au început să facă progrese semnificative pe linia frontului.
Au avut loc doar 10 schimburi în 2024, cel mai mic număr de la începutul invaziei la scară largă. Ucraina nu publică numărul prizonierilor de război deținuți de Rusia, dar informațiile existente spun că numărul total este de peste 8.000.
Rusia a înregistrat câștiguri semnificative pe câmpul de luptă în acest an, ceea ce stârnește temeri că numărul ucrainenilor capturați este în creștere.
„Au încercat să ne extermine identitatea ucraineană”
Unul dintre cei aduși acasă în ultimul schimb, în septembrie 2024, este pușcașul marin ucrainean Andriy Turas. Într-un apartament din orașul ucrainean Liov, Andriy și soția sa Lena spun povestea remarcabilă a calvarului lor. Amândoi au fost capturați în timp ce apărau orașul Mariupol în 2022.
„Ne țineau prelegeri despre cum Ucraina nu a existat niciodată”, spune Lena, medic pe front, despre rușii care au ținut-o captivă. „Au încercat să ne extermine identitatea ucraineană din mintea noastră”.
Lena a fost eliberată după două săptămâni de captivitate, dar cicatricile psihologice ale experienței pe care a trăit-o într-o unitate rusească de prizonieri de război au rămas. „Auzeam constant țipete, știam că bărbații [din unitatea noastră] erau torturați”, spune ea.
„Ne băteau fără milă, cu pumnii, cu bețe, cu ciocane, cu tot ce găseau”, spune Andriy. „Ne-au dezbrăcat în frig și ne-au forțat să ne târâm pe asfalt. Ne-au sfâșiat picioarele, iar noi am rămas îngroziți și înghețați.”
„Mâncarea era îngrozitoare – varză acră și capete de pește stricate. Este pur și simplu un coșmar”, spune soldatul. „E ca și cum te-ai trezi dintr-un coșmar în mijlocul nopții, ud de sudoare, îngrozit.”
Încarcerarea lui Andriy a durat mult mai mult decât cea a soției sale – doi ani și jumătate.
La eliberarea sa în urma schimbului de prizonieri de acum trei luni, Andriy și-a întâlnit pentru prima dată fiul în vârstă de doi ani, Leon. Când cuplul a fost capturat de forțele ruse, Lena nu știa că este însărcinată.
„Când am aflat că sunt însărcinată, am plâns, mai întâi de fericire, dar apoi de tristețe, pentru că nu i-am putut spune soțului meu”, afirmă ea.
„Îi scriam constant scrisori, spunându-i că va avea în sfârșit copilul pe care și-l dorea de atâta timp”, spune Lena, cu ochii strălucind. „Dar el nu a primit nicio scrisoare.”
Rusia supune prizonierii ucraineni la „tortură și rele tratamente”
ONU spune că Rusia supune prizonierii ucraineni la „tortură și rele tratamente generalizate și sistematice, inclusiv bătăi severe, șocuri electrice, violență sexuală, sufocare, poziții de stres prelungite, exerciții excesive forțate, privare de somn, execuții simulate, amenințări cu violența și umilință”.
Într-o declarație pentru BBC, Ambasada Rusiei la Londra a negat acuzațiile, „Afirmațiile pe care le-ați descris sunt vădit false. Militanții ucraineni capturați sunt tratați uman și în deplină conformitate cu dispozițiile legislației ruse relevante și ale Convenției de la Geneva. Aceștia primesc hrană de bună calitate, adăpost, asistență medicală, hrană religioasă și intelectuală.”