Fiul lui Sever Mureșan o acuză pe Alina Gorghiu că minte public: „A anunțat în mod mincinos că magistrații francezi s-au pronunțat și că există șanse să fiu extrădat” / Ministerul transmite că nu a folosit cuvântul „extrădare”
Adrien Stephane Mureșan o contrazice pe ministra Justiției care a anunțat joi că o instanță din Franța i-a respins contestațiile împotriva mandatului european de arestare. Într-un comunicat trimis HotNews.ro, fiul afaceristului Sever Mureșan a precizat că dezbateriile de la Curtea de Apel Paris sunt în continuare pe rol, iar la termenul din 6 noiembrie avocații săi au subliniat o serie de nereguli și neconcordanțe care, din punctul lor de vedere, demonstrează că statul român i-a încălcat dreptul la un proces echitabil.
„Cu privire la termenul de ieri, doamna ministru a anunțat în mod mincinos că magistrații francezi s-au pronunțat și că există șanse să fiu extrădat în Romania”, precizează Stephane Mureșan. În replică, echipa ministrului Alina Gorghiu a transmis către HotNews.ro că acuzațiile lui Mureșan sunt fără obiect întrucânt ministrul nu a folosit în comunicatul inițial cuvântul „extrădare”.
Într-un comunicat emis astăzi, Ministerul Justiției preciza că „Curtea de Apel Paris a respins, miercuri, 6 noiembrie, toate cererile formulate de Adrien Stephane Mureșan în încercarea de a contesta mandatul european de arestare emis pe numele său, după condamnarea pronunțată de instanțele române la pedeapsa de 3 ani închisoare”.
„Înteleg ca suntem în plină campanie electorală, dar asta nu îi dă dreptul să dezinformeze opinia publică folosind chiar agenția de presă ale statului (Agerpres)”, a replicat Stephane Mureșan în comunicatul trimis HotNews.ro. „Doamna ministru are datoria să fie obiectivă, imparțială și precisă în declarațiile ei.”
Stephane Mureșan transmite că dezbateriile de la Curtea de Apel Paris sunt în continuare pe rol, iar următoarea înfățișare a fost stabilită pentru data de 15 ianuarie, când se vor discuta/dezbate/clarifica o serie de alte elemente. El atașează documentul instanței care stabilește următorul termen.
„Faptul ca doamna Alina Gorghiu a transmis o informație falsă, din poziția de ministru al Justiției, nu face decât să confirme suspiciunile mele cu privire la dreptul meu la un proces echitabil”, a precizat Stephane Mureșan.
Printre elementele menționate de Mureșan pentru a susține că statul român îi încalcă dreptul al un proces corect se numără „implicarea doamnei ministru Alina Ghorghiu, cu referire la dosarul meu”. „În sustinere arătăm dorința ei de a comunica în mod repetat stadiul situației mele juridice, cu toate că nu sunt vreun șef de mafie. Am fost condamnat pentru conducere cu permisul suspendat”, afirma Mureșan.
„Mai mult decât atât, aceeași doamnă ministru l-a trimis în sală, la fiecare termen și pe judecătorul Gabriel Caian, magistratul de legătură român în Franța. Este un fapt legal, dar extrem de rar întâlnit”, a precizat el.
Adrien Mureșan a fost condamnat definitiv, în august 2023, la trei ani de închisoare cu executare după ce cu doi ani înainte a condus fără permis și a produs un accident în Brașov în care a avariat 12 mașini. El a fugit din țară înainte de sentința finală, dar s-a predat în aprilie 2024 în Paris.
Potrivit Adevărul, în aprilie, 2021 supărat că iubita l-a părăsit, Adrien Mureşan a urcat la volan după ce a consumat alcool şi a lovit 12 maşini. El a fost arestat preventiv, dar eliberat ulterior și a părăsit țara.
Adrien Mureşan nu a plătit niciuna din maşinile avariate, întrucât dosarul său pentru distrugere din culpă a fost clasat, pe motiv că Mureşan ar fi vrut să se sinucidă şi nu a avut nicio intenţie să distrugă maşinile aflate în parcare.
Comunicatul Ministerului Justiției
„Curtea de Apel Paris a respins, miercuri, 6 noiembrie, toate cererile formulate de Adrien Stephane Mureșan în încercarea de a contesta mandatul european de arestare emis pe numele său, după condamnarea pronunțată de instanțele române la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârșirea de infracțiuni la regimul rutier (a condus fără permis și consumând substanțe psihoactive).
Totodată, instanței române i s-a cerut certificatul necesar recunoașterii condamnării și preluării executării pedepsei pe teritoriul Franței, lucru solicitat de dl Mureșan, care e cetățean francez și are rezidența la Dijon.
Decizia poate fi atacată cu recurs la Curtea de Casație.
Ministerul Justiției, în mandatul meu, tratează extrem de serios subiectul “fugari”, fie că aceștia au nume sonore sau nu, ori că au săvârșit infracțiuni grave sau mai puțin grave. Toți sunt la fel în fața legii. Doar anul acesta au fost aduși în țară peste 650 de fugari.
În ultimul an și jumătate, am reușit să aducem în fața justiției române multe persoane pe care opinia publică le considera VIP și nimeni nu avea speranță că vom reuși. Amintim de cazurile: Darius Vâlcov, Minel Prina, Cătălin Cherecheș, Ilie Șerbuc (bărbatul acuzat că a ucis o fetiță de 12 ani și i-a ascuns cadavrul în canapea) și mulți alții.
Justiția trebuie înfăptuită până la capăt! Nicio zi fără un fugar întors în țară.”