Avioanele private „folosite ca taxiuri”. Peste 900.000 de zboruri pe distanțe mai mici de 50 de km, în ultimii cinci ani. O sursă majoră de poluare
Un studiu care a analizat 19 milioane de zboruri între 2019 și 2023, a arătat că, în ultimii ani, emisiile de gaze poluante generate de avioane au crescut cu 50%. Asta pentru că transportul cu avionul a devenit tot mai utilizat pe distanțe mici. Aproape jumătate dintre avioane au parcurs mai puțin de 500 kilometri, conform The Guardian.
Cercetarea a urmărit, pe lângă cele 19 milioane de zboruri, și 25.000 de avioane private. Analiza a arătat că numărul de avioane private a crescut cu 28%. Dintre ele, peste 900.000 au fost folosite „ca taxiuri”, pe distanțe de sub 50 km.
„Știm că unii oameni le folosesc, într-adevăr, ca pe niște taxiuri”, a spus profesorul Stefan Gossling, care a condus cercetarea publicată în Communications Earth & Environment 2024. „Dacă sunt doar 50 km, cu siguranță ai putea face asta cu mașina”, a adăugat el.
Zborurile private sunt folosite de doar 0,003% din populația mondială. Cu toate astea, ele sunt cea mai poluantă formă de transport, conform studiului citat de The Guardian. Cercetătorii au descoperit că pasagerii din avioanele private mari au generat mai multe emisii de CO₂ într-o oră decât o persoană obișnuită într-un an.
SUA a avut cele mai multe zboruri private
În SUA, Taylor Swift, Drake, Steven Spielberg și Oprah Winfrey sunt printre cele mai criticate vedete pentru folosirea exagerată a avioanelor private.
Cele mai multe zboruri private au decolat din SUA, reprezentând 69% din numărul total. În Marea Britanie, un avion privat decolează la fiecare șase minute.
„Cei bogați reprezintă un procent foarte mic din populație, dar își cresc emisiile foarte repede și într-o proporție foarte mare. Creșterea emisiilor globale la care asistăm în acest moment vine de la cei din vârful piramidei”, a explicat profesorul Gossling.
Evenimentele internaționale atrag zboruri private
Cupa Mondială FIFA 2022, din Qatar, a atras peste 1.800 de zboruri private.
Cercetătorii au analizat și câteva dintre evenimente din 2023. Forumul Economic Mondial din Elveția a adus 660 de zboruri private, iar summit-ul pentru climă COP28 din Dubai, 291 de zboruri.
Potrivit lui Gossling, pasagerii ar trebui să plătească pentru daunele climatice generate de fiecare tonă de dioxid de carbon emisă. „Ar părea corect ca oamenii să plătească pentru daunele pe care le cauzează prin comportamentul lor”.
„Avioanele private, utilizate de un grup minuscul de oameni ultra-bogați, reprezintă o risipă absolut nejustificabilă și gratuită a resurselor noastre limitate de emisii pentru a evita prăbușirea climatică, iar emisiile lor sunt în creștere, chiar și pe măsură ce efectele crizei climatice se agravează”, a declarat șefa departamentului de aviație a organizației pentru climă „Possible”, Alethea Warrington.