Sari direct la conținut

„Aceste fake news-uri ne-au cauzat multe probleme”. Cum a îngreunat dezinformarea operațiunile de salvare din inundațiile devastatoare din Spania

HotNews.ro
„Aceste fake news-uri ne-au cauzat multe probleme”. Cum a îngreunat dezinformarea operațiunile de salvare din inundațiile devastatoare din Spania
Pagube provocate de inundații, în Aldaia, Valencia, Spania, 31 octombrie 2024. Sursa foto: Jorge Gil / ContactoPhoto / Profimedia

Mai multe explicații mincinoase despre inundațiile din Spania și mesaje false care au pretins a fi trimise de autorități au dus la publicarea de știri false despre evenimentele devastatoare, în special pe rețelele de socializare, conform AFP și Agerpres.

Ploile torențiale, cele mai multe în regiunea Valenciei, au dus la inundații în care au murit aproximativ 220 de persoane. În acest context, mesajele mincinoase s-au confundat cu cele oficiale, provocând panica oamenilor. Din același motiv, acțiunile de salvare ale pompierilor și polițiștilor au fost îngreunate. 

O fotografie a unui pompier care „plângea” după ce a ieşit din parcarea subterană a unui centru comercial a provocat panica exagerată a oamenilor. Ei credeau că în parcare sunt mai multe victime, care nu au putut fi salvate de indundații.

„O informaţie falsă a fost transmisă, care afirma că existau numeroase cadavre. Nu era adevărat”, a dat asigurări directorul Poliţiei naţionale spaniole. El a precizat că niciun cadavru nu a fost găsit în parcare. 

Autorul fotografiei care a devenit virală pe internet, a declarat că acesta nu plângea, ci era doar obosit.

Informațiile false au pus oamenii în pericol

În mediul online, a fost distribuit un aviz de evacuare a locuitorilor de pe malurile a două râuri din Valencia. Autorităţile spaniole au cerut localnicilor să se îndepărteze de acele cursuri de apă în seara zilei de 29 octombrie, însă nu le-au cerut niciodată să evacueze zona. Documentul a fost un fals.

Totuși, astfel de mesaje creează panică în rândul locuitorilor, făcându-i să îşi pună vieţile în pericol atunci când îşi părăsesc „în mod dezordonat” locuinţele, conform echipelor de sprijin operaţional virtual, citate de AFP. 

O altă dezinformare care a fost distribuită pe social-media a fost un număr de telefon la care oamenii să sune dacă nu primeau răspunsuri pe linia oficială a serviciilor de urgenţă. Mulți oameni care aveau nevoie de ajutor de urgență au apelat la numărul fals. 

„Aceste fake news-uri ne-au cauzat multe probleme”, a spus şeful pompierilor din regiunea Valencia, Jose Miguel Basset. „S-a vorbit despre evacuări, despre revărsări, despre ruptura unor baraje. Nimic din toate acestea nu erau adevărate şi asta a îngreunat cu mult activitatea echipelor de urgenţă”, a adăugat el.

Ce a cauzat inundațiile

Dezinformarea s-a concentrat pe căutarea vinovaţilor, alimentată de furia și teama oamenilor. O știre falsă care a înconjurat Spania a fost despre distrugerea barajelor de guvernul lui Pedro Sanchez. În această situație, premierul a fost acuzat că a agravat tragediile provocate de inundații.

În realitate, niciun mare baraj nu a fost distrus în ultimii ani în Spania. 

Mulți utilizatori ai rețelelor de socializare au răspândit și conspirații, care susțineau că indundațiile sunt generate de „o geoinginerie climatică”, adică printr-o metodă de manipulare a climei.

Totuși, potrivit reţelei „World Weather Attribution”, care studiază fenomenele meteorologice extreme, ploile care au lovit Spania luna trecută au fost cu 12% mai abundente şi de două ori mai probabile în cazul în care clima planetei noastre nu s-ar fi încălzit.

„Schimbările climatice ucid, suntem pe cale să vedem acest lucru”, a subliniat prim-ministrul Pedro Sanchez, criticând „discursurile iresponsabile” din social-media.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro