Sari direct la conținut

Ministerul Energiei recunoaște că trebuie să restituie banii din supraimpozitare, dar spune că nu toate companiile își vor primi banii înapoi

HotNews.ro
Ministerul Energiei recunoaște că trebuie să restituie banii din supraimpozitare, dar spune că nu toate companiile își vor primi banii înapoi
Curtea Constituțională a decis să supraimpozitarea a frânat dezvoltarea energiei regenerabile. Foto: Chernetskaya | Dreamstime.com

Ministerul Energiei recunoaște că va trebui să restituie banii din supraimpozitarea producătorilor de electricitate, după ce Curtea Constituțională a decis că această măsură nu este constituțională. Reprezentanții statului precizează că nu întreaga sumă încasată în ultimii doi ani va fi dată înapoi. Tot ei spun însă că în acest moment nu poate fi estimată valoarea pe care statul va trebui să o returneze.

„Ministerul Energiei precizează că suma de 27 de miliarde de lei vehiculată în anumite articole de presă, reprezentând “suma de restituit” operatorilor economici, este una eronată. Autorii unor asemenea articole s-au referit, în mod greșit, la întreaga sumă virată în ultimii 2 ani în Fondul pentru Tranziție Energetică – sumă care nu va fi restituită în integralitate operatorilor economici”, spune instituția.

Dispozițiile declarate neconstituționale nu vor mai fi aplicabile în cauza în care a fost invocată excepția de neconstituționalitate și nici în cauzele aflate pe rol în fața instanțelor judecătorești în care aceste dispoziții sunt relevante, au completat juriștii ministerului.

„Prin urmare, doar operatorii economici care au formulat excepții de neconstituționalitate cu același obiect declarat neconstituțional de Curte sau care au litigii în curs având ca obiect restituirea sumelor din Fondul pentru Tranziție Energetică vor putea eventual beneficia de recuperarea acestor sume, dacă îndeplinesc și celelalte condiții solicitate de instanța de drept comun”, se arată în comunicatul ministerului.

De asemenea, pot beneficia de restituirea sumelor, cu titlu de excepție, operatorii economici care au o hotărâre judecătorească definitivă prin care li s-au respins sumele, dar care au invocat, pe parcursul procesului, o excepție de neconstituționalitate cu același obiect declarat neconstituțional de Curte, având astfel deschisă calea revizuirii hotărârii judecătorești, conform art. 510 alin. (1) pct. 11 din Codul de procedură civilă.

  • „În prezent, întrucât nu se cunoaște numărul subiectelor de drept menționate anterior și nici cuantumul sumelor solicitate de acești operatori economici, nu poate fi estimată valoarea pe care statul ar trebui să o restituie.
  • Acest demers va putea fi realizat abia după publicarea motivării Curții Constituționale a României în Monitorul Oficial al României, Partea I, și după inventarierea tuturor litigiilor pendinte la instanța de la care provine cauza (instanța a quo), precum și a celor pentru care părțile sunt repuse în termenul de revizuire, cu calcularea tuturor petitelor din cererile de chemare în judecată”, mai spune ministerul.

„Decizia CCR poate arunca România în brațele FMI”

Decizia de joi a Curții Constituționale prin care supraimpozitarea producătorilor de energie a fost declarată neconstituțională este un cutremur pentru piața de energie, deoarece statul trebuie să returneze companiilor aceste sume, au afirmat, vineri, pentru HotNews.ro, mai mulți reprezentanți ai industriei energiei regenerabile.

La rândul său, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, consideră că această decizie a CCR poate avea efecte devastatoare pentru economia țării.

„De peste doi ani atrag atenția asupra riscului pe care schema de compensarea a facturilor pentru toți consumatorii și impozitarea companiilor îl generează pentru securitatea economică a României. Ieri, Curtea Constituțională, după ce a rezolvat alegerile prezidențiale, a constatat că suprataxarea este neconstituțională, adică statul trebuie să dea miliarde de euro înapoi companiilor, punând țara în brațele FMI”, a scris Nicolescu pe Facebook.

Măsura de a supraimpozita producătorii de energie a fost luată în anul 2022, odată cu plafonarea facturilor, iar sumele au fost folosite pentru a subvenționa prețul plătit de consumatori. Suma colectată de stat până acum în acest fond este de 27 de miliarde de lei, la care se adaugă 3 miliarde de lei dobânzi, potrivit Asociației Energia Inteligentă.

Totodată, dacă aceste sume nu vor mai putea fi colectate de la producători, nu se știe cu ce bani va deconta statul facturile plafonate ale consumatorilor până în aprilie 2025, când expiră schema de subvenționare.

„Această decizie a CCR din momentul publicării va produce efecte, în sensul în care ”se taie” o importantă sursă de finațare a bugetului și a acoperirii subvențiilor la gaze și electricitate. Pe lângă faptul că furnizorii reclamă că mai sunt de achitat circa 2 miliarde de lei, subvenții restante din anul 2023, începând din această toamnă creșterile de preț de pe piața de gaze și energie fac necesară din nou plata de subvenții la gaze și energie pentru furnizori. Astfel, o mare întrebare se desprinde: Cum va achita statul aceste subvenții la gaze și energie în următoarele 5 luni și a celor istorice după decizia Curții?”, se întreabă specialiștii asociației.

Curtea Constituțională a decis, în ședința din 7 noiembrie, că supraimpozitarea unor producători de energie, măsură adoptată în 2022 odată cu plafonarea facturilor, nu este conformă cu legea fundamentală a statului român.

  • „A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.15 și cele ale Anexei nr.6 din OUG nr.27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările și completările ulterioare.
  • În esență, Curtea a reținut că prevederile legale criticate care impun obligativitatea achitării contribuției la fondul de tranziție energetică de către anumiți producători de energie electrică nesocotesc, în principal, principiul așezării juste a sarcinilor fiscale, consacrat de art.56 din Constituție, și dispozițiile art.45 din Legea fundamentală referitoare la libertatea economică și libera inițiativă, afectând concurența loială și descurajând producția de energie din surse regenerabile”, se arată într-un comunicat al Curții Constituționale.

Sursa foto: Dreamstime

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro