Atingeri nedorite, comentarii obscene, hărțuire, răpiri, agresiuni. Fața nevăzută a unuia dintre cele mai mai populare trasee de pelerinaj din lume. „A fost terifiant. M-am simțit complet singură în acel moment”
Femeile care merg singure pe celebrul traseu de pelerinaje Camino de Santiago au povestit că au fost supuse unor hărțuiri sexuale „terifiante” în zone aproape pustii din zonele rurale din Spania, Portugalia și Franța. În interviuri acordate publicației The Guardian, nouă femei au afirmat că au fost hărțuite în timp ce încercau să parcurgă traseul de pelerinaj în ultimii cinci ani, iar câteva dintre ele au declarat că le-a fost frică pentru viața lor.
Șapte dintre femei au declarat că au întâlnit bărbați în Spania și Portugalia care se masturbau sau se atingeau, unul dintre aceștia urmărind o pelerină prin țară.
O altă femeie a declarat că s-a ferit de atingeri nedorite și de comentarii obscene din partea mai multor bărbați, în timp ce a noua femeie a spus că un bărbat s-a oprit într-o dubă în timp ce ea mergea și a îndemnat-o să urce în ea. Incidentele au avut loc, de obicei, în timp ce femeile mergeau singure de-a lungul unor porțiuni izolate din Camino.
Ce este Camino de Santiago
Camino de Santiago este o rețea de drumuri de pelerini sau pelerinaje care duc la altarul apostolului Iacob din catedrala Santiago de Compostela din Galicia, în nord-vestul Spaniei, unde tradiția susține că sunt îngropate rămășițele apostolului, potrivit descrierii de pe Wikipedia. Creat și stabilit după descoperirea relicvelor Sfântului Iacob cel Mare la începutul secolului al IX-lea, Drumul Sfântului Iacob – Camino – a devenit o rută majoră de pelerinaj a creștinismului medieval începând cu secolul al X-lea. În 1987, Camino, care cuprinde mai multe trasee în Spania, Franța și Portugalia, a fost declarat primul traseu cultural al Consiliului Europei. ărți din acest pelerinaj sunt înscrise în Patrimoniul UNESCO.
Rapoarte șocante, dar nu surprinzătoare
Lorena Gaibor, fondatoarea Camigas, un forum online care pune în legătură femeile pelerine din 2015, a declarat că rapoartele au fost șocante, dar nu surprinzătoare. „Hărțuirea sexuală este endemică pe Camino. Se simte foarte des. În fiecare an primim rapoarte despre femei care se confruntă cu aceleași lucruri”, a spus ea.
Rosie, în vârstă de 25 de ani, a declarat că mergea pe un traseu împădurit din Portugalia la începutul acestei veri când a dat peste un bărbat fără pantaloni care se masturba în timp ce o privea. Poliția locală nu a răspuns când ea a încercat să sune.
„A fost terifiant. M-am simțit complet singură în acel moment”, a spus Rosie, care a cerut ca numele ei complet să nu fie publicat. Incidentul a făcut-o să se simtă nesigură și să își dea seama de vulnerabilitatea ei unică ca pelerină singură.
„Camino este atât de uimitor, pentru că este atât de dificil, atât de provocator fizic și atât de provocator mental”, a spus ea. „Dar există acest element suplimentar cu care se confruntă femeile care fac drumeții, această problemă suplimentară uriașă de siguranță, care îți afectează complet întreaga capacitate de a face față acestor alte provocări sau de a te bucura de ea în modul în care o fac alți oameni.”
Un traseu tot mai popular, în special printre femei
Potrivit The Guardian, în ultimii ani, popularitatea diferitelor trasee de pelerinaj cunoscute sub numele de Camino de Santiago a crescut vertiginos, în special în rândul femeilor. Anul trecut, un număr record de 446 000 de persoane au parcurs Camino, dintre care 53% erau femei, susține Pedro Blanco, reprezentantul guvernului central spaniol în Galicia. „Mai mult de 230 000 de femei au mers pe traseu anul trecut și multe dintre ele nu au ezitat să o facă singure”.
În 2019, o jurnalistă, Marie Albert a mers 700 km prin nordul Spaniei pentru a ajunge la Santiago de Compostela. Atunci ea a documentat o serie de agresiuni. Un bărbat a încercat să o sărute, iar altul s-a masturbat în fața ei, a spus ea. Un bărbat a hărțuit-o prin mesaje text, iar altul a urmărit-o pe stradă. Uneori, agresorii ei erau pelerini care mergeau pe același traseu ca și ea, făcându-o să se teamă că se va intersecta din nou cu ei.
Câteva incidente grave în ultimii ani
Câteva incidente petrecute de-a lungul traseului au ținut prima pagină a ziarelor în ultimii ani. În 2018, o femeie venezueleană în vârstă de 50 de ani ar fi fost răpită și violată de doi bărbați în timp ce mergea prin nord-vestul Spaniei. Anul trecut, poliția spaniolă a arestat un bărbat în vârstă de 48 de ani acuzat că a reținut o pelerină germană în vârstă de 24 de ani împotriva voinței sale în casa sa și a agresat-o sexual. În 2019, poliția din Portugalia a arestat un bărbat în vârstă de 78 de ani care era acuzat că a răpit și a încercat să violeze o pelerină din Germania.
Totul a culminat cu o crimă
Preocupările cu privire la siguranța pelerinelor au devenit publice în 2015, după ce o femeie din America, Denise Thiem, a dispărut într-o zonă rurală din provincia León, Spania. Dispariția acesteia a determinat mai multe pelerine să își prezinte propriile povești despre amenințări sau hărțuiri.
În 2017 un bărbat spaniol a fost condamnat la 23 de ani de închisoare pentru uciderea lui Thiem.
În 2021, guvernul spaniol a lansat o campanie de siguranță care, de atunci, s-a extins la 1 600 de puncte în Galicia, unde pelerinele pot accesa informații în mai multe limbi despre cum să contacteze serviciile de urgență.