Sari direct la conținut

Zeci de mii de ucraineni, ruși și nord-coreeni, în focul unei bătălii sângeroase în Kursk. Pierderi uriașe pentru ruși, spune Kievul. De ce miza e foarte mare – HARTĂ

HotNews.ro
Zeci de mii de ucraineni, ruși și nord-coreeni, în focul unei bătălii sângeroase în Kursk. Pierderi uriașe pentru ruși, spune Kievul. De ce miza e foarte mare – HARTĂ
Un lansator de rachete rusesc în Kursk. FOTO: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

O bătălie-cheie are loc în aceste momente în regiunea Kursk, din Rusia, unde Ucraina a reușit o incursiune surpriză în august, capturând sute de kilometri pătrați, arată analizele realizate de Financial Times și Institutul pentru Studiul Războiului.

Rusia a lansat o contraofensivă în care sunt implicați, potrivit estimărilor, 50.000 de soldați, inclusiv aproximativ 10.000 de militari din Coreea de Nord, într-o nouă încercare de a-i împinge pe ucraineni înapoi. Pentru ambele părți, miza luptei este foarte mare, scrie Financial Times.

Trump a promis să „pună capăt războiului în 24 de ore” după preluarea mandatului și a criticat ajutorul militar american pentru Ucraina. Președintele rus Vladimir Putin a semnalat deschiderea pentru discuții, stârnind îngrijorarea Kievului și a altor capitale europene că președintele ales al SUA ar putea susține un acord care favorizează Moscova.

Dar dacă Ucraina ar reuși să oprească ofensiva Rusiei și să preia inițiativa până la preluarea mandatului de către Trump, pe 20 ianuarie, înalții oficiali ucraineni cred că ar putea dovedi că sunt „luptători” și „învingători”, un lucru care ar contribui la îmbunarea lui Trump, spun analiștii.

De cealaltă parte, Rusia se grăbește să recucerească cel puțin orașul Sudja, unde Ucraina a înființat un comandament militar, dacă nu întregul teritoriu controlat de ucraineni înainte ca Trump să depună jurământul în ianuarie, potrivit Centrului pentru Strategii de Apărare (CDS), un think-tank de securitate cu sediul la Kiev.

Pierderea regiunii Kursk, scrie Financial Times, l-ar priva pe Volodimir Zelenski de o posibilă monedă de schimb valoroasă în orice potențiale negocieri cu Moscova, pe care a declarat că le va iniția numai dacă Rusia se va retrage complet din Ucraina.

Kievul spune că Rusia trăiește „zile negre”

Kievul este deocamdată încrezător că lucrurile merge bine și că luptele din Kursk au crescut totalul pierderilor rusești – la 2.000 de militari în fiecare zi.

Cifra este aproape dublă în comparație cu rata victimelor Rusiei din timpul verii și subliniază eforturile Kremlinului de a captura cât mai mult teritoriu posibil înainte ca Trump să preseze pentru un acord de pace atunci când va prelua funcția în ianuarie, spun analiștii.

Anastasiia Blișhik, o purtătoare de cuvânt a Brigăzii 47 mecanizate separate din Ucraina, a declarat că situația este dificilă, dar „sub control” și că forțele ruse suferă „zile negre”, scrie cotidianul britanic The Telegraph.

DeepState, un important think-tank militar ucrainean, a spus că luptele s-au concentrat în zona satului Novoivanovka, la 16 kilometri vest de Sudja, centrul contingentului militar ucrainean din Kursk.

„Inamicul nu încetează să încerce să obțină cel puțin un oarecare succes tactic în regiunea Kursk”, a declarat DeepState.

ISW observă un mic avans al trupelor ruse

În ciuda eforturilor ucrainene, bloggerii militari ruși au asigurat că armatele Moscovei înaintează și că echipamentele NATO ale Ucrainei funcționează mai dificil, din cauza condițiilor din Kursk.

„Spre Sudja, forțele armate ucrainene folosesc echipamente de construcție capturate pentru a se deplasa pe drumuri noroioase, deoarece echipamentele lor rămân blocate”, a susținut canalul militar de Telegram Two Majors.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank american, a observat că forțele ruse au avansat recent la sud-est de Korenevo în timpul unui asalt mecanizat cu mai multe valuri, de mărimea unui batalion.

Imaginile geolocalizate publicate la 11 noiembrie indică de asemenea faptul că forțele ruse au avansat recent în timpul unui asalt mecanizat de dimensiunea unui batalion la sud-est de Novoivanovka.

Una dintre brigăzile ucrainene care au respins asaltul mecanizat rusesc a raportat că forțele ruse au atacat cu 29 de vehicule blindate în cinci valuri și că forțele ucrainene ar fi distrus 18 dintre cele 29 de vehicule.

Imagini geolocalizate suplimentare publicate pe 11 și 12 noiembrie indică de asemenea faptul că forțele ruse au avansat recent și în interiorul și la nord-vest de Plekhovo (la sud de Sudja) și, respectiv, la sud-vest de Pogrebki (est de Korenevo).

Frustrarea localnicilor față de reacția lentă a Kremlinului la incursiunea ucraineană a început să se simtă tot mai mult. Locuitorii fugiți din Sudja au organizat în weekend un protest rar în orașul Kursk, pentru a-și manifesta nemulțumirea.

Nord-coreenii au intrat în luptă

Pentagonul a confirmat între timp că cei peste 10.000 de soldați nord-coreeni trimiși de Phenian pentru a ajuta Moscova în război au fost implicați în lupte la Kursk. Kievul semnalase deja că au existat ciocniri în care au fost implicați soldați nord-coreeni.

Armata rusă, scrie CBS, i-a instruit pe soldații nord-coreeni în luptele de artilerie, în cele cu drone și în luptele de infanterie, inclusiv curățarea tranșeelor, a declarat marți purtătorul de cuvânt adjunct al Pentagonului, Vedant Patel, în cadrul unui briefing.

Potrivit Pentagonului, cooperarea dintre ruși și nord-coreeni se confruntă cu provocări, inclusiv pe tema interoperabilității militare și a depășirii barierei lingvistice.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat anterior că desfășurarea de trupe nord-coreene în Rusia este un semn al „disperării crescânde” a președintelui rus Vladimir Putin, în timp ce războiul pe care l-a lansat împotriva Ucrainei se apropie de sfârșitul celui de-al treilea an, dar a mai spus că momentul a marcat „o extindere periculoasă a războiului Rusiei”.

INTERVIURILE HotNews.ro