Sari direct la conținut

Un adolescent de 16 ani a murit la spitalul din Târgu Jiu în timp ce aștepta ambulanța. „Mi l-au plimbat dintr-o parte în alta, copilului meu îi era rău și nu au făcut nimic”

HotNews.ro
Un adolescent de 16 ani a murit la spitalul din Târgu Jiu în timp ce aștepta ambulanța. „Mi l-au plimbat dintr-o parte în alta, copilului meu îi era rău și nu au făcut nimic”
Cameră de urgență într-un spital Foto: Anna Bizon / Alamy / Alamy / Profimedia

Băiatul de 16 ani a murit luni seară la câteva ore după ce a ajuns la Spitalul de Urgență din Târgu Jiu, informează TVR. Pacientul, diagnosticat cu peritonită, avea nevoie de operație, însă medicul chirurg de gardă a refuzat. Poliția a deschis dosar penal.

Adolescentul a ajuns la unitatea medicală împreună cu asistena maternală, care îl crește de la vârsta de 3 ani, când părinții copilului au murit. Băiatul se simțea rău și avea abdomentul întărit.

Mediciii de la Unitatea de Primiri Urgenţe de la spitalul din Târgu Jiu i-au făcut mai multe investigații, inclusiv o tomografie, indicând că adolescentul are peritonită și necesită operație.

Medicul chirurg pediatru era în concediu medical, iar chirurgul care era de gardă a hotărât să nu opereze, ci să îl transfere pe băiat cu ambulanța la spitalul din Craiova, potrivit televiziunii naționale.

Ambulanța nu avea medic

Ambulanţa spitalului nu avea medic, aşa că a fost solicitată o autospecială, cu echipaj complet, să vină de la Craiova.

După aproape 6 ore după ce s-a prezentat la spital, băiatul a murit pe patul de la Unitatea de Primiri Urgenţe, în așteptarea transferului.

„Mi l-au ținut mult timp și mi l-au plimbat dintr-o parte în alta și au zis că nu e de competența lor niciunul și copilului meu îi era rău și nu au făcut nimic. Și au tot așteptat să vină cei de la Craiova pentru că voiau să se spele pe mâini”, a declarat Bianca Iacob, asistentă maternală.

Conducerea Serviciului de Ambulanță Gorj a declarat că există o problemă privind numărul insuficient de medici pentru a acoperi toate gărzile, însă susține că exista o varianta ca pacientul să ajungă mai repede la spitalul unde putea fi operat.

„Marea majoritate a ambulanțelor au un deficit marcant de medici. Gorjul nu face excepție. Protocolul spune că existau variante prin care se pot rezolva aceste situații. Cea mai întâlnită, mă mir că aseară nu s-a întâmplat, este ca medicul spitalului județean să se urce în ambulanța noastră și să plece acolo unde este nevoie, la clinica universitară”, a explicat Tibi Tătaru, manager Ambulanţa Gorj.

Val de anchete

După decesul băiatului de 16 ani, Colegiul Medicilor a declanșat o anchetă, iar poliția a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.

DSP Gorj a făcut o anchetă și a decis să îl amendeze pe chirurg cu 3.000 de lei pentru refuzul de a-l opera pe adolescentul de 16 ani. Medicul a precizat pentru TVR că va face contestație.

Doctorița care l-a avut în grijă la Unitatea de Primiri Urgență a primit aceeași sancțiune.

Direcția de Sănătate Publică Gorj a găsit nereguli în foile de observație, unde nu ar fi trecut toate mențiunile și nici măcar ora la care băiatul s-a prezentat la camera de gardă.

Oficialii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu au anunţat că managerul unităţii sanitare a dispus constituirea unei comisii de cercetare disciplinară în urma decesului adolescentului, conform News.ro.

Cătălina Poaină, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a declarat că în acest caz trebuie acționat „cât se poate de repede şi de transparent” pentru a putea fi elucidate toate împrejurările în care s-a produs tragedia.

Ce spune medicul

După apariția cazului în presă, medicul Amza David, care era de gardă și a preluat cazul băiatului a explicat, într-o postare pe Facebook, cum a abordat situaţia, subliniind lipsurile cu care se confruntă unitatea medicală.

„Cazul unui copil de 16 ani cu patologie complexa (diferite boli), se prezinta la UPU. Eşti solicitat la consult şi il efectuezi imediat. Constaţi că acesta este insuficient investigat şi soliciţi un tomograf. Se pune diagnosticul unei afecţiuni ce necesită intervenţie chirurgicală (…). Copilul are stare stabilă, merge singur la pat, este stabil cardiac şi respirator, nu îi este pusă viaţa în pericol. Copil fiind, la 16 ani, se încadrează în specialitatea de chirurgie infantilă. Soliciţi transferul la Craiova, cel mai apropiat spital cu medici de chirurgie infantilă de gardă. Spitalul ia legătura şi SE APROBĂ transferul. Acum încep problemele: NU ESTE AMBULANŢĂ CU MEDIC LA TÂRGU JIU. Aflăm că vine de la Craiova echipaj corespunzător. Nu mai avem medici de chirurgie infantilă pentru a se ocupa de aceste cazuri din Târgu Jiu, nu avem medic de neurochirurgie pentru urgenţe, nu avem medic de chirurgie plastică, nu avem medic cardiolog (nici medic de cardiologie infantilă) de gardă, nu avem medic de chirurgie toracică, toţi cei enumeraţi mai sus fiind necesari în urgenţă (ce facem fara ei in cazul unui accident?), iar lista cu „nu avem” devine îngrijorător de lungă”, a scris medicul Amza David pe pagina sa de Facebook, conform News.ro.

El a mai spus că transferul pacientului la Craiova a fost întârziat peste trei ore, iar băiatul a făcut complicaţii datorate „unei patologii mai complexe (alte boli pe care copilul le are)”.

„Soseşte ambulanta de la Craiova, dar este prea tarziu. Copilul este netransportabil şi în curând decedează. Ca medic, cu ani de experienţă, cu mii de cazuri ajung in situatia să mă întreb: să il operez, depăşindu-mi competenţa, riscând să evolueze nefavorabil, să fiu acuzat că l-am operat nefiind de specialitate şi că nu l-am trimis la Spital cu medici de chirurgie infantilă? Să solicit transferul pacientului către Spitalul cu medici de chirurgie infantilă sperând să-i cresc şansele la viaţă? Am ales a doua variantă. Ca medic cu ani de experienţă, cu ani în care m-am dedicat complet meseriei mă intreb: mie mi se datorează situaţia Serviciului de Ambulanţă Gorj? Mie mi se datorează lipsa cadrelor medicale de specialitate din acest spital? Mă intreb, după ani de experienţă şi mii de cazuri, mie mi se datorează această lungă listă cu „nu avem?”, a mai scris medicul pe Fcebook.

INTERVIURILE HotNews.ro