UPDATE Ministrul Mediului, după o ședință la primăria condusă de Clotilde Armand: Capitala este captivă deșeurilor / Detalii de la ședință, la care a fost chemată Poliția
Capitala este captivă astăzi în privința depozitării deșeurilor, a afirmat miercuri ministrul Mediului, Tanczos Barna, la finalul unei ședințe de la Primăria Sectorului 1. Ședința – la care au luat parte și primarii de sector, primarul general și prefectul Bucureștiului – a fost una cu scandal după ce doi consilieri PSD au chemat Poliția.
Ședinţa de lucru pe tema gestionării problemei deşeurilor din Bucureşti a fost convocată de primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, iar la aceasta au luat parte prefectul Capitalei, Alin Stoica, primarul general Nicuşor Dan şi primarii de sector.
Doi consilieri PSD au chemat Poliția
La Primăria Sectorului 1 a fost chemată Poliția, după ce doi consilieri locali ai PSD au sunat la 112 ca să anunţe că nu sunt primiţi de edilul Clotilde Armand la ședință, conform Antena 3. În replică, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1, Ionel Stoica, a spus că cei doi consilieri PSD „s-au autoinvitat”.
Ionel Stoica a venit pe Facebook cu „precizări pentru mafia media”:
- „Ședința de astăzi este organizată de primarul Sectorului 1 și nu este una publică. Doi consilieri PSD s-au autoinvitat. Foarte agresivi cu mine, mă tot amenință cu plângeri administrative și penale. Nemulțumiți că nu i-am primit, au sunat la 112. Au venit polițiștii de la Secția 4, foarte politicoși, le-am explicat cum stau lucrurile și au plecat.
- Rămâne cum am stabilit: nu poți scoate bolșevismul din PSD”.
Ministrul Mediului: Capitala este captivă deșeurilor
Capitala este captivă astăzi în privința depozitării deșeurilor, în București existând un singur depozit de deșeuri care are autorizație de mediu, a afirmat ministrul Mediului, Tanczos Barna, la finalul ședinței de la Primăria Sectorului 1.
El a spus că Ministerul Mediului va analiza posibilitatea oferirii unei alternative pentru depozitarea deșeurilor și în alte județe, fără a da detalii.
Potrivit ministrului, Primăria Capitalei trebuie să vină cu o soluție pentru depozitarea gunoiului, putând fi folosite fondurile europene.
Prefectul Capitalei spune că se are în vedere modificarea legislaţiei privind depozitarea deşeurilor
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a spus la finalul ședinței că este avută în vedere, împreună cu Guvernul, modificarea legislaţiei privind depozitarea deşeurilor astfel încât să fie permisă depozitarea acestora şi în altă parte decât pe raza unităţii administrativ teritoriale.
„Am avut discuţiile necesare pentru a rezolva o parte dintre blocajele care sunt astăzi şi cu siguranţă soluţiile tehnice urmează”, a afirmat Stoica, susținând că nu poate da mai multe detalii.
Întrebat dacă este luată în calcul şi modificarea hotărârii de guvern privind depozitarea deşeurilor, prefectul Capitalei a răspuns: „S-a discutat acest lucru pentru că Bucureştiul are o situaţie particulară să se permită – şi cu siguranţă se va face acest lucru – ca depozitarea deşeurilor să fie şi în altă parte decât pe raza unităţii administrativ teritoriale. Asta înseamnă că vor fi soluţii pentru depozitarea deşeurilor şi în altă parte, în judeţele limitrofe sau în colaborare cu Ilfov. Evident, şi o nouă groapă de gunoi. Este un lucru absolut necesar care nu a fost luat în considerare în ultimii 20 de ani. Deci da, va trebui”.
Municipiul Bucureşti şi cele şase sectoare ar urma să se asocieze pentru constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor, conform unui proiect de hotărâre supus dezbaterii publice pe site-ul PMB, în luna iunie.
Potrivit proiectului, municipiul Bucureşti, prin Consiliul General, va avea calitatea de asociat-membru fondator, iar sectoarele Capitalei, prin consiliile locale, vor avea calitatea de membru.
Conform statutului, asociaţia ar urma „să se constituie în scopul realizării de investiţii pentru asigurarea unui sistem de management integrat al deşeurilor la nivelul municipiului Bucureşti, pentru care va solicita finanţare prin programe operaţionale, în vederea realizării infrastructurii de colectare selectivă a deşeurilor, de staţii de sortare a deşeurilor, precum şi de instalaţii de digestie anaerobă a deşeurilor biodegradabile, de tratare mecano-biologică a deşeurilor şi de recuperare materială, pentru compostarea biodeşeurilor generate în Bucureşti, pentru gestionarea deşeurilor de construcţii şi demolări”.