IRM (RMN) de sân în cadrul MedLife Titan – Când este recomandat și ce poate depista. Dr. Gabriela Toma: Este o procedura fără expunere la radiații. Folosește magneți și unde radio în vederea depistării potențialelor leziuni suspecte de malignitate
Factorii de risc pentru dezvoltarea cancerului mamar sunt vârsta, IMC, paritatea, vârsta la primul ciclu menstrual și istoricul personal și familial al cancerului de sân. Se recomandă efectuarea IRM mamar la pacientele care prezintă risc crescut de cancer mamar și la femeile cu antecedente personale de cancer mamar și țesut mamar dens, spune dr. Gabriela Toma, medic primar radiologie și imagistică medicală, care oferă acest serviciu în cadrul Hyperclinicii MedLife Titan.
În ce situații este recomandat RMN-ul de sân?
Dr. Gabriela Toma: Se recomandă efectuarea IRM mamar la pacientele care prezintă risc crescut de cancer mamar. Se recomandă și la femeile cu antecedente personale de cancer mamar și țesut mamar dens.
La femeile cu un diagnostic recent de cancer mamar, IRM poate evalua cu mai mare acuratețe extinderea locală a bolii și evaluează și sânul contralateral. Există cancere mamare ce se pot dezvolta bilateral. IRM poate evalua dacă cancerul este localizat într-un cadran sau ocupă mai multe cadrane, dacă este extins până la nivelul peretelui toracic cuprinzând pielea, mușchiul pectoral sau mamelonul.
IRM poate ghida conduita terapeutică oncologica și chirurgicală.
Există situații în care cancerul de sân primar nu se poate identifica prin ultrasonografie sau mamografie și pacienta se prezintă cu adenopatii axilare și atunci IRM poate identifica cancere mai mici neidentificate prin celelalte metode.
În cazul pacientelor cu secreții mamelonare sau inversia mamelonului, la care ultrasonografia sau mamografia nu au identificat cauze posibile pentru aceste manifestări, se poate face IRM, pentru a căuta leziuni mai mici și subtile care nu s-au putut altfel depista.
Factorii de risc pentru dezvoltarea cancerului mamar sunt vârsta, IMC, paritatea, vârsta la primul ciclu menstrual și istoricul personal și familial al cancerului de sân.
Femeile cu mutații genice BRCA1 sau BRCA2, femeile netestate care au un membru al familiei de gradul I cu o mutație BRCA1 sau BRCA2 cunoscută sunt recomandate pentru screening anual IRM mamar.
Se indică IRM mamar și la pacientele cu implanturi mamare pentru evaluarea integrității implantului și a posibilelor scurgeri în țesutul mamar adiacent. În acest caz, examinarea nativă poate stabili starea implantului, dar examinarea cu contrast aduce un aport diagnostic privind starea țesutului mamar.
Investigațiile imagistice mamare sunt ultrasonografia, mamografia și IRM mamar, iar acestea sunt complementare, fiecare aducând un aport diagnostic.
Ce probleme pot fi depistate prin IRM mamar?
Dr. Gabriela Toma: IRM mamar evaluează tipul țesutului glandular mamar, dacă e un țesut dens sau heterogen preponderent adipos.
De asemenea, poate depista atât leziuni benigne (cum ar fi mastoza fibrochistică sau alte tipuri de chisturi mamare, fibroadenoame sau hamartoame), cât și maligne (diverse tipuri de cancer mamar). De reținut este că diagnosticul cert de cancer este un diagnostic histopatologic, iar cel imagistic este un diagnostic de suspiciune de cancer bazat pe criterii de morfologie și aspect pre și post-examinare cu contrast.
Cum se realizează IRM-ul mamar? Cât durează?
Dr. Gabriela Toma: Este o investigație care nu folosește razele X pentru a vizualiza țesutul mamar.
IRM mamar folosește magneți și unde radio pentru a produce imagini tridimensionale detaliate ale țesutului mamar. Examinarea IRM mamar în vederea depistării potențialelor leziuni suspecte de malignitate se efectuează cu substanță de contrast intravenous. Această substanță face ca țesutul cu potențial de malignitate să apară mai clar, să fie mai bine delimitat. În acest sens se va monta o branulă pe care se va administra substanța de contrast.
Pentru efectuarea IRM mamar pacienta va purta un halat cu deschidere în față, ce permite expunerea sânilor și plasarea acestora în antena dedicată. Examinarea se efectuează pe burtă, pentru ca sânii să poată avea o poziție cât mai bună în antenă. Pacientei i se pun căști pentru atenuarea sunetelor aparatului. Apoi, masa aparatului RM se va muta în interiorul magnetului pentru efectuarea examinării. Se vor auzi sunete în timpul examinării, ce vor varia în funcție de secvența aflată în curs. Pacienta va trebui să stea nemișcată pe parcursul examinării și să respire normal, fără a face eforturi ce pot altera calitatea examinării.
Examinarea durează în jur de 30, până la 45 de minute. Pacientele cu claustrofobie pot găsi investigația dificil de efectuat sau să nu poată efectua examinarea, așa că e important să menționeze dacă prezintă claustrofobie la momentul efectuării programării și înainte de începerea examinării.
Este foarte important de știut că examinarea IRM se efectuează în câmp magnetic, deci orice obiect care conține metal trebuie îndepărtat (cercei, lanțuri, curele, ceas, brățări, agrafe de păr).
De asemenea, pacienții cu contraindicații clare pentru efectuarea IRM trebuie să menționeze acest lucru, deoarece examinarea poate afecta funcționalitatea dispozitivului și implicit viața pacientei (stimulatoare cardiace, implanturi cohleare, sisteme neurostimulatoare implantabile, catetere cu componente metalice cum sunt cele Swan – Ganz, corpi străini metalici, clipuri ale anevrismelor cerebrale, aparate auditive, piercing-uri etc)
De asemenea, este important ca examinarea IRM să fie programată între zilele 7 si 14 ale ciclului menstrual pentru a vizualiza cel mai bine țesutul mamar.
În ce constă pregătirea pentru IRM mamar? Recomandări pentru pacienți
Dr. Gabriela Toma: Trebuie prezentate alte analize și buletine ale consultațiilor și examinărilor anterioare efectuate, în special cele din sfera senologică (ecografii mamare, mamografii, biopsii, examinări IRM anterioare – rezultate scrise și DVD/ CD cu imagini).
Trebuie anunțate orice alergii cunoscute, deoarece pacientele cu alergii pot dezvolta alergie și la substanța de contrast.
Trebuie prezentate analize de creatinină și uree care să reflecte funcția renală. Pacienților cu funcție renală alterată nu li se poate administra substanța de contrast și examinarea IRM fără contrast poate să nu evidențieze formațiunile tumorale.
Investigația nu se efectuează pacientelor însărcinate.
Pacientele care alăptează nu trebuie să dea lapte matern bebelusilor în următoarele 2 zile după efectuarea IRM cu substanță de contrast. Se recomandă recoltarea laptelui matern cu pompa în zilele anterioare efectuării IRM mamar, pentru păstrare și administrare bebelușilor în cele 2 zile după examinarea IRM a mamei când nu se recomandă alăptarea.
Pacientele nu trebuie să poarte obiecte metalice sau haine cu aplicații metalice în timpul examinarii IRM. De preferat să le lase acasă.
Trebuie să anunțe medicul și operatorul RM referitor la orice contraindicații cunoscute, precum implanturi metalice, cardiace, auditive etc
Există anumite riscuri ale acestei investigații?
Dr. Gabriela Toma: Examinarea IRM este o procedura fără expunere la radiații.
Poate să dea rezultate fals pozitive, adică să identifice leziuni suspecte care să necesite alte investigații suplimentare cum ar fi repetarea țintită a ultrasonografiei sau efectuarea unei biopsii a leziunii identificate IRM ce se poate dovedi benignă.
De reținut că examinarea IRM nu oferă un diagnostic de certitudine, ci ridică o suspiciune de leziune benignă sau malignă, iar diagnosticul cert este cel histopatologic.
Alte riscuri sunt legate de reacții adverse la substanța de contrast, ce pot apărea atât la pacienții cu alergii cunoscute cât și la cei fără alergii cunoscute.
***
Articol suținut de MedLife, o companie cu tradiție, care de-a lungul timpului a îndrăznit să țintească tot mai sus pentru a aduce schimbare în sistemul de sănătate românesc.
Suntem cu un pas înainte în tot ceea ce înseamnă servicii medicale: complexitatea și calitatea actului medical, tehnologia din dotare și profesionalismul corpului medical.
Misiunea noastră este de a face România bine prin medicină și știință, prin informare și cunoaștere, dar și cu grijă și empatie. Pentru că medicina, așa cum o înțelgem noi, este cunoaşterea vieţii de la ştiinţă la emoţii.