Principalele riscuri pentru anul viitor: modificările de politică fiscală și recesiunea, spun experții în economie
Principalul risc economic pentru anul viitor este reprezentat de modificările în politică fiscală, iar cel mai mare risc non-economic este legat de dezinformare, spun experții economici din cadrul asociației Chartered Financial Analyst (CFA) România.
Acesta este urmat de riscul de intrare în recesiune a economiei românești. Este pentru a doua oară în ultimele luni când analiștii economici pronunță cuvântul „recesiune” în comunicatele lor.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică calculat de Asociația CFA România a crescut în luna octombrie, cu 4,8 puncte până la valoarea de 44,9 puncte.
Adrian Codirlașu, CFA – Președinte al Asociației CFA România declară: “Principalele riscuri anticipate de respondenți pentru 2025 sunt atât economice – majorarea taxelor și recesiune, cât și non-economice, în această categorie intrând dezinformarea și conflictele armate. Economia va performa în acest an sub potential, iar anul viitor va continua să decelereze.”
Inflație în scădere, curs de schimb stabil
Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2025) s-a redus ușor comparativ cu exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 4,72%. În același timp, în jur de 33% dintre participanți anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni, iar aproximativ 39% anticipează o stabilitate a acestui indicator.
În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, în jur de 72% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0627 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0964 lei pentru un euro.
Aproape trei sferturi dintre experții economiști sondați de CFA spun că prețurile imobiliare sunt supra-evaluate
Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 44% dintre participanți anticipează o scădere în următoarele 12 luni, în timp ce 33% anticipează o stagnare. De asemenea 72% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supra-evaluate, iar 28% că sunt corect evaluate.
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 s-a majorat la valoarea medie a anticipațiilor de 7,8% din PIB. In anul viitor acesta este estimat să se reduca la valoarea de 6.5%.
Anticipațiile de creștere economică pentru anul curent au continuat să se reducă față de exercițiile anterioare și se situează la valoarea de 1,6%. Pentru anul viitor, economia este anticipată să decelereze la o rată de creștere a PIB real de 1,4%, existând și opinii printre participanții la sondaj de recesiune.
Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 57% în următoarele 12 luni.