Sari direct la conținut

Cum motivează președintele CCR respingerea sesizării lui Cristian Terheș de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale, înainte de renumărarea completă a voturilor din diaspora

Cum motivează președintele CCR respingerea sesizării lui Cristian Terheș de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale, înainte de renumărarea completă a voturilor din diaspora
Președintele CCR, Marian Enache. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Voturile din diaspora nu au fost contestate și Curtea a constatat că nu se impune renumărarea acestora”, a explicat Marian Enache, președinte CCR, decizia de a respinge sesizarea lui Cristian Terheș înainte ca BEC să renumere complet toate cele 9,4 milioane de voturi de la primul tur.

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au decis să respingă contestația făcută de Cristian Terheș, care acuza o fraudare a votului și cerea reorganizarea primului tur al alegerilor prezidențiale. Decizia a fost luată după ce judecătorii CCR au văzut rezultatele renumărării parțiale a votului, transmise de BEC.

„Judecătorii au hotărât cu unanimitate de voturi respingerea contestației candidatului Terheș. Totdată, Curtea a hotărât confirmarea și validarea rezultatului alegerilor prezindețiale din primul tur de scurtin”, a spus, după încheierea ședinței, președintele CCR, Marian Enache. 

„Organizarea celui de-al doilea tur se va organiza în ziua de duminică, 8 decembrie, 2024, la care vor participa domnul Călin Georgescu și Elena Valerica Lasconi”, a spus Enache. 

El a explicat că CCR a decis să nu mai aștepte și rezultatul renumărării voturilor din diaspora (peste 600.000 de voturi), pentru că acestea nu au fost contestate.

„Voturile din diaspora nu au fost contestate și Curtea a constatat că nu se impune renumărarea acestora”, a mai spus președintele CCR. 

Săptămâna trecută, CCR a decis să ceară Biroului Electoral Central (BEC) renumărarea tuturor voturilor, în urma contestației depuse de Terheș. Reprezentanții BEC au transmis ca termen pentru renumărare ziua de duminică, 1 decembrie, ora 22:00. Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), a transmis că voturile din diaspora nu pot fi aduse în țară până la termenul stabilit. 

BEC a anunțat luni, în jurul orei 16.00, că a transmis o situație parțială către CCR, pentru că nu au fost renumărate toate voturile din diaspora și din patru secții din județul Dolj.

Conform BEC, în străinătate au fost renumărate voturile din 161 de secții, din cele 951 câte au fost în total. Mai erau de numărat circa vreo 600.000 din diaspora.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro