Sari direct la conținut

Donald Trump critică dur refuzul justiției americane de a-i acorda imunitate absolută pentru faptele din timpul mandatului

HotNews.ro
Donald Trump, Foto: Cheriss May/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Donald Trump, Foto: Cheriss May/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Fostul preşedinte american Donald Trump a criticat dur decizia justiției americane de a-i refuza imunitatea absolută pentru faptele din timpul mandatului prezidențial, el denunțând „o hotărâre distrugătoare pentru ţară”, relatează AFP și News.ro.

„Dacă nu este anulată, aşa cum ar trebui să fie, această hotărâre va aduce o atingere gravă nu doar preşedinţiei, ci şi vieţii, suflului şi succesului ţării noastre”, scrie el pe reţeaua sa de socializare Truth Social pe care o deține.

Donald Trump şi-a reiterat intenţia de a ataca mai departe în justiție această hotărâre pronunțată marți de o curte federală de apel, care redeschide uşa procesului în care este acuzat de procurorul special Jack Smith de tentativă de răsturnare ilegală a rezultatului alegerilor prezidențiale din 2020.

Cei 3 judecători ai curții de apel şi-au motivat hotărârea unanimă, afirmând că:

„În definitiv, poziţia fostului preşedinte Trump ar provoca prăbuşirea sistemului nostru de separaţie a puterilor şi l-ar face pe preşedinte de neatins de cele trei puteri” în stat. „Noi nu putem accepta că funcţia prezidenţială îi plasează pe deţinătorii ei deasupra legii pentru totdeauna”, a subliniat instanța federală.

Curtea a confirmat astfel hotărârea în prima instanţă pronunţată în decembrie de către Tanya Chutkan, judecătoarea procesului în care Trump este inculpat pentru tentativă de răsturnare a rezultatului alegerilor.

Cei 3 judecători federali i-au dat dreptate colegei lor de la instanța inferioară, notând în motivarea deciziei că „în scopul acestei cauze penale, fostul preşedinte Trump a devenit cetăţeanul Trump, cu toate mijloacele de apărare ale oricărui alt acuzat penal”.

„Orice imunitate executivă care l-ar fi putut proteja în timp ce a servit ca preşedinte nu îl mai protejează împotriva acestei urmăriri penale”, au subliniat judecătorii.

Trump mai poate cere imunitate în fața justiției la Curtea Supremă a Statelor Unite

Această hotărâre devine executorie începând de la 12 februarie, mai puţin în cazul unui recurs la Curtea Supremă. Toate actele de procedură doar au fost suspendate până la pronunțarea deciziei curții federale de apel.

Avocaţii lui Trump au argumentat că foştii preşedinţi au dreptul la protecţii juridice extinse şi nu pot fi urmăriţi penal pentru acţiuni oficiale decât dacă sunt mai întâi puşi sub acuzare de Camera Reprezentanţilor şi înlăturaţi din funcţie de către Senat.

Fostul președinte republican şi-a exprimat în repetate rânduri dorința de a beneficia de imunitate afirmând, cu majuscule într-o postare din 18 ianuarie:

„TOŢI PREŞEDINŢII TREBUIE SĂ AIBĂ IMUNITATE PREZIDENŢIALĂ COMPLETĂ ŞI TOTALĂ, DACĂ NU, AUTORITATEA ŞI DECIZIA UNUI PREŞEDINTE AL STATELOR UNITE VOR FI LUATE ŞI VOR DISPĂREA PENTRU VEŞNICIE”.

Actul de acuzare întocmit de procurorul special Jack Smith îl acuză pe Trump că s-a folosit de afirmaţii false de fraudă electorală pentru a face presiuni asupra legislatorilor statului, a oficialilor Departamentului de Justiţie şi a vicepreşedintelui de atunci Mike Pence pentru a împiedica certificarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale din 2020.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro