Cristian Tudor Popescu avertizează în legătură cu un scenariu de „bezna minții” după anularea alegerilor prezidențiale / Gazetarul face însă o predicție
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat vineri după-amiază, într-o intervenție la Pro TV, decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale, afirmând că hotărârea, deși una „foarte târzie”, nu reprezintă „un dezastru” și nici nu va duce „la căderea în anarhie”.
Gazetarul a invocat și un scenariu de „bezna minții”, referindu-se la posibilitatea ca pe lista candidaților, la noul scrutin, să figureze iarăși Călin Georgescu, chiar și după dezvăluirile din ultimele zile.
„Hotărârea Curții Constituționale, indiferent ce luări de poziție sunt acum și comentarii, este inatacabilă, cum știm foare bine de ani de zile. Ea se emite și se execută. Problema e că în clipa de față (vineri după-amiază, n.r.), șeful Autorității Electorale Permanente refuză… nu vrea să pună în act hotărârea Curții Constituționale, ceea ce este o a doua ilegalitate gravă comisă de acest Toni Greblă, după ce a mințit. A mințit că a sesizat Parchetul General în urma datelor prezentate de organele de resort cu manipularea alegerilor prin ingerința unei puteri străine, și de fapt nu sesizase Parchetul General”, a declarat CTP, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii „La Măruță”.
„S-a autosesizat Parchetul după aceea, nu-l sesizase Toni Greblă, care acum refuză să pună în act această hotărâre a Curții Constituționale, lăsându-i pe oamenii din diapsora să voteze degeaba”, a continuat jurnalistul.
„Nu s-au oprit (românii din diaspora care continuau să voteze, n.r.). Bine, probabil că unii au auzit și nu se mai duc la vot gândindu-se din proprie inițiativă că n-are rost. Dar un comunicat oficial, în care să li se spună «dom’le, nu mai mergeți la vot, pentru că CCR a hotărât reluarea alegerilor, vă duceți degeaba»… Oamenii ăștia, poate unii au făcut cine știe câți kilometri ca să se ducă să voteze, au plecat de la slujbă, de la muncă, că este vineri… Trebuie opriți, pur și simplu, să-și mai consume timpul vieții cu așa ceva”, a adăugat Cristian Tudor Popescu.
„Ei se vor opri într-un timp de… dar ar fi trebuit să existe imediat un comunicat oficial care să anunțe stoparea alegerilor”, a precizat gazetarul.
Ce a mai spus Cristian Tudor Popescu:
- „Nu e niciun dezastru, e rău ce se întâmplă, e foarte rău… dar nu e un dezastru și nu este vorba de căderea în anarhie, cum spune doamna Elena Lasconi.
- Doamna Elena Lasconi și-a făcut acum un discurs de campanie pentru turul I, care se va relua, în care exagerează. V-am spus că e un discurs de campanie.
- Decizia (CCR) putea fi dată înainte de turul I, atunci trebuia dată. Și comunicările, datele astea făcute publice de serviciile de informații și de organele în drept trebuiau să apară atunci, în campania electorală, de dinainte de turul I și să nu se ajungă să se voteze turul I și acum să fie anulat.
- Bineînțeles că este foarte târziu ce s-a întâmplat. E foarte târziu. Dar ceva extrem de important: Nu știm încă (vineri după-amiază, n.r.), că nu avem o comunicare oficială, o motivare, să știm dacă acest candidat care a provocat, a spintecat România pur și simplu, în două, acest ins, prin vicierea așa cum arată aceste date făcute publice, prin vicierea rezultatelor votului, cu ingerința unei puteri străine…
- Fenomenul ăla ca o tumoare care a apărut brusc pe TikTok în campanie, înainte de turul I – este evident pentru orice om de bun simț că a fost o lucrătură a inteligenței artificiale asupra inteligenței umane, cu un aparat foarte puternic în spate. Da? Deci, ca să fie prezent în turul I din nou acest candidat pe liste, asta este bezna minții, așa ceva chiar este o aberație, ar fi o aberație chiar mai mare decât toate zecile de aberații pe care le-a debitat acest impostor total, care se va vedea acum că nu este altceva decât o imagine. Acest individ este un fake (Călin Georgescu, n.r.).”
Întrebat ce o să se întâmple în continuare și cine o să fie președintele Românei, gazetarul a răspuns: „Iertați-mă, e neinteresant… O să rămână Iohannis, care este ca și cum n-ar fi, în momentul de față, printr-o prelungire… sau o să vină Ciucă, care este președintele Senatului, așa și? Asta este problema noastră acum?”.
„Eu nu fac predicții de obicei, dar îndrăznesc. Nu cred că domnul Ciucă mai candidează. Eu cred că i-a ajuns”, a precizat totuși CTP.
„Să vă spun ceva, eu fiind și de meserie: AI (inteligența artificială, n.r.), sub toate formele ei, începând cu telefonul pe care îl țineți în mână, desktopul, chiar și televizorul este o formă de AI, deci toate astea pot fi foarte bune și folositoare dacă persoane care intră în contact cu ele gândește rațional, dacă știe să gândească rațional. Atunci e în regulă și le poate folosi și sunt extraordinar de ajutor. Dacă persoana în cauză nu știe să gândească rațional, atunci știți ce se întâmplă? AI i se suie pe ceafă și gândește ea în locul lui”, a conchis gazetarul.
Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost anulat vineri, printr-o decizie fără precedent, luată în unanimitate, de Curtea Constituțională.
Hotărârea a venit cu două zile înaintea turului al doilea al scrutinului prezidențial, în care instraseră candidatul independent Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi și în condițiile în care în diaspora votul se desfășura deja.
Primul tur fusese validat de CCR la începutul acestei săptămâni, după ce Curtea a cerut renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi.
Joi, CCR a primit patru sesizări de la SNSPA, Institutul pentru Studiul Totalitarismului, publicația Calea Europeană și candidatul Cristian Terheș. Sesizările au venit după desecretizarea rapoartelor înaintate CSAT de către serviciile de securitate, care vorbesc despre o operațiune pregătită din timp, în favoarea lui Călin Georgescu și care are „modul de operare al unui actor statal”.
Însă CCR a transmis în cursul serii de joi că „poate examina contestații formulate de către candidații calificați în turul II al alegerilor prezidențiale”.
Vineri seară, Biroul Electoral Central (BEC) a decis oprirea votării în diaspora, abia la trei ore după decizia CCR.
Ulterior, Curtea a publicat și motivarea deciziei sale de anulare a alegerilor.