Presa germană: Haos în România, după anularea alegerilor prezidențiale 2024. Semne de întrebare despre voturile deja exercitate în diaspora și cât de fragilă a devenit democrația și în Europa
Mass-media din Germania relatează despre haosul din România, după anularea, de catre CCR, a alegerilor prezidențiale, după ce, cu câteva zile în urmă, validase primul tur. Se scrie despre anularea a 50.000 de voturi ale diasporei românești, raziile de la Brașov și modul în care legitimitatea unui vot exprimat democratic poate fi pus la îndoială.
Prima televiziune germană, ARD, difuzeaza și o trecere în revistă a evenimentelor de până acum, legate de alegerile prezidențiale din România. Chaos in Rumänien: Verfassungsrichter stoppen Präsidentschaftswahl | tagesschau.de Se remarcă un fapt: „Curtea Constituțională a României pune din nou țara într-o situație fără precedent”. Iar motivul deciziei Curții „este probabil legat de documente de la serviciile secrete, conform cărora România a fost ținta unui „atac hibrid rusesc agresiv”.
Tagesschau.de remarcă faptul că „Partidul Social Democrat a salutat decizia judecătorilor constituționali”. Verfassungsgericht erklärt Wahl in Rumänien für ungültig | tagesschau.de Însă „ce se întâmplă în continuare este neclar, dat fiind faptul că în secțiile de votare din străinatate s-a votat vineri încă de la prânz”.
Sueddeutsche Zeitung (SZ) abordează tema sub titlul „Candidat extremist – Justiția: alegerile prezidențiale din România trebuie repetate”. Extremistischer Kandidat – Gericht: Präsidentenwahl in Rumänien muss wiederholt werden – Politik – SZ.de Publicația remarcă faptul că „totuși, criticile clare vin din partea altor partide. Inclusiv de la USR-ul liberal. Elena Lasconi ar fi candidat duminică la turul de scrutin împotriva lui Călin Georgescu”.
Potrivit publicației germane, „Lasconi admite că alegerile nu au fost libere. Ea încă mai crede că intervenția instanței a fost greșită. Politicianul de dreapta, George Simion, a vorbit chiar de o lovitură de stat. Simion a candidat și în primul tur al alegerilor prezidențiale. El și toți ceilalți candidați pentru alegeri trebuie acum să se înregistreze din nou pentru procesul de vot. Curtea Constituțională va decide apoi ce candidați vor fi admiși la alegeri”.
Frankfurter Allgemeine Zeitung prezintă succint situația, notând faptul că societatea românească a fost „un teren fertil”, pentru rezultatul din primul tur. Rumänien: Warum die Diaspora den Rechtsradikalen Georgescu wählte „În primul rând, radicalul de dreapta, Călin Georgescu, câștigă în mod surprinzător primul tur al alegerilor prezidențiale din România. Apoi, cu două zile înainte de al doilea scrutin, Curtea Constituțională a anulat vineri întregul scrutin. Motivul: o campanie orchestrată pe Tiktok, presupus susținută de Rusia, a influențat procesul electoral într-un mod interzis. Zeci de mii de conturi au fost create, iar influencerii au primit bani pentru videoclipuri. Georgescu l-a numit patriot pe Vladimir Putin și a vrut să oprească exporturile de cereale ucrainene prin România. Dar nu numai că a folosit ajutorul rusesc, ci și-a găsit un teren fertil în societatea românească”.
Există și bloguri auto-declarate de jurnalism critic, care pun în discuție alegerile prezidențiale din România. Iată ce scrie Reitschuster.de, sub titlul „Rezultat nepotrivit, România pur și simplu anulează alegerile”. Ergebnis unpassend – Rumänien annulliert einfach die Wahl – reitschuster.de
„Acest proces face parte dintr-o dezvoltare periculoasă, pe care o putem observa din ce în ce mai mult în alte țări, inclusiv în Germania. O elită politică și socială, care se îndepărtează din ce în ce mai mult de realitate și de dorințele populației, crede că poate determina care sunt alegerile și deciziile „corecte” sau „permise”.
Democrația prosperă prin faptul că rezultatele alegerilor sunt acceptate – chiar dacă nu corespund ideilor proprii. Dacă acest principiu e abandonat, se pavează drumul către dictatură. Este relevant că aceia care pretind că apără democrația și libertatea abandonează tocmai aceste principii, atunci când rezultatele nu se potrivesc cu agenda lor.
România poate părea departe, dar cazul arată cât de fragilă a devenit democrația și în Europa. Oricine crede astăzi că anularea alegerilor este un mijloc justificat de prevenire a „influenței”, deschide o cutie a Pandorei care cu greu poate fi închisă”.
07.12.2024 Dani Rockhoff