VIDEO Rebelii sirieni au intrat în mausoleul fostului președinte Hafez al-Assad, tatăl lui Bashar, și i-au dat foc sicriului
Rebelii sirieni care l-au răsturnat de la putere săptămâna trecută pe președintele Bashar al-Assad au intrat în mausoleul tatălui său, Hafez al-Assad, și i-au incendiat sicriul, relatează The Guardian și BBC.
Mausoleul tatălui lui Hafez al-Assad a fost incendiat în orașul său natal din Qardaha, potrivit unor imagini difuzate miercuri de AFP. Agenția de presă a relatat că imaginile surprind luptători rebeli îmbrăcați în uniforme și tineri care au intrat în mausoleu.
The reason why nothing really has changed in the #MiddleEast since almost 3,000 years; destroying monuments of former regime members.
— Asgard Intel (Fryer) (@AsgardIntel) December 11, 2024
📹 Rebels in Latakia desecrate the tomb of Assad's father, Hafez Assad pic.twitter.com/puy3ThnOKJ
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un organism de monitorizare a războiului, a declarat pentru AFP că rebelii au incendiat mausoleul, situat în regiunea Latakia, bastionul comunității alawite a lui Assad. Imaginile AFP au arătat părți ale mausoleului precum și sicriul lui Hafez al-Assad în flăcări.
⚡️Syrian rebels reportedly burned Hafez Al-Assad’s tomb last night in Qardaha, Syria. pic.twitter.com/TajFqFcmH4
— Suppressed News. (@SuppressedNws) December 11, 2024
Hafez al-Assad a transformat Siria într-un stat autoritar
Hafez al-Assad a fost președinte al Siriei între 1971 până la moartea sa în 2000. În 1963 el a participat la lovitura de stat care a adus Partidul Ba’ath la putere, iar ulterior, în 1970, a preluat controlul total asupra regimului printr-un alt puci.
În timpul mandatului său, el a centralizat puternic puterea, transformând Siria într-un stat autoritar bazat pe control militar și pe loialitatea față de lider. A fost cunoscut pentru politica externă orientată spre combaterea influenței israeliene și pentru alianțele strategice cu Uniunea Sovietică și, mai târziu, Rusia.
Pe plan intern, Hafez al-Assad a folosit forță brutală pentru a elimina opoziția, inclusiv în evenimente precum masacrul de la Hama din 1982, când a ordonat reprimarea violentă a unei revolte condusă de Frăția Musulmană. Domnia sa a consolidat dinastia Assad, iar după moartea sa în 2000, puterea a fost preluată de fiul său, Bashar al-Assad.
Acesta a fugit din Damasc duminica trecută, cu scurt timp înainte ca rebelii sirieni conduși de gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), o facțiune afiliată în trecut organizației teroriste al-Qaeda să intre în capitală și să preia controlul asupra acesteia fără luptă.
Rusia a confirmat marți că i-a acordat azil lui Bashar al-Assad, un aliat apropiat al său în perioada în cei peste 20 de ani în care s-a aflat la putere în Siria.