LIVE Război în Ucraina, ziua 1025: Sistemul energetic ucrainean suferă după marele atac aerian rusesc / Incendiu la un depozit de combustibili din Rusia după un atac cu drone / Rusia a atacat peste noapte cu 132 de drone
Sistemul energetic ucrainean suferă după ce Rusia l-a vizat vineri cu cel mai mare atac aerian din cadrul războiului, în care au fost folosite, potrivit Kievului, 94 de rachete și 193 de drone, în special Shahed. În condițiile în care temperaturile au coborât până la minus 6 grade, cel de-al 12-lea atac major rusesc asupra sistemului energetic din acest an a avariat instalațiile electrice din mai multe regiuni ucrainene și a forțat autoritățile să impună întreruperi și mai lungi ale curentului electric pentru milioane de civili, potrivit operatorului rețelei naționale. O sursă din industrie a declarat pentru Reuters că atacul a vizat, printre altele, substații electrice și că au existat mai multe lovituri asupra infrastructurii de gaze decât în atacurile anterioare. Echipamente (neprecizate) de la centrale termice au suferit daune grave, potrivit DTEK, cel mai mare furnizor privat de energie din Ucraina.
Evenimentele de sâmbătă, ziua 1025 a războiului din Ucraina, LIVE:
Ucraina a anunțat sâmbătă că a lovit peste noapte un complex petrolier din regiunea Oriol din vestul Rusiei, declanșând un incendiu, autoritățile locale confirmând un „atac masiv” cu drone.
Statul Major ucrainean a transmis că forțele sale au atacat instalațiile din orașul Stalnoi Kon, situat în regiunea Oriol, la aproximativ 165 km de frontiera ucraineană.
„Acesta este unul dintre cele mai mari terminale petroliere de la periferia (orașului) Oriol”, care face parte din „complexul militar-industrial“ care aprovizionează armata rusă, a afirmat statul major ucrainean. (AFP)
Un copil în vârstă de nouă ani a fost ucis sâmbătă într-un atac al unei drone ucrainene în regiunea Belgorod din Rusia, a declarat guvernatorul regional Vyacheslav Gladkov.
Alte două persoane, inclusiv un alt copil, au fost rănite în atac, a afirmat Gladkov pe Telegram.
Ucrainenii au atacat două zile la rând cu rachete occidentale niște ținte anume din Rusia. Iar efectul s-a văzut rapid.
Forțele Moscovei au lansat în total 431 de bombe cu planare în primele 12 zile ale lunii decembrie 2024, conform datelor Statului Major ucrainean, după ce ar fi lansat 1.472 de astfel de bombe în primele 12 zile ale lunii noiembrie 2024 și peste 3.300 de bombe cu planare în total pe parcursul lunii noiembrie.
Rusia a atacat peste noapte cu 132 de drone
Forțele ucrainene au transmis pe contul de Telegram că Rusia a lansat peste noapte 132 de drone Shahed sau de alte tipuri, dar niciuna nu și-a atins ținta.
Potrivit sursei citate, până la ora 09:00 s-a confirmat doborârea a 58 de drone în 11 regiuni ucrainene.
„În plus, datorită contraacțiunii active a forțelor de apărare, 72 de drone inamice nu și-au atins țintele (s-au pierdut în zonă), iar două s-au întors în Rusia”, se mai spune în mesaj.
Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1040 soldați, 2 tancuri, 24 tunuri, 40 diferite vehicule și 2 echipamente speciale.
SUA vor impune sancțiuni companiei sârbe NIS
Statele Unite vor introduce în zilele următoare sancțiuni financiare împotriva companiei petroliere sârbe NIS, controlată de companiile ruse Gazprom Neft și Gazprom, a declarat vineri președintele Aleksandar Vucic.
„Am primit confirmarea că, în următoarele câteva zile, SUA vor introduce sancțiuni împotriva NIS din cauza proprietății rusești”, a declarat Vucic la Informer TV.
El a spus că Marea Britanie și Uniunea Europeană vor urma probabil exemplul SUA în introducerea sancțiunilor, ceea ce va însemna că livrările de petrol printr-un oleoduct din Croația vor fi oprite. „Încă așteptăm să primim un document oficial cu detalii”, a spus Vucic.
Serbia a condamnat în mod repetat invazia Rusiei în Ucraina în cadrul Organizației Națiunilor Unite și al altor forumuri internaționale, dar a rezistat presiunilor occidentale de a impune sancțiuni, amintește Reuters.
Seria de lovituri rusești care vizează instalațiile energetice ucrainene face parte dintr-o campanie mai amplă menită să țină în frig Ucraina în iarna 2024-2025 și să constrângă Ucraina și Occidentul în luarea unor decizii politice în beneficiul Moscovei, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.
Rusia a vizat în mod repetat infrastructura ucraineană pe timp de toamnă și iarnă de la începutul invaziei și a efectuat atacuri la scară largă împotriva infrastructurii ucrainene în perioada 16-17 noiembrie și 25-26 noiembrie.
Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele ruse au efectuat atacul din 12-13 decembrie ca represalii pentru un atac ucrainean împotriva Taganrog, regiunea Rostov, din 11 decembrie, în care a folosit ATACMS furnizate de Occident, deși atacul rusesc era oricum probabil deja planificat și Moscova folosește în mod convenabil lovitura din 11 decembrie pentru a justifica loviturile sale împotriva infrastructurii esențiale ucrainene, notează ISW.
Aceste mesaje sunt probabil menite să satisfacă apelurile comunității ultranaționaliste rusești la răzbunare pentru loviturile ucrainene în Rusia și să sprijine campania Kremlinului ce este menită să influențeze țările occidentale în privința folosirii de către Ucraina a armelor furnizate de aliați și în ceea ce privește viitoarele negocieri de pace în beneficiul Rusiei.
Lovituri cu drone la un depozit de combustibili din Rusia
Drone ucrainene au atacat o unitate de depozitare a combustibililor din regiunea Oryol din centrul Rusiei, provocând un incendiu, a spus guvernatorul regional Andrei Klychkov sâmbătă dimineață.
Klychkov a afirmat pe Telegram că un „atac în masă” asupra unei unități de infrastructură a provocat incendierea combustibilului. Fragmentele provenite de la dronele doborâte au spart ferestrele caselor, a adăugat el.
Clipuri video neverificate apărute pe rețelele de socializare arată un incendiu de proporții.
Ukrainian attack drones successfully struck a large Russian oil depot this evening in the city of Oryol.
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) December 13, 2024
Local sources report that the post-strike fire is currently burning out of control. pic.twitter.com/0Zykeiaxci
Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:
- Zelenski spune că Rusia a folosit cel puţin o rachetă nord-coreeană în atacul masiv asupra Ucrainei. „Acesta e planul de pace al lui Putin, de a distruge totul”.
- Moscova a spus că atacul aerian masiv asupra Ucrainei a fost un răspuns față de presupusul atac ucrainean cu rachete ATACMS ce a avut loc cu o zi în urmă.
- Drone neidentificate au zburat în mod repetat deasupra bazei militare americane Ramstein, din Germania / Zboruri și deasupra fabricii de arme Rheinmetall.
- Situația din jurul „buzunarului Uspenivka” din regiunea Donețk se deteriorează, forțele ucrainene de aici riscând să fie încercuite de armata rusă, afirmă analiștii canalului ucrainean DeepState.
- Viktor Orban crede că lumea se va linişti odată cu venirea lui Donald Trump la Casa Albă.
- Volodimir Zelenski se întâlnește din nou cu liderii europeni la Bruxelles. Ce se va discuta la reuniunea organizată de NATO.
- Kash Patel, nominalizarea lui Trump pentru funcția de director al FBI, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ajutoarele financiare pentru Ucraina și a solicitat o investigație.
- Kremlinul îl laudă pe Trump, după ce acesta a criticat loviturile ucrainene cu rachete americane în Rusia: „Coincide complet cu poziția noastră”.
- UE pregătește al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. În premieră vor fi sancționate și atacurile hibride ale Moscovei.
- Slovacia anunţă „negocieri extinse” pentru continuarea livrărilor de gaze ruseşti şi tranzitul via Ucraina.
- Statele Unite au anunţat joi un nou ajutor militar pentru Ucraina, estimat la 500 de milioane de dolari, într-un moment în care administraţia Biden îşi înmulţeşte gesturile de sprijin înainte ca Trump să vină la putere.
- Ungaria spune că a găsit o soluţie pentru plata gazelor ruseşti fără a încălca sancţiunile americane.
- Tiraspolul propune Chişinăului să facă un apel comun către Rusia şi Ucraina pe tema tranzitului gazelor.
- Rusia suspendă exporturile de cereale către Siria, Ucraina i-ar putea lua locul.
- Centru de comandă la Moscova, centru operațional la Chișinău. Cum a intervenit Rusia în alegerile din Republica Moldova. Rolul oligarhului Roman Abramovici.
––
Evenimentele de vineri, ziua 1024 a războiului, au fost LIVE aici