Sari direct la conținut

VIDEO Ciclonul Chido, impact devastator în insula franceză Mayotte. „Am văzut un cartier întreg dispărând”

HotNews.ro
VIDEO Ciclonul Chido, impact devastator în insula franceză Mayotte. „Am văzut un cartier întreg dispărând”
O fotografie realizată pe 15 decembrie 2024 arată o grămadă de resturi de tablă, lemn, mobilă și bunuri după ce ciclonul Chido a lovit teritoriul francez Mayotte din Oceanul Indian. Susă foto: KWEZI / AFP / Profimedia

Un înalt oficial local francez se teme că numărul victimelor poate fi de ordinul sutelor, chiar miilor, după ce teritoriul francez Mayotte din Oceanul Indian a fost lovit de cel mai puternic ciclon din ultimii 90 de ani, potrivit Reuters.

Cel puțin 14 persoane au fost ucise în Mayotte atunci când un ciclon violent a lovit teritoriul francez din Oceanul Indian, au anunțat duminică autoritățile franceze, oficialii avertizând că va dura câteva zile pentru a cunoaște bilanțul complet. Estimările sunt sumbre.

„Cred că vor fi cu siguranță câteva sute, poate vom ajunge la o mie, chiar câteva mii”, a declarat prefectul Francois-Xavier Bieuville pe canalul media local Mayotte La 1ere.

Întrebat cu privire la bilanțul victimelor ciclonului Chido, ministrul francez de interne a declarat că „va fi dificil de contabilizat toate victimele” și că o cifră nu poate fi stabilită în acest stadiu.

Ciclonul Chido. Cea mai puternică furtună din ultimii 90 de ani

Potrivit Meteo-France, ciclonul Chido a lovit Mayotte în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu vânturi de peste 200 km/h, avariind locuințe, clădiri guvernamentale și un spital. A fost cea mai puternică furtună din ultimii 90 de ani care a lovit insula franceză, au declarat meteorologii.

„Sincer, ceea ce trăim este o tragedie, te simți ca și cum ai fi în urma unui război nuclear… Am văzut un cartier întreg dispărând”, a declarat Mohamed Ishmael, un locuitor al capitalei Mayotte, Mamoudzou, la telefon pentru Reuters.

Imaginile aeriene difuzate de jandarmeria franceză au arătat ruinele a sute de case improvizate împrăștiate pe dealurile din acest teritoriu francez, care a fost un punct central pentru imigrația ilegală din Comore.

Imaginile media locale au arătat o mamă împingând pătuțul unui nou-născut de-a lungul coridorului inundat al spitalului din Mayotte. Bărci de poliție răsturnate zăceau pe țărm, în timp ce copaci de nucă de cocos se prăbușiseră prin acoperișurile multor clădiri.

„Gândurile mele sunt alături de compatrioții noștri din Mayotte, care au trecut prin cele mai îngrozitoare câteva ore și care, pentru unii, au pierdut totul, și-au pierdut viața”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron.

În ultimele decenii, mii de oameni au încercat să facă traversarea din Comore, în largul coastelor Africii de Est, în Mayotte, care are un nivel de trai mai ridicat și acces la sistemul francez de protecție socială.

Ciclonul Chido. Autoritățile nu pot estima bilanțul exact

Peste 100 000 de migranți fără documente trăiesc în Mayotte, potrivit Ministerului francez de Interne.

Potrivit autorităților, a fost dificil să se stabilească un bilanț exact al deceselor în urma ciclonului, care a ridicat, de asemenea, îngrijorări cu privire la accesul la hrană, apă și salubritate.

„În ceea ce privește bilanțul, acesta va fi complicat, deoarece Mayotte este un teritoriu musulman în care morții sunt îngropați în 24 de ore”, a declarat anterior un oficial al Ministerului francez de Interne.

Situată la aproape 8.000 km de Paris, Mayotte este mult mai săracă decât restul Franței și se confruntă de zeci de ani cu violența bandelor și cu tulburări sociale.

Mai mult de trei sferturi din populația din Mayotte trăiește sub pragul sărăciei din Franța. Tensiunile au fost alimentate la începutul acestui an de o penurie de apă.

Provocare pentru noul premier

Guvernul a anunțat că este în curs de realizare o punte aeriană de pe insula Reunion, un alt teritoriu francez de peste mări situat de cealaltă parte a Madagascarului.

Dezastrul este prima provocare cu care se confruntă prim-ministrul Francois Bayrou, la câteva zile după ce a fost numit de Macron în urma prăbușirii guvernului anterior.

Ciclonul a continuat să lovească nordul Mozambicului duminică, dar amploarea impactului nu a fost clară.

Franța a colonizat Mayotte în 1843 și a anexat întregul arhipelag, inclusiv Comore, în 1904.

În cadrul unui referendum desfășurat în 1974, 95% dintre respondenți s-au pronunțat în favoarea separării, însă 63% din populația din Mayotte a votat pentru rămânerea sub conducerea Franței. Mayotte este în continuare condusă de la Paris.

INTERVIURILE HotNews.ro