Capitala chineză a lenjeriei erotice se pregătește pentru noul mandat al lui Donald Trump la Casa Albă
Într-un parc industrial construit cu sprijinul statului chinez, situat în mijlocul unei întinse comunități agricole, patronul unei fabrici de textile, Lei Congrui, îndreaptă un mic clopoțel auriu agățat de un colier de tip „choker” pus pe un manechin îmbrăcat în lenjerie alb-roz, relatează Reuters.
Ceea ce Lei numește showroom-ul său de „îmbrăcăminte erotică” este unul dintre puținele spații comerciale deja deschise în Parcul Industrial WeMet, al cărui nume chinezesc se traduce drept „Orașul Victoria’s Secret” – deși nu are nicio afiliere oficială cu celebrul brand american.
Dezvoltarea industriei de lenjerie din comitatul Guanyun, situat la 290 km de metropola Nanjing, a explodat în parte datorită ofertei SUA a unei derogări de la taxele vamale, care probabil va fi redusă sau eliminată odată ce Donald Trump va fi învestit pentru al doilea său mandat de președinte al SUA în data de 20 ianuarie.
Conform regulii „de minimis”, menită să reducă birocrația vamală, Statele Unite scutesc de taxe coletele străine cu o valoare de până la 800 de dolari, atât timp cât ele sunt expediate către persoane fizice.
Această regulă a stimulat creșterea meteorică a unor firme chineze de comerț electronic precum Shein și Temu, dar și a producătorilor precum Lei, care vând prin aceste platforme online. Cu toate acestea, regula a fost exploatată și pentru activități infracționale, cum ar fi traficul de fentanil.
Eforturile administrației lui Joe Biden de a închide această breșă în ultimele sale zile de mandat și promisiunea de campanie a viitorului președinte Donald Trump de a crește taxele pe produsele chineze amenință profiturile și mijloacele de trai din Guanyun, o zonă predominant agrară cu aproximativ un milion de locuitori.
Alte țări, dar și Uniunea Europeană, iau în considerare restricții similare.
„Restricțiile asupra regulii de minimis și taxele mai mari vor avea un impact relativ mare asupra noastră”, a declarat Lei, care, cu părul prins în coadă și purtând ochelari, conduce compania Midnight Charm Garment Co. Aceasta colaborează cu platforme precum Shein și își obține 70% din venituri din Statele Unite.
In Guanyun county in China’s eastern Jiangsu province, factory boss Lei Congrui inspects shelves of new stock of what he calls 'erotic clothing.’ With Donald Trump's presidency around the corner, Lei is worried about the future of his business https://t.co/5wGDG6CMf4 pic.twitter.com/3XNTeEPht9
— Reuters (@Reuters) December 16, 2024
Producătorii chinezi au profitat din plin din derogarea vamală oferită de SUA
Grupul financiar japonez Nomura estimează că în acest an China va exporta bunuri în valoare de 240 de miliarde de dolari doar datorită regulii „de minimis”, echivalentul a 7% din vânzările sale externe și a 1,3% din Produsul Intern Brut.
Eliminarea regulii de către SUA ar reduce creșterea exporturilor cu 1,3 puncte procentuale și creșterea PIB-ului cu 0,2 puncte, iar cifrele se înrăutățesc semnificativ dacă Europa și Asia de Sud-Est elimină la rândul lor această dispensă.
„Ne așteptăm ca lucrătorii din fabricile mici care produc bunuri fără marcă, cu valoare adăugată scăzută și muncă intensivă, să fie cei mai afectați”, a spus Ting Lu, economist-șef pentru China la Nomura, adăugând că sectorul confecțiilor este unul dintre acestea.
Ministerul Comerțului de la Beijing a declarat luna trecută că taxele „arbitrare” nu vor rezolva „problemele proprii ale Americii” legate de droguri și economie, în timp ce reprezentanții Temu și Shein nu au dorit să comenteze subiectul.
Există deja semne că „Orașul Victoria’s Secret”, care a început să se deschidă în etape din 2021, s-ar putea să nu îndeplinească așteptările autorităților locale, care au investit 22 de miliarde de yuani (3 miliarde de dolari) în el.
China's 'erotic clothing' capital is bracing for Trump's pledge to raise tariffs and a crackdown on e-commerce exporters. How such firms deal with the looming setback is crucial for residents of Guanyun. More here: https://t.co/WKF4J1OWmO
— Reuters Business (@ReutersBiz) December 16, 2024
Inclusiv autoritățile chineze au dat bani pentru industria „hainelor erotice”
Guvernele locale îndatorate, precum cel din Guanyun, au jucat adesea un rol în accelerarea industriilor de succes, dar cu riscul unor recesiuni mai accentuate în viitor, prin stimularea excesului de capacitate de producție și a presiunilor deflaționiste.
Într-o zi recentă din noiembrie, o mare parte din parc era încă goală. Nu a fost anunțată o dată pentru deschiderea altor etape ale parcului, unde sunt planificate clădiri pentru cercetare, design și activități logistice de comerț electronic.
Alte zone industriale din China se confruntă, de asemenea, cu întrebări legate de supra-investiții sistemice.
„Guvernele locale se gândesc doar cât de departe pot vedea ele, ignorând economia națională”, afirmă Majid Ghorbani, profesor asociat la China Europe International Business School din Shanghai.
Lei și-a început afacerea ca elev de liceu în 2006, cu ajutorul rudelor, într-un atelier modest situat la aproximativ 10 minute distanță cu mașina de locuința familiei. În 2014, a început să vândă în străinătate pentru a evita războaiele de prețuri de pe piața chineză.
Un an mai târziu, Washingtonul a cvadruplat pragul „de minimis” de la 200 la 800 de dolari. Exporturile sale aproape că s-au dublat în fiecare an de atunci. Anul trecut, a raportat venituri totale de peste 1,3 milioane de dolari.
Lei a spus că mulți dintre prietenii, rudele și vecinii săi au deschis afaceri similare. Aproximativ 1.400 de firme, care angajează 100.000 de oameni, produc în prezent „îmbrăcăminte erotică” în Guanyun, conform datelor citate de el, asemănătoare cu cele raportate de presa de stat chineză.
„Dacă intri în orice cartier de aici și strigi: ‘Face cineva lenjerie sexy?’, două capete ar ieși din aproape fiecare clădire”, afirmă Lei.
La început, autoritățile locale au fost circumspecte din cauza directivelor Partidului Comunist împotriva produselor și conținutului „vulgar”. Dar, în cele din urmă, au acceptat industria și i-au alocat resurse de stat, precum parcul industrial, situat lângă o gară cu trenuri de mare viteză imensă, dar puțin frecventată.
„Sprijinul guvernului regional pentru industria noastră de lenjerie erotică este foarte puternic”, mai spune Lei. „A investit în terenuri industriale, organizează instruiri antreprenoriale, iar unele firme primesc sprijin financiar”, explică acesta.
El estimează că taxele vamale și restricțiile asupra comerțului electronic l-ar obliga să accepte volume mai mici de vânzări, în timp ce consumatorii americani vor trebui să plătească mai mult pentru produsele comandate.
Micii antreprenori din China se pregătesc pentru revenirea lui Donald Trump la Casa Albă
Lei ia în considerare investiții în depozite din SUA și trecerea la un model de transport maritim în vrac, în loc de livrări directe către clienți prin curse aeriene de transport marfă, ceea ce ar putea reduce costurile. De asemenea, caută noi clienți în America de Sud, Orientul Mijlociu și Asia Centrală, unde clienții pot fi găsiți pe platforme precum Temu.
Xu Yan, fondatoarea producătorului de lenjerie Gummy Park, vinde doar o treime din producție peste hotare și este încrezătoare că creșterea pe alte piețe va compensa orice scădere în volumele din SUA.
Când Reuters i-a vizitat showroom-ul, un model îmbrăcat într-o cămașă de noapte neagră și un halat transmitea în direct pentru potențiali cumpărători chinezi.
„Statele Unite sunt doar o țară. Lumea are peste 8 miliarde de oameni”, a spus Xu.
Modul în care aceste firme gestionează dificultățile iminente este crucial pentru locuitorii din Guanyun. Venitul mediu anual disponibil al acestora a depășit 21.000 de yuani (2.800 dolari) în 2022, o creștere semnificativă față de aproximativ 5.000 de yuani în 2008 (686 dolari), conform celor mai recente date guvernamentale.