Sari direct la conținut

VIDEO Bolojan a pus o întrebare despre posibilitatea unui guvern cu Ciolacu premier: „Are rezerva de credibilitate necesară?”

Ilie Bolojan, live la Hotspot, 17 decembrie 2024.
Ilie Bolojan, live la Hotspot, 17 decembrie 2024.

Liderul liberal Ilie Bolojan a declarat, marți, la HotNews, că Nicușor Dan nu s-a sfătuit cu PNL înainte de anunțul candidaturii la alegerile prezidențiale, dar că nu exclude susținerea sa. De asemenea, președintele PNL că ”data alegerilor trebuie decisă cât mai repede” și că există posibilitatea ca USR să nu facă parte din Guvern, în timp ce Marcel Ciolacu „trebuie să se gândească dacă are rezerva de credibilitate pentru a da un semnal că lucrurile vor fi făcute altfel”.

Ca USR sa nu facă parte din Guvern

  • Invitat marți la HotNews, președintele interimar al liberalilor a admis că Nicușor Dan nu s-a sfătuit cu PNL înainte de anunțul candidaturii. Bolojan a spus că ”Domnul Nicușor Dan mi-a dat un telefon și m-a informat, atâta tot”, a explicat șeful PNL. Bolojan a spus că e nevoie însă de o participare din partea coaliției ”pentru că avem o responsabilitate față de români”. 
  • Bolojan a spus că ”data alegerilor trebuie decisă cât mai repede” și chiar alegerile să fie ținute în martie-aprilie, cât mai repede.
  • El a spus, întrebat despre ”varianta premier Ciolacu”, că însuși președintele PSD ar trebui să-și pună întrebarea: ”Are rezerva de credibilitate necesară?”. Și a continuat: ”Dar sigur că asta e întrebarea pe care trebuie să și-o pună PSD, nu eu răspund la ea, ca partener de coaliție”.
  • Podcastul politic HotSpot este realizat de jurnalistul Laurenţiu Ungureanu, este difuzat live şi poate fi urmărit pe site-ul HotNews.ro, pe YouTube şi pe Facebook.

Principalele declarații ale lui Bolojan:

Despre candidatura lui Nicușor Dan: „Mi-a dat un telefon, m-a informat că va candida. Atâta tot”

Îl veţi susţine pe Nicuşor Dan la alegerile prezidenţiale?

  • PNL nu a luat o decizie, dar cred că trebuie să învățăm din lecții trecutului. Trebuie să încercăm să restrângem un număr mai redus de candidați. A merge fiecare partid cu un candidat disipează voturile și face impredictibil candidatul din turul al doilea. Vom avea un candidat din partea partidelor anti-sistem care va intra sigur în turul 2.
  • Nu exclud o posibilă susținere, dar trebuie să facem analize.
  • Cea mai mare urgență în perioada următoarea este un guvern stabil.

Domnule Bolojan, v-a surprins anunţul făcut de primarul Capitalei?

  • Mi-a dat un telefon, m-a informat că va candida. Atâta tot.
  • PNL va face analize, nu putem să nu ținem cont de discuțiile din coaliție. Foarte probabil la începutul lunii ianuarie vom luat niște decizii.
  • Trebuie să mă consult cu colegii, nu putem repeta greșelile pe care le-am mai făcut. Trebuie să luăm decizii pentru țara noastră.

Când vor fi alegerile prezidențiale?

  • Nu depinde de mine. Cred că e bine să anunțăm data cât mai repede. Prima urgență este să avem o majoritate stabilă care să ia măsuri de stabilitate financiară, să pregăteam măsurile care trebuie puse în practică pentru a accesa banii europeni și, pentru sănătatea sistemului democratic, să fie anunțat un calendar mai repede și să se țină alegerile cât mai rapid, martie – aprilie.

Ar trebui ca Iohannis să plece din funcție? Bolojan: Dacă m-aș uita pe sondaje, răspunsul ar fi „da”

Credeți că președintele trebuie să plece?

  • Acum, dacă aș face niște sondaje, care ar arăta încredere scăzută, ar trebui să răspund da, ca să fiu într-o cheie populară. Trebuie să discutăm deschis. Țara noastră are nevoie de stabilitate.
  • Au fost aceste prevederi care erau interpretabile din Constituția noastră și CCR a decis că se prelungește mandatul președintelui. E o decizie în temeiul Constituției. E adevărat că este interpretabilă.
  • Până nu se alege președintele Senatului – trebuie văzut cine este această persoană, care să ofere garanția că în perioada următoare este predictibilă, are abilități pe politică externă, poate prelua atribuțiile de președinte.
  • Cred că această decizie care a fost luată, în afară de faptul că a născut tot felul de rezerve, de discuții, a fost o decizie într-o logică a stabilității.
  • Din punctul meu de vedere, nu cele trei luni care sunt în plus sunt problema, ci ce se întâmplă după cele trei luni, ce alegem în funcția de președinte și care va fi direcția României. Iar mandatele președintelui Iohannis vor judecată de români și de istorie, în anii următori, vizavi de ceea ce a realizat, de ceea ce n-a realizat

Credeți că ați fi un premier mai bun decât Marcel Ciolacu?

  • Pentru a putea fi responsabil într-o funcție, trebuie să respecți câteva condiții dintre care una să ai autoritate, să ai stabilitate, pentru că altfel nu poți livra.
  • Doar să ocupe cineva o funcție e clar că nu e suficient. Prin urmare, PNL a primit un anumit număr de voturi și deci capacitatea PNL de a propune soluții, de a susține politici publice este direct proporțională cu această reprezentare pe acre o are în Parlament, inclusiv în coaliție.
  • PSD fiind partidul care are cele mai multe mandate, are dreptul să își susțină candidatul la funcția de premier.
  • Acum, discutând foarte deschis, noi suntem în niște negocieri în momentul de față, în care nu s-a discutat această chestiune. Ar fi lipsit de fair-play să mă apuc să fac comentarii, să dau note unui candidat sau altul.
  • Dar este clar că domnul Marcel Ciolacu trebuie să se gândească foarte serios dacă are rezerva de combustibil personal, rezerva de autoritate și de credibilitate, pentru a da un semnal că lucrurile vor fi făcute altfel, mai bine. Dar aceasta este o chestiune care ține de PSD și de dânsul și, repet, nu ar fi corect din partea mea să vin acum într-o emisiune și să dau note unor parteneri.
  • Interesul nostru strategic este ca România să aibă un guvern.

„Nu cresc taxe decât în situația în care am făcut tot ca să-mi scad cheluielile”

La ce fel de măsuri fiscale am putea să ne așteptăm?

  • România are această problemă de deficite și trebuie să vedem cum reducem în anii următori. Acest lucru nu se poate face decât scăzând cheltuielile statului. Nu cresc taxe decât în situația în care am făcut tot ca să-mi scad cheluielile.

Credeţi că numărul masiv de voturi acordat lui Călin Georgescu se explică doar prin TikTiok sau şi prin nemulţumirea oamenilor faţă de clasa politică, pe care o vor reformată, cel puţin în ce priveşte resursa umană?

  • O bună parte din aceste voturi sunt împotriva lumii politice.

Aând în vedere informaţiile că din următorul guvern ar urma să facă partea aceiaşi Silviu Predoiu, Alina Gorghiu, Luminiţa Odobescu, sau, din partea PSD, Sorin Grindeanu, Florin Barbu, Alexandru Rafila, Angel Tîlvăr, Bogdan Ivan, Simona Bucura Oprescu… Cum se schimbă, de fapt, clasa politică?

  • Haideți să vedem cine va face parte din noul Guvern, pe de o parte, și să vedem ce va face. Percepția visavi de noul guvern se va forma în funcție de ce va face în următoarea perioadă. Vom vedea ce face. Această lume politică s-ar putea recalifica sau s-ar putea îngropa.

„E puțin probabil ca PNL să o mai susțină pe Elena Lasconi pentru Cotroceni” / Critici pentru USR: „Nu poți ca în permanență să le arunci în față partenerilor tot ce au făcut”

Va face parte și USR din noul Guvern?

  • Cu USR ar exista o majoritate stabilă, dar fără USR majoritatea ar fi la limită. Din acest motiv, PNL a susținut prezența în guvern a USR, însă asta ține de atitudinea colegilor noștri. Nu poți să te gândești că vei face ceva cu niște parteneri mai buni sau mai răi decât tine dacă nu înțelegi că e un nou început. Dacă în permanență le arunci în față tot ce au făcut, e greu de crezut că te vei comporta responsabil
  • Doamna Lasconi este candidatul USR. Dacă ai un singur candidat însă, pentru că trebuie stabilit acel candidat…dar dacă USR nu renunță la Elena Lasconi este cât se poate de decent că PNL e puțin probabil să o susțină pe Elena Lasconi. Am susținut o în alt context. Pentru USR ideea de candidat unic poate fi o problemă.

Întrebările cititorilor:

Cum vedeţi reformarea clasei politice, pentru că doare reducerea numărului de parlamentari şi a subvenţiilor partidelor nu sunt soluţii decisive?

  • Cei mai buni oameni să fie puși pe funcție. Dacă însă nu livrează de pe acel post, trebuie înlocuiți. Am recomandat tuturor parlamentarilor să își ia tineri pe lângă ei. Trebuie să schimbăm și în interiorul lumii politice abordările.


Este posibil ca PNL să comunice începand cu 1 ianuarie 2025 delimitarea de cei care nu au performat? Fie europarlamentari, fie miniştri PNL? Acestia sunt în silenzio stampa, însă pot reveni daca PNL nu se delimitează de ei. Cei care nu au performat în PNL se stiu, nu văd necesar să le pomenesc numele.

  • PNL va propune pentru pozițiile ministeriale o garnitură de oameni.

Întrebări în 100 de secunde


Credeţi că domnul Călin Georgescu poate rămâne un candidat la următoarele alegeri prezidenţiale?

  • Asta vor decide instituțiile care validează candidaturile.


Credeţi atunci că domnul Georgescu ar trebui să răspundă în faţa legii?

  • Orice cetățean trebuie să răspundă în fața legii pentru ceea ce face. Inclusiv domnul Călin Georgescu.


Credeţi că Diana Şoşoacă ar putea să candideze la prezidenţiale?

  • Asta din nou vor decide instituțiile care validează candidaturile. Au decis la un moment dat o chestiune, mă gândesc că din nou vor avea o decizie de luat. Dar nu sunt eu în măsură să spun ce ar trebui să decidă.


Credeţi că George Simion va intra în turul II, atunci când acesta va avea loc?

  • Nu știu această chestiune. Cu siguranță există un număr de cetățeni nemulțumiți în România care au devenit votanți ai partidelor anti-sistem și există premise destul de mari ca un candidat, cine va fi din această zonă, să aibă un număr important de voturi. Inclusiv să intre în turul doi. Nu știu cine va candida.


Vă puteţi imagina un scenariu în care, poate după alegerea unui preşedinte al României, dumneavoastră să preluaţi funcţia de premier?

  • Sigur, poți să îți imaginezi și astfel de scenarii. Dar cred că fiecare om trebuie să își facă o evaluare a condițiilor pe care trebuie să le respecte pentru a ocupa un anumit post. Deci, fără stabilitate, fără susținere, fără echipe de profesioniști, oricine este premierul României nu poate livra pentru țara asta și nu poate să facă ceea ce trebuie.

Oferiţi-le alegătorilor un singur argument pentru care să aibă încredere în partidele pro-occidentale!

  • Din punctul meu de vedere, un partid pro-occidental, în afara de o retorică sau o alta, este un partid care ține direcția României spre Vest. Aceasta este o condiție. O condiție pentru a ne gândi la stabilitate, la dezvoltare și la prosperitate în țara noastră. Dar nu este suficientă. Trebuie să fim conștienți că dacă nu intram în NATO și UE eram în alta situație.

Care credeţi că e cel mai mare risc adus de faptul că o treime din Parlamentul României este ocupat de forţe extremiste sau populiste?

  • Vom vedea în perioada următoare cum vor evolua lucrurile în Parlament. Eu sper că toți parlamentarii, indiferent de partid, vor avea un comportament responsabil și, în afara de lucruri care ne diferențiază uneori profund, va exista un respect în primul rând față de români, dar partidele dacă nu ajung să aibă o conviețuire parlamentară la un nivel de minimă decență, înseamnă că nu-i respectă pe români.


Ați călătorit vreodată în destinații internaționale cu un jet privat?

  • Nu am călătorit cu un jet privat. Am zburat în județul Bihor de vreo două ori cu un avion mic, având niște cunoștințe care au avioane mici din astea de două trei locuri. Efectiv m-am dus să văd niște lucrări la centurile la care lucram și să studiez niște zone.

Credeți că este relevantă discuția cu privire la facturile și chitanțele pe care anumiți politicieni ar trebui să le prezinte publicului în urma zborurilor cu jeturi private?

  • E dreptul fiecăruia să zboare cu ce dorește. Problema pe care o avem în zona de politică, ca sa ne menținem o anumită credibilitate și o anumită decență este să existe o convergență între ceea ce spunem și ceea ce facem. Nu doar atunci când suntem pe funcție. Ci ceea ce facem și când suntem în afara funcției.

___

Ilie Bolojan este primul președinte al unui partid din coaliţia celor pro-occidentale care a acceptat să vorbească, pentru publicul HotNews.ro, despre ce ar putea urma după anunţul primarului Capitalei privind candidatura la alegerile prezidenţiale. Redacţia a adresat invitaţii la interviu câte unui reprezentant al fiecăruia dintre cele patru partide politice care au pornit negocierile pentru viitorul guvern.

  • Abonaţi-vă la HotSpot pentru a nu pierde interviul live!
INTERVIURILE HotNews.ro