Primul zbor al rachetei cu care Blue Origin vrea să concureze SpaceX a fost amânat iar
Zborul inaugural al New Glenn, marea rachetă a companiei Blue Origin, ce era programată să plece de la baza aeriană Cape Canaveral din Florida, a fost amânat iar transmite AFP.
Inițial, racheta trebuia să fie lansată vineri, dar s-a decis o amânare de două zile.
„Condițiile maritime sunt încă nefavorabile pentru aterizarea boosterului” pe o plaformă de pe Atlantic, a anunțat sâmbătă compania pe X.
O altă fereastră de lansare este programată pentru luni la ora locală 01:00 (08:00 în România).
După ani de proiectare și numeroase amânări, primul zbor al New Glenn, o rachetă înaltă de 98 de metri, de mărimea unei clădiri de 30 de etaje, ar trebui să fie un punct de cotitură pentru compania fondată de miliardarul american Jeff Bezos și, potențial, pentru industria spațială privată.
Scopul acestei lansări este „să ajungă pe orbită. Orice dincolo de asta este un bonus”, a subliniat directorul general al Blue Origin, David Limp.
Deși compania deținută de fondatorul Amazon duce de mai mulți ani turiști în spațiu pentru câteva minute cu racheta sa mai mică New Shepard, ea nu a efectuat încă niciun zbor pe orbită.
Cu racheta New Glenn, mai mare și mai puternică, Blue Origin intenționează să ajungă din urmă marele său rival SpaceX, deținut Elon Musk.
Compania patronului Tesla domină piața spațială de ani de zile cu rachetele sale Falcon 9 și Falcon Heavy, iar în prezent dezvoltă cea mai mare rachetă creată vreodată: Starship.
Mai mult de jumătate din lansările globale de rachete au fost anul trecut de la SpaceX. SpaceX deţine și aproximativ două treimi din toți sateliţii planetei, prin constelaţia sa Starlink. Potrivit celor mai recente date de la instrumentul de urmărire a sateliţilor CelesTrak, SpaceX are 6.370 de sateliți Starlink activi pe orbita joasă a Pământului.
În acest timp, Amazon, compania fondată de Jeff Bezos, plănuiește să amplaseze pe orbită 3.000 de sateliți ca parte a „Proiectului Kuiper”.
De rivalitatea dintre Blue Origin și SpaceX ar putea beneficia întregul sector spațial. Prin creșterea opțiunilor de lansare, aceste companii oferă NASA și altor agenții o flexibilitate mai mare pentru misiunile lor.