Închiderea rețelei 3G a Orange nu este o premieră în România. Care este singurul loc unde RCS&RDS mai permite vechea tehnologie / Și Telekom Mobile a renunțat la 3G
Închiderea graduală a rețelei 3G a Orange în România, începând din luna iunie a acestui an, și tranziția abonaților către tehnologiile mai rapide și eficiente 4G și 5G se întâmplă și în rândul altor operatori. DIGI/RCS&RDS a anunțat încă din vara anului trecut renunțarea la vechea tehnologie 3G, al cărei spectru radio este folosit acum doar la metrou și numai pentru voce pentru clienții care nu au terminale 4G.
Telekom Mobile a fost primul operator care a decis să renunțe la 3G
La solicitarea HotNews.or și Telekom Romania Mobile (Telekom) a precizat marți că a închis rețeaua 3G în prima jumătate a anului trecut, în linie cu tendințele tehnologice de la nivel european, dat fiind că, deja la acel moment, această tehnologie era considerată una depășită.
- „Având în vedere că strategia noastră este concentrată pe îmbunătățirea experienței clienților, Telekom a fost primul operator din România care a luat această decizie și a realizat implementarea, preferând utilizarea optimă a resurselor și concentrarea eforturilor către optimizarea rețelei 4G, respectiv pe dezvoltarea alertă a rețelei 5G.
- Rezultatele acestei abordări sunt reflectate în eforturile noastre de creștere a acoperirii 5G, Telekom fiind și primul operator care a deschis accesul la 5G atât pentru utilizatorii pe bază de abonament cât și pentru cei care utilizează serviciile preplătite.
- În prezent, rețeaua noastră 5G acoperă 13 orașe (inclusiv Bucureștiul) și zonele limitrofe acestora, în ultimele trei luni Telekom anunțând extinderea rețelei în orașele Arad și Râmnicu-Vâlcea.”, spune Telekom Mobile.
Telekom Mobile a mai precizat că la momentul închiderii rețelei 3G, clienții au fost informați asupra acestei schimbări și au fost sprijiniți în realizarea tranziției către noile tehnologii.
Renunțarea la vechea tehnologie 3G și tranziția la 4G și 5G a fost anunțată de DIGI în luna august a anului trecut, iar la solicitarea HotNews.ro operatorul explică ce s-a întâmplat între timp cu spectrul radio în care folosea 3G.
- „În ultimele 5 luni, spectrul radio din banda de 2100 MHz (15 MHz duplex) este folosit integral pentru rețelele 4G și 4G+, cu excepția rețelei de metrou (în acest caz, o parte a spectrului este rezervată serviciului de voce clasică, pentru terminalele fără capabilități 4G).
- În plus, compania și-a reafirmat angajamentul de a păstra nemodificate planurile tarifare ale pachetelor de servicii fixe și mobile. În mod gratuit, DIGI facilitează tuturor abonaților săi, accesul la tehnologia 5G, acest beneficiu fiind inclus în oferta comercială, indiferent de tipul abonamentului ales.”, au declarat marți pentru HotNews.ro oficialii RCS&RDS.
Potrivit companiei, utilizatorii serviciilor de date mobile beneficiază de o experiență superioară de conectivitate, prin folosirea benzilor de 800 MHz, 2100 MHz, 2600 MHz FDD, 2600 MHz TDD și 3500 MHz TDD, inclusiv prin cumularea acestora (carrier aggregation, în funcție de zonele din rețea și capabilitățile terminalelor), în tehnologiile 4G și 5G.
Serviciul de voce este disponibil atât prin tehnologia VoLTE (voce peste 4G), cât și prin rețeaua 2G.
Cum motivează Orange renunțarea la 3G: Traficul de date a scăzut la sub 3%, în timp ce consumul de energie este de 11%
Orange, liderul pieței de comunicații mobile, a anunțat luni că va închide gradual rețeaua 3G, începând cu iunie 2024, și se va concentra pe transferul clienților spre rețelele 4G și 5G care sunt mai rapide și mai eficiente.
- „Lansată acum mai bine de 20 de ani, utilizarea rețelei 3G a scăzut semnificativ, majoritatea clienților alegând beneficiile rețelei 4G/LTE sau performanța și viteza oferite de 5G.
- În prezent traficul de date în rețeaua 3G reprezintă sub 3% din totalul realizat în rețeaua Orange, însă consumul de energie generat de 3G este de aproximativ 11% din totalul întregii rețele.”, se arată în comunicatul Orange.
Ce trebuie să facă abonații 3G. Orange promite prețuri speciale și reduceri la noile telefoane și abonamente
Clienții care folosesc un dispozitiv 2G/3G vor putea folosi în continuare serviciile de voce și SMS prin rețeaua 2G, însă pentru a putea folosi serviciul de internet aceștia vor trebui să înlocuiască dispozitivul cu unul compatibil 4G sau 5G.
În această perioadă, clienții Orange care folosesc serviciile 3G vor fi informați și contactați telefonic, prin email sau SMS de către echipele de suport Orange sau de către reprezentantul Orange dedicat.
- „Cei care în prezent folosesc un dispozitiv 2G/3G vor putea folosi în continuare serviciile de voce și SMS prin rețeaua 2G, însă pentru a putea folosi serviciul de internet aceștia vor trebui să înlocuiască dispozitivul cu unul compatibil 4G sau 5G.
- Clienții care încă folosesc rețeaua 3G și nu beneficiază de avantajele utilizării noilor tehnologii 4G/5G pot, de asemenea, merge în magazinele Orange din toată țara pentru verificarea și înlocuirea cartelei SIM cu una compatibilă 4G dacă este cazul, dar și pentru a beneficia de o gamă variată de telefoane compatibile 4G/5G, cu prețuri speciale și reduceri la reinnoirea abonamentului.”, spune compania.
Tranziția de la 3G la noile rețele se va face gradual începând cu luna iunie 2024 și se va încheia la finalul lui 2025.
Sursa foto: Steveheap / Dreamstime.com