Sari direct la conținut

TREI ÎNTREBĂRI. Mi-e frică de o guvernare care mărșaluiește elefanții aroganței

HotNews.ro
Brăduț Boloș, Foto: Arhiva personala
Brăduț Boloș, Foto: Arhiva personala

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică?

Campaniile electorale au fost private de congrese, conferințe, adunări publice și discursuri potențial importante care ar fi putut schimba dramatic echilibrul alegerilor. Probabil aceste discursuri ar fi generat subiecte foarte interesante de dezbatere.

Tot în contextul COVID 19 discuțiile au fost acaparate de HORECA, problema nunților, botezurilor tradiționale, festivităților de absolvire, și a industriilor dependente de acestea a fost ignorată aproape complet. De la creatori de modă, textile, magazine, coafuri la muzică populară și de petrecere, o mulțime de activități prosperau în 2019 și au fost eradicate în 2020. Mi-e greu să-mi imaginez impactul social al distanțării sociale prelungite, dar în mod cert tot ceea ce înseamnă coeziune socială este afectată negativ. Au fost destule voci care au atras atenția asupra acestui fenomen, dar media și opinia publică au cam ignorat această temă.

În România cea mai ignorată temă internațională în 2020 este în opinia mea Brexit. Negocierile divorțului matur între Uniunea Europeană și Regatul Unit au fost o temă ignorată aproape complet, deși, Brexit este o lecție importată pentru evoluția naționalismului și a conservatorismului.

2. Care este cea mai interesanta idee, (teorie, descoperire, carte)(din domeniul dvs de preocupari) a anului 2020?

Cea mai interesantă evoluție în toate domeniile o au cercetările în domeniul Inteligenței Artificiale. Fără îndoială acest domeniu va redefini umanitatea continuând să ia amploare și asta în ciuda tuturor avertizărilor care vin din zona SF, care a prezis și a explorat scenarii de viitor marcate de inteligența artificială. Privind lucrurile în perspectivă, pe termen lung, Isaac Asimov, a descris viitorul spre care ne îndreptăm în această privință.

În 2020 pot spune că văd devenind realitate fragmente din ceea ce citeam cu mulți ani în urmă în Asimov, Herbert Franke, William Gibson, Robert Sheckley, și mulți alții. Probabil cei din generația mai tânără pot relaționa cu civilizațiile descrise în jocuri ca Mass Effect, și mă refer aici la Geth și Reapers, sau filmele din seria Terminator care descriu modul în care inteligența artificială SkyNet poate strivi umanitatea. Ceea ce este înspăimântător este că inteligența artificială combinată cu robotica în perspectivă are perspectiva să soluționeze definitiv conflictul dintre capital și muncă în favoarea capitalului.

Băncile, asigurările și serviciile financiare erau deja pe drumul virtualizării și al acaparării de Inteligențe Artificiale înainte de COVID 19, dar acest fenomen este accelerat puternic de distanțarea socială și telemuncă, pentru că liantul fenomenului economic tradițional, relațiile inter-umane sunt puternic suprimate. Un negociator lipsit de limbajul trupului, și de tehnicile care permit influențarea, atragerea, fidelizarea, etc, este mai ușor de înlocuit de o inteligență artificială în facilitarea tranzacțiilor.

În 2020 am citit mai puține cărți decât în toți anii precedenți. Cărțile au fost înlocuite de materiale video ușor de găsit online, discursuri, dezbateri, prezentări, interviuri cu economiști și jucători importanți de pe piețele financiare. Fragmentarea timpului specifică vieții moderne online face astfel de materiale mai ușor de înghesuit într-o agendă încărcată. Urmăresc orice materiale care îl includ pe Ray Dalio, Paul Krugman, Richard Wolff, Nouriel Roubini, Steve Keen, Yanis Varoufakis, și lista poate continua.

Poate cea mai fascinantă idee pe care am descoperit-o în mediul online este că involuăm ca națiune, de la știință spre superstiții, de la dialog și dezbatere spre disprețuirea și ignorarea ideilor și oamenilor care nu trec filtrul ideilor preconcepute. Românii trăiesc în bule în care acceptă doar pe cei care le confirmă ideile preconcepute imprimate de religie în unele cazuri sau de o babilonie de idei discutabile găsite pe Internet în alte cazuri. Un limbaj sofisticat face ideile complet repugnabile pentru majoritatea românilor consumatori de manele și iubitori de #obscenitatidinpatrulitere (Auto-cenzurat).

Anul acesta am văzut, sau am conștientizat, pentru prima oară o realitate față de care eram ignorant, și care exista dintotdeauna. În România sunt oameni care se înghesuie să pupe bucăți de cadavre și să ia apă dintr-un recipient, apă turnată peste un picior mumificat. În România sunt oameni care sunt convinși că bolile sunt programate în mintea noastră de un fel de conspirație internațională. Să nu mă înțelegeți greșit, acești oameni nu trebuie disprețuiți, ci educați, ei sunt de-ai noștri, poate prieteni, poate rude, poate cunoștințe, oameni de altfel doritori de bine. Nevoia de educație și civilizație este absolut stupefiantă, dar nu știu ce fel de mesaj civilizator ar putea pătrunde în astfel de medii.

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveti pentru viitorul Românei si cea mai mare speranta?

Lumea se schimbă cu o viteză fără precedent, fenomen catalizat de Covid și de criza economică. Din ce văd eu capacitatea de adaptare a sistemelor constituente ale statului român este extrem de redusă, și viziunea celor care ne conduc este limitată la rivalități și ambiții personale. Viziunea administrației, a imensei birocrații care pune în aplicare tot ceea ce decid cei ce ne conduc este limitată la detalii rafinate ale fugii de răspundere și ale luptei pentru supraviețuire și promovare ierarhică. Avem un sistem administrativ excesiv de complex, pe care ar vrea să-l reformeze oameni care nu îl înțeleg pornind de la idei preconcepute și confuzii între slogane și realitate.

Scenariul pe care mi-l imaginez este o reducere a aparatului administrativ fără discernământ sub pretextul reducerii deficitului bugetar. Sunt două consecințe ale reducerii personalului din administrație, prima este politizarea, generată de eliminarea cu precădere a membrilor, membrilor de familie și simpatizanților altor partide din administrație, sub deviza ”politrucii noștri sunt mai buni ca politrucii lor”. A doua consecință este blocajul, generat de frica funcționarilor pentru postul care le asigură existența, și de insuficiența de personal competent în poziții critice, pentru că inevitabil vor fi eliminați din sistem oameni competenți, fie pentru că sunt de altă culoare politică, fie pentru că sunt incomozi pentru noua conducere, care se crede implicit mai competentă și implicit deținătoare a adevărului absolut.

Probabil reducerea deficitului bugetar se va petrece înainte de ieșirea din criză și mai repede decât ar permite eventuala creștere economică fragilă. Voi reveni asupra acestui subiect într-un articol distinct.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro