Alegeri SUA: Flynn i-ar fi sugerat lui Trump să decreteze legea marţială pentru a anula alegerile (presă)
Preşedintele în exerciţiu al SUA, Donald Trump, ar fi luat în calcul o posibilă decretare a legii marţiale pentru a anula alegerile pe care le-a pierdut pe 3 noiembrie în faţa lui Joe Biden, susţin The New York Times şi CNN, informaţie catalogată de Trump drept ”fake news”, relatează Agerpres.
Potrivit acestor media, citate duminică de agenţia EFE, ideea instituirii legii marţiale a fost evocată vineri în timpul unei reuniuni tensionate la Casa Albă, la care a participat şi Michael Flynn, fostul consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Trump.
Într-un interviu acordat în ziua anterioară canalului Newsmax, Flynn afirmase că preşedintele SUA are dreptul să ordone desfăşurarea armatei în statele cheie unde a câştigat Biden pentru a se repeta alegerile.
Potrivit The New York Times, care citează două surse neprecizate, în timpul acelei întâlniri Trump s-a interesat de această idee a lui Flynn.
La rândul său, postul CNN afirmă că respectiva idee a fost menţionată în timpul întâlnirii, dar adaugă că Trump nu a dat clar de înţeles dacă o sprijină sau nu. Apoi, mai mulţi consilieri ai săi ar fi respins posibilitatea decretării legii marţiale, care ar implica intrarea întregii ţări sub controlul armatei.
”Lege marţială = Ştiri false. Sunt doar ştiri rău intenţionate”, a reacţionat Trump duminică dimineaţă pe Twitter şi a criticat din nou presa care îi este ostilă.
Legea marţială a fost decretată ultima dată în SUA în anul 1941, după atacul japonez de la Pearl Harbor. Preşedintele SUA şi guvernatorii fiecăruia din cele 50 de state ale ţării au prerogativa de a institui legea marţială. Totuşi, conform interpretării dintr-un studiu al Centrului Brennan pentru Justiţie al Universităţii din New York, preşedintele ar avea nevoie şi de aprobarea Congresului pentru o astfel de măsură.
Donald Trump nu şi-a recunoscut nici până acum înfrângerea la alegerile din 3 noiembrie şi a întreprins de atunci o serie de demersuri judiciare în care susţine că scrutinul a fost viciat de fraude comise cu ajutorul votului prin corespondenţă, folosit masiv din cauza pandemiei, dar toate aceste încercări ale sale au eşuat.