Sari direct la conținut

Viața la înălțime după o operație pe coloană. Cum a scăpat un cunoscut alpinist român de durerile insuportabile cu ajutorul unui medic bun și al tehnologiilor performante

Smile Media
Alpinistul Teodor Tulpan și medicul neurochirurg Sofia Nistor, Foto: MedLife
Alpinistul Teodor Tulpan și medicul neurochirurg Sofia Nistor, Foto: MedLife

De la dureri puternice până la lipsa controlului asupra piciorului stâng – „deja nu îl mai simțeam”. Prin asta a trecut un cunoscut alpinist român înainte să fie operat de hernie lombară. Ajuns pe mâinile unui medic bun, în Centrul de Neurochirurgie al Spitalului MedLife Polisano din Sibiu, Teodor Tulpan și-a recăpătat mobilitatea și speranța că își va putea relua viața la înălțime. La spitalul din Sibiu, experiența medicilor este completată de cea mai performantă tehnologie medicală, care permite realizarea unor intervenții precise și sigure chiar și în cele mai complexe cazuri. În neurorchirurgie, de exemplu, medicii sunt ajutați de neuronavigație, o tehnologie de vârf care face posibilă explorarea și operarea cu precizie sporită a tumorilor cerebrale.

Cu greu poate fi descris ce a simțit alpinistul Teodor Tulpan – Fane, cum îl știe toată lumea, când durerea cruntă provocată de o hernie de disc lombară părea că-i pune în pericol pasiunea pentru sporturile montane, lăsându-l în fața unei alegeri dificile: să renunțe la o parte din activitățile sale și să caute ajutor medical pentru a-și recăpăta mobilitatea și calitatea vieții.

Ajutorul a venit din partea dr. Sofia Nistor, medic specialist neurochirurg la MedLife Polisano Sibiu, care a evaluat cu atenție situația lui Fane și i-a creat un plan personalizat de tratament. Reușita operației de hernie de disc lombară, grație abilităților medicului neurochirurg și utilizării tehnologiilor performante, urmată de o recuperare postoperatorie rapidă și de sesiuni de kinetoterapie îi va permite lui Fane Tulpan să-și trăiască viața din nou la înălțime.

Campion al munților, confruntat cu dureri intense

Fane Tulpan a trăit aproape toată viața pe munte, fiind cunoscut pentru expedițiile internaționale pe cele mai greu accesibile și înalte vârfuri din lume. De notorietate este expediția din 2003, realizată în Himalaya, când a cucerit Everestul (8.848 m), cel mai înalt vârf din lume.

Un bărbat cu o condiție fizică evidentă, alpinistul Fane Tulpan povestește că în timpul antrenamentului cu colegii a simțit o contractură musculară, care îi provoca dureri. Inițial, a crezut că disconfortul va trece cu odihnă și, ulterior, cu medicamente. „Durerile erau foarte intense, plecau de la șold și se duceau în jos, pe piciorul stâng, până la călcâi. Noaptea era imposibil să dorm, nu puteam sta confortabil mai mult de 10 minute în nicio poziție”, povestește alpinistul.

„Deși luam medicamente, nu mai simțeam piciorul stâng”

Abia după câteva zile de dureri intense, s-a decis să apeleze la un prieten de încredere, dr. Sofia Nistor, medic specialist neurochirurg la MedLife Polisano Sibiu. Cei doi se cunosc din 2016, fiind legați de pasiunea comună pentru munte. „După trei zile de dureri crunte, am decis să vorbesc cu dr. Sofia Nistor, colegă mai veche de mers pe munte, în țară și în străinătate, și în sfaturile căreia am deplină încredere. În urma examinării, mi-a prescris inițial medicație, apoi mi-a recomandat să fac cât mai rapid un RMN. Doar așa putea vedea cu exactitate ce aveam”, povestește pacientul.

După câteva zile de tratament medicamentos, fără rezultate semnificative, a făcut un RMN, care a confirmat suspiciunea inițială a neurochirurgului. Diagnosticul a fost hernie de disc lombară la nivelul L4-L5, cu pareză L4 stânga, adică o hernie de disc care comprima unul dintre nervii de la nivelul piciorului stâng și cauza toate neplăcerile.

„Am avut încredere deplină în expertiza medicului neurochirurg”

După discuția cu medicul despre opțiunile de tratament conservator, a devenit evident că această direcție nu era o soluție fezabilă, având în vedere lipsa de răspuns la tratamentul anterior. „Am luat decizia informată de a opta pentru intervenția chirugicală de hernie de disc lombară. Durerea era tot mai puternică și deja nu mai simțeam piciorul stâng, efectiv nu mai aveam control asupra lui. A contat și faptul că aveam încredere deplină în expertiza dr. Sofia Nistor, așa cum și ea a avut în mine când mergeam împreună pe munte”, mărturisește Fane Tulpan.

Medicul a decis să intervină cu un tratament chirurgical rapid, minim-invaziv și cât mai puțin traumatizant. „Scopul a fost să se reintegreze rapid, atât din punct de vedere personal, cât și profesional și social, pentru a-și relua activitățile în cele mai bune condiții. Fane este o persoană extrem de activă, fiind profesor de sport și instructor Salvamont”, completează dr. Sofia Nistor.

„Riscul principal era să nu mai recuperez complet mobilitatea piciorului”

Cu cât compresiunea nervului durează mai mult, cu atât recuperarea nervului respectiv este mai lentă și mai defectuoasă. Asta înseamnă că, în cazurile în care pacienții au avut o hernie de disc compresivă prelungită, care a afectat nervul într-o măsură avansată, recuperarea este deficitară sau poate duce chiar la lipsă de mobilitate în zona afectată.

În cazul lui Fane Tulpan, principalul obiectiv era să se elimine durerea și să se recupereze mobilitatea fără disconfort. Fiecare persoană are un prag de durere diferit, adică reacționează în mod individual la intensitatea durerii. Pentru un om al munților, momentul în care durerea l-a limitat și l-a forțat să rămână imobil în pat a fost un semn alarmant. Dr. Sofia Nistor explică: „Fane nu este tipul de persoană care să se lase descurajat ușor, iar acesta a fost unul dintre motivele pentru care am acționat rapid pentru a-i oferi alinare. Mai mult decât atât, nu-și putea folosi eficient piciorul stâng, semn că nervul care inerva această zonă era grav afectat, ceea ce a condus la pierderea temporară a funcționalității musculare.”

Riscul asociat unei operații de hernie de disc lombară este relativ scăzut, situându-se în jurul valorii de 2-3%. Însă evoluția naturală a afecțiunii poate deveni extrem de invalidantă. Hernia de disc nu reprezintă, în mod direct, o amenințare la adresa vieții, dar poate avea un impact semnificativ asupra funcționalității pacientului și a calității vieții sale, atât din perspectiva celui afectat, cât și a întregii sale familii.

Cazurile de hernie de disc necesită o abordare individualizată

Există pacienți care se supun unei intervenții chirurgicale prea devreme, în timp ce alții aleg să amâne operația până în ultimul moment. Chirurgia herniei de disc nu ar trebui considerată ca o ultimă soluție, ci trebuie aplicată în momentul optim.

„Amânarea intervenției chirurgicale poate avea consecințe negative. Acest lucru se întâmplă de obicei din cauza fricii sau lipsei de informații adecvate cu privire la procedură. Dacă tratamentul chirurgical este amânat prea mult, nervul afectat poate suferi deteriorări ireversibile, iar beneficiile operației pot fi semnificativ reduse”, explică dr. Sofia Nistor. Astfel, momentul potrivit pentru acest tip de intervenție chirurgicală este vital pentru obținerea celor mai bune rezultate și pentru evitarea complicațiilor pe termen lung.

Intervenție chirurgicală minim-invazivă și recuperare rapidă

Operația se efectuează sub anestezie generală, cu ajutorul microscopului operator, pentru a permite o vizualizare detaliată și precisă a zonei. „La nivelul spatelui se realizează o incizie de aproximativ 3 cm, deci traumatismul pe țesuturile afectate este minimalist. Se decupează o bucată mică din spatele vertebrei, se ajunge la nivelul structurilor nervoase afectate și se îndepărtează cu grijă fragmentul herniat al discului intervertebral. Incizia este închisă cu atenție, iar operația este finalizată”, explică medicul neurochirurg.

Fane Tulpan și-a revenit rapid după intervenția chirurgicală, fiind capabil să meargă deja în prima zi postoperator și să extindă treptat timpul petrecut pe picioare. „Totul a fost foarte rapid. Luni m-am internat, în ziua următoare am fost operat la prima oră, iar miercuri am ieșit pe picioare.” La trei săptămâni de la operație, recomandarea principală a fost să facă plimbări zilnice, crescând progresiv durata.

Cu toate acestea, monitorizarea și îndrumarea în recuperare sunt esențiale. Fane, datorită experienței sale sportive, are un avantaj în procesul de recuperare. Face kinetoterapie și ține permanent legătura cu medicul care l-a operat, însă majoritatea pacienților sunt mai puțin activi, iar pentru aceștia, ghidarea în activitățile zilnice și modul corect de a le desfășura sunt vitale pentru recuperarea pe termen lung.

„Pentru mine, există viață și după operație”

Fane Tulpan își dorește să meargă cât mai curând pe munte, dar știe că e nevoie de muncă și răbdare. Recuperarea durează între 3 și 6 luni și nu e deloc ușoară, pentru că trebuie să se adapteze treptat la toate activitățile cotidiene. Face zilnic exerciții specifice pentru picioare și spate și se consultă permanent cu dr. Sofia Nistor.

„Noi, oamenii, urcăm toți pe câte un munte. Indiferent de natura vârfurilor noastre ‒ fie ele din piatră sau doar visuri ‒, cu toții avem în viață propriul nostru «Everest». Fie că este vorba de familie, de carieră sau de o casă, fiecare dintre noi are un obiectiv, un vis de împlinit. Personal, doresc să continui să îndrum copiii și tinerii să îndrăgească natura, mișcarea și muntele, pentru că acestea au fost dintotdeauna pasiunile mele”, mărturisește alpinistul.

***

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

Citește și alte articole informative, pe subiecte medicale, în secțiunea Facem România bine.

Articol susținut de MedLife

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII