Sari direct la conținut

Institutul Marius Nasta, unul dintre cele 4 spitale din București care tratează pacienți cu coronavirus, nu mai are locuri libere

HotNews.ro
Institutul Marius Nasta, Foto: Hotnews
Institutul Marius Nasta, Foto: Hotnews

​Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta nu mai are locuri libere pentru pacienții COVID pozitivi, a anunțat sâmbătă dimineață managerul spitalului, medicul Beatrice Mahler. Institutul Marius Nasta are în prezent internați 50 de pacienți confirmați cu coronavirus și 3 suspecți, potrivit managerului Beatrice Mahler. În București, pacienții infectați cu coronavirus sunt tratați la Institutul Matei Balș și la Spitalul Victor Babeș – ambele de boli infecțioase, la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta și la Spitalul Colentina, care este spital de suport.

„În schema Institutului Marius Nasta sunt avizate pentru funcționarea provizorie pentru pacienții COVID 72 de paturi, din care 10 paturi pentru pacienții suspecți, 13 pentru coinfectie COVID -TB și 49 pentru pacienții COVID pozitivi”, a precizat managerul Beatrice Mahler.

Chiar dacă teoretic exista 10 locuri la suspecți, în saloane de două paturi, „ele pot fi ocupate de 5 pacienți, fiecare pacient fiind singur in salon, pentru ca siguranța și sănătatea fiecărei persoane este importantă”, mai spune managerul Beatrice Mahler.

„Mai avem locuri pentru pacienții cu coinfecție TB-COVID și două locuri la suspecți”, precizează managerul Institutului Marius Nasta.

Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta

Institutul Marius Nasta a tratat, de la începutul epidemiei de coronavirus în România, 193 de pacienți infectați cu SARS-CoV-2.

De asemenea, în laboratorul COVID-19 nou-înființat au fost efectuate 2.913 teste (testele au fost efectuate pentru pacienții suspecți, confirmați si au fost efectuate controale în vederea externării, conform procedurii interne).

Directorul medical al Spitalului Victor Babeș: Nu mai prididim cu internările, nici la început nu a fost așa

Și spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș din București este „plin, nu mai prididim cu internările, vin grupuri de zeci de persoane depistate în comunitate în București, zilnic, Călărași, Roșiori, Giurgiu etc.”, afirma în urmă cu două zile Simin Aysel Florescu, medic de boli infecțioase și directorul medical al spitalului.

„Ne-am relaxat. Toată lumea e fericită. Unii cred că boala asta nici nu a existat vreodată. Ei bine, există. Si e din ce în ce mai multă… Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ‘Dr. Victor Babes’ din București e plin. Nu mai prididim cu internările, vin grupuri de zeci de persoane depistate în comunitate în București, zilnic, Călărași, Roșiori, Giurgiu, etc. Colegii din DSP cauta locuri in spital. Noi primim cât timp încă mai putem asigura un flux externare-internare, dar în condițiile astea, deja suntem plini. Terapia intensivă e colmatată, spitalul plin, medicii și asistentele în acțiune maxima. E plin. Nici la inceput nu a fost așa… pe scurt, azi (joi – n.red.): 2.200 externați, 1.700 confirmați. Boala exista și poate fi atât de gravă cum nu vă închipuiți”, scria medicul Simin Aysel Florescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Medicul Simin Aysel Florescu

Administrația Spitatelor și Serviciilor Medicale București, în subordinea căreia se află Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș, a precizat vineri că „ca urmare a unor informații vehiculate în ultimele zile în spațiul public, că vineri, 19.06.2020, în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș sunt internați 303 pacienți bolnavi de COVID-19, marea majoritate cu simptome ușoare. Un număr de 7 pacienți sunt în Terapie Intensivă, dintre care 2 sunt intubați.”

„În acest moment, în cadrul spitalului sunt 450 de paturi alocate bolnavilor de COVID-19, în acest moment fiind disponibile aproximativ 150 de paturi”, mai preciza vineri conducerea spitalului.

Nelu Tătaru: Tendință de suprapopulare la nivelul spitalelor din București și din alte județe

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declara, în urmă cu două zile, într-un interviu acordat HotNews.ro, că odată cu creșterea numărului de cazuri din ultimele zile, „există o tendință de suprapopulare la nivelul spitalelor din București – Matei Balș și Victor Babeș”, dar spunea că deocamdată mai sunt locuri în aceste spitale.

De asemenea, în țară „sunt anumite zone, anumite spitale din anumite județe, care au o suprasolicitare în acest moment sau sunt aproape de limita maximă. Acolo, o parte dintre cazuri vor fi dirijate către spitalele din apropiere, în măsura în care nu vor mai exista locuri”, afirma ministrul Sănătății.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, cele mai mari probleme sunt în acest moment la spitalele dedicate COVID-19 din București și Brașov, care s-au aglomerat în ultima perioadă, din cauza numărului mare de noi cazuri.

Nelu Tătaru

„Noi în acest moment avem organizată activitatea spitalelor în patologia COVID, faza I cele care sunt spitale de boli infecțioase, faza II de pneumologie, spitalele suport, care sunt spitalele mici și mijlocii pentru suport COVID și care în ultimele săptămâni solicitau revenirea la patologia non-COVID și sunt evaluate fiecare în parte. În acest moment, spitalele de faza I și II și spitalele suport pot prelua aceste cazuri noi. Cazurile de terapie intensivă încă nu forțează paturile de terapie intensivă, dar suntem pregătiți pentru a gestiona fiecare caz nou. Sunt anumite zone, anumite spitale din anumite județe, care au o suprasolicitare în acest moment sau sunt aproape de limita maximă. Acolo, o parte dintre cazuri vor fi dirijate către spitalele din apropiere, în măsura în care nu vor mai exista locuri. Există o tendință de suprapopulare la nivelul spitalelor din București – Matei Balș și Victor Babeș – dar deocamdată mai sunt locuri și aici. De menționat că aceste spitale, modificându-și patologia pentru COVID, au suferit și modificări de structură. Chiar dacă aveau un număr mai mare de paturi, odată cu distanțarea și izolarea sau cazarea pacienților suspecți singuri într-un salon au făcut ca numărul de locuri să scadă. Dar ele pot fi reorganizate la un moment dat, dacă situația o impune. Spre exemplu, Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș avea peste 600 de paturi, dar pentru a izola mai bine pacienții infectați cu coronavirus, numărul acestora s-a redus”, a explicat ministrul Sănătății, pentru HotNews.ro.

În același timp, o parte dintre spitalele suport COVID din țară au cerut în această perioadă să revină la patologia non-COVID, „crezând că s-a terminat”, spunea Nelu Tătaru: „Și spitalele care sunt spitale suport COVID, odată ce nu vor mai avea pacienți COVID, vor trebui să solicite Direcțiilor de Sănătate Publică să refacă circuitele și să revină la structura pe care o aveau înainte – adică în momentul acesta ei și-au suspendat un anumit număr de paturi pentru a putea asigura distanțarea. Asigurând distanțarea, spațiul este cu mai puține paturi, în acest moment. În general, cam toate spitalele suport COVID din țară au cerut DSP-urilor să fie evaluate dacă pot să revină la patologia non-COVID, crezând că s-a terminat. Ei bine, nu s-a terminat. În acest moment, cel puțin ieri, doar 7 județe nu aveau cazuri noi. În rest, cam toate județele aveau cazuri noi. Trebuie, la nivel de județ, DSP-urile și reprezentanții zonali de sănătate publică să reevalueze situația pandemiei, pentru a putea ce spitale pot să revină la patologia non-COVID și care trebuie să mai rămână totuși la patologie COVID, ca suport.”

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro