Financial report Reîntoarcerea la muncă se face cu teamă la micile firme de familie italiene. La Milano este interzisă vânzarea băuturilor în afara localurilor, după ora 19:00. Primele rețele 5G din Suedia au fost puse în funcțiune
Financial Times: Reîntoarcerea la muncă se face cu teamă la micile firme de familie italiene. ● Il Fatto Quotidiano: Primarul Sala: „La Milano este interzisă vânzarea băuturilor pentru consum în afara localurilor, după ora 19:00”. ● Suedia: Primele rețele 5G din Suedia au fost puse în funcțiune de compania Tele2, în colaborare cu grupul chinez Huawei. ● Știri pe scurt.
Financial Times: Reîntoarcerea la muncă se face cu teamă la micile firme de familie italiene
La ușa fabricii PBA din nordul Italiei, angajații își verifică temperaturile, își schimbă pantofii, pășesc pe un covor decontaminant special și apo își pun măștile – sau echipamentul de protecție personală, dacă lucrează în producție.
Întâlnirile între colegi sunt interzise, iar importanta ”pausa caffè italian” – în care colegii discută la un espresso – este interzisă. Mașinile de cafea au fost distanțate pentru a ține lucrătorii la distanță.
PBA, sau Profilati Brevettati in Alluminio, a revenit la muncă, dar este încă departe de a reveni la normal, câtă vreme salariații săi tocmai au ieșit din trauma unuia dintre cele mai grave focare de coronavirus din lume.
„Modul în care facem lucrurile în fabrică a fost complet răsturnat. . . Spre deosebire de alții, suntem stabili din punct de vedere economic [dar] obiceiurile noastre zilnice s-au schimbat radical. Viața normală pare să fie la ani-lumină distanță „, a spus Francesca Masiero, președintele companiei de familie fondată de tatăl ei Luciano în 1974.
Executivul companiei, în vârstă de 48 de ani, și-a exprimat gândurile, îndoielile și speranțele într-o discuție cu Financial Times. După șocul blocajului și al închiderii companiei în martie – prima de la înființare – această revenire se concentrează pe lupta de a se adapta la noul normal.
PBA, producător de mânere de uși și ferestre și una dintre cele patru milioane de companii mici și mijlocii din Italia, a avut noroc. Compania nu a fost nevoită să taie locuri de muncă și niciunul dintre cei 120 de angajați ai săi nu a fost testat pozitiv la noul virus. Dar perspectivele economice ale Italiei sunt crunte. FMI estimează că producția se va contracta cu mai mult de 9% în 2020, atingând nivelurile înregistrate în 1995.
Pe măsură ce restricțiile s-au mai relaxat din 4 mai, izolarea în care au trăit italienii săptămâni întregi a mai scăzut. Dar, în timp ce italienii din zonele centrale și de sud și-au îmbrățișat libertățile nou-găsite, în regiunile nordice, cum ar fi Lombardia, Piemontul și Veneto, unde s-a produs marea majoritate a deceselor, oamenii încă se mai tem. Până în prezent, în Italia au murit 32.877 de oameni, din care 1.878 doar în Veneto.
„Există încă nervozitate și teamă, deoarece virusul ar putea reveni. . . și asta ar putea fi lovitura finală pentru economia țării noastre ”, a spus Masiero.
La PBA, lucrătorii vorbesc doar prin WhatsApp, e-mail sau telefon – sau uneori „ne strigăm unul pe celălalt din birouri diferite pentru a ne pune la curent cu viața noastră personală”, a spus ea.
În drum spre muncă, angajații au fost sfătuiți să nu se oprească nicăieri. Nimeni nu a intrat în mica cofetărie situată înafara fabricii de câteva săptămâni. „Îl cunosc pe proprietar. Văzându-l acolo cu ușa încuiată și fără clienți este într-adevăr trist și dureros ”, a spus dna Masiero.
De când primele semne ale focarului au apărut în China în ianuarie, compania s-a adaptat progresiv la distanțarea socială și a extins activitatea de la distanță, deoarece Italia a impus măsuri de blocare începând cu 9 martie.
Doamna Masiero a reușit să redeschidă o parte din afacerea sa la începutul lunii aprilie, înaintea altor persoane din Italia, pentru a face mânere din oțel pentru persoanele cu dizabilități, activitate considerată printre cele esențiale de guvern.
Atunci când guvernul a ridicat restricțiile asupra industriilor din toată țara, PBA a reluat producția, ajungând la 80 la sută din capacitatea sa de dinainte de focar. Dna Masiero speră că compania va putea reveni la capacitate maximă în următoarele două luni, datorită comenzilor clienților din Germania și SUA, principalele sale piețe de desfacere.
Pe lângă consecințele asupra economiei, mulți își fac griji pentru rănile psihologice lăsate de pandemie. Recuperarea din izolare, incertitudinea economică și, pentru unii oameni, moartea prietenilor și a celor dragi, ar putea dura mult timp. Adunările sociale rămân interzise și este obligatorie purtarea măștii în transportuli public și în spațiile publice închise. Școlile vor rămâne închise până cel puțin în septembrie.
În orașul Asolo, situat în apropierea medievalei, există „un sentiment de dezmăgăduire și pierdere”, a spus Francesco Boaro, director de proiectare la PBA. „Viețile tuturor au fost schimbate de imposibilitatea de a gestiona o situație cum a fost aceasta”, a spus Boaro.
E îngrijorat pentru copiii săi, un băiat de 13 ani și o fată de 15 ani. De asemenea, obișnuia să facă voluntariat la biserică și să organizeze activități comunitare, toate fiind acum suspendate. „Un punct important de referință pentru comunitatea noastră a dispărut.” el a spus. „Viața este făcută din multe lucruri în afară de cele legate de muncă și de familie.”
Cu școlile încă închise, doamna Bernardi nu are altă opțiune decât să își lase copiii cu bunicii când merge la serviciu. „Asta mă neliniștește foarte mult, persoanele în vârstă sunt cele mai fragile, care ar trebui protejate de virus și, prin urmare, ar trebui să fie izolate.”
Acum compania s-a transformat pentru lumea post-Covid-19. Modelele noi folosesc mai multe componente din cupru datorită proprietăților sale antimicrobiene naturale. Au fabricat un mâner care poate fi folosit cu cotul, pentru a preveni răspândirea virusului. Noul nostru normal se construiește în jurul fricii de boală. . . [și proiectarea] de noi produse care ar putea ajuta la limitarea răspândirii viitoarelor epidemii ”, a spus dna Masiero.
Dar nu toți furnizorii se vor putea adapta la fel de rapid. Industria prelucrătoare din Italia, și în special cea din Veneto, este formată dintr-o rețea de mici companii locale care se bazează foarte mult una pe cealaltă. Marea majoritate a trebuit să se închidă timp de câteva săptămâni și să se confrunte cu mari eforturi pentru a reveni la capacitatea maximă.
„Îi cunoaștem pe unii dintre furnizorii noștri de ani buni și există un sentiment puternic de legătură cu ei. Dacă chiar unul dintre ele se oprește, acest lucru ar putea forma un efect de domino asupra întregului lanț de aprovizionare ”, a spus doamna Anesi.
În afara muncii, doamna Masiero visează la viața ei veche. Ar merge la Milano pentru un aperitiv cu prietenii sau pentru operă, ar vizita muzeele Vaticanului din Roma sau ar urma să vadă un meci de fotbal și apoi să mănânce pizza. „Abia atunci mă apucă disperarea,, când mă gândesc la toate acele lucruri la care renunțăm. „Supraviețuim, nu trăim”, a spus ea.
Il Fatto Quotidiano: Primarul Sala: „La Milano este interzisă vânzarea băuturilor pentru consum în afara localurilor, după ora 19:00”
La Milano a fost luată deja prima măsură pentru a limita aglomerația vieții de noapte. Primarul Giuseppe Sala a decis interzicerea vânzării de băuturi, precum și livrarea acestora, după ora 19:00. Comunicatul a fost făcut chiar de edilul capitalei lombarde la finalul întâlnirii cu prefectul Renato Saccone. O reuniune dorită chiar de Sala, care luni dimineața a anunțat deja că ceea ce s-a întâmplat weekendul trecut nu se poate repeta.
Decizia primarului pare să vizeze reducerea aglomerației în cele mai frecventate piețe în orarul degustării băuturilor după cină, în care multe persoane s-au întors să consume bere și cocktail-uri încă de la începutul „fazei 2”, fără a respecta distanțele minime recomandate.
Interdicția nu va privi doar barurile, „ci și magazinele de proximitate, dar nu și supermarketurile”, a afirmat primarul, care a adăugat că „va fi sancționat consumul de băuturi alcoolice în picioare”. Regula va intra în vigoare începând de marți seară, după o ordonanță a primarului. Pedeapsa pentru cei care nu respectă regulile rămâne cea actuală privind interzicerea adunărilor în spații publice.
Prin urmare, nu vor exista închideri anticipate sau modificări ale programului de deschidere și închidere a barurilor: „Nu punem limite de timp pentru închiderea localurilor. Ne-am gândit la asta, dar nu merită să penalizăm serviciile comerciale, și pentru că poate această situație s-ar putea agrava”, a spus Sala.
„Un al doilea weekend ca acesta”, cu multe zone din Milano și diferite piețe italiene aglomerate pe timpul nopții „nu ni-l putem imagina”, a anunțat edilul într-un videoclip pe Facebook, subliniind că „trebuie să găsim o formulă” pentru a gestiona situația, deoarece, dacă pe de o parte „invitațiile la bunul simț nu funcționează”, pe de altă parte „este iluzoriu să ne gândim să controlăm totul”. Scopul este „evitarea închiderilor”, a explicat Sala. Soluția a fost găsită în timpul întâlnirii de la Prefectură, care vizează ca barurile și localurile să primească doar clienți care consumă la masă.
Un apel pentru responsabilitate vine și din partea lui Stefano Bonaccini, președintele Regiunii Emilia Romagna și al Conferinței Regiunilor, care a declarat că „din cauza câtorva persoane iresponsabile, nu trebuie să închidem ceea ce am redeschis”. Dacă a fost posibil să redeschidem „aproape toate activitățile”, a fost „datorită muncii extraordinare neprețuite a profesioniștilor din domeniul sănătății, cărora nu le vom mulțumi niciodată suficient, dar pe de altă parte restricțiilor și sacrificiilor cerute italienilor”, a amintit Bonaccini. (Rador)
Suedia: Primele rețele 5G din Suedia au fost puse în funcțiune de compania Tele2, în colaborare cu grupul chinez Huawei
Cu câteva zile înainte de data de 25 mai, când se anunțase că operatorul național de telecomunicații Telia, în parteneriat cu Ericsson, va lansa prima rețea 5G în capitala Stockholm, firma privată Tele2, folosind echipamente și tehnologie Huawei, a fost prima care a introdus 5G în Suedia – cu rețele de mici dimensiuni, în principalele orașe Stockholm, Göteborg și Malmö. Ministrul suedez al digitalizării, Anders Ygeman, a subliniat că tehnologia Huawei este de mult folosită în Suedia, la rețelele 4G și, ca urmare, utilizarea ei și la 5G nu reprezintă o amenințare implicită la protecția datelor.
Legea cu privire la securitatea rețelelor de telecomunicații, aprobată în Suedia la începutul anului 2020, introduce o serie de restricții riguroase, dar nu face referire expresă la o companie, ci doar la principii, criterii și obiective de securitate și protecție. Ministrul suedez a arătat că legea suedeză în acest domeniu este una dintre cele mai stricte din UE și chiar din lume, oferind posibilitatea intervenței prompte a statului în vederea blocării și eliminării de pe piață a furnizorilor de echipamente care nu respectă condițiile de securitate. (Sursa)
Știri pe scurt:
- Pandemia de coronavirus e departe de a se fi încheiat, dar atenția decidenților politici începe să se îndrepte spre impactul acesteia asupra economiei și spre planurile de redresare și de regăsire a normalității, scrie presa internațională. În criza actuală, majoritatea guvernelor încearcă să își revigoreze economiile prin măsuri fiscale a căror valoare variază de la 1% din PIB în Franța și Spania, până la 6% în SUA, subliniază Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică citată de Kathimerini. Organizaţia internațională anticipează că, în 2020, impactul economic al pandemiei de coronavirus va fi mai grav decât cel al crizei financiare globale din 2008-2009, când datoria țărilor membre OCDE a crescut cu 28%, ajungând la un total de 17 trilioane de dolari, precizează ziarul grec. Economiile dezvoltate ale lumii au înregistrat cea mai mare scădere a producției de la criza financiară globală, în primele trei luni ale anului, pe măsură ce guvernele au început să instituie carantina menită a limita răspândirea noului coronavirus, constată The Wall Street Journal. Lumea se confruntă cu pericolul unei crize alimentare fără precedent din cauza pandemiei, care a dus la un șomaj sever și la întreruperi majore ale lanțurilor de aprovizionare, avertizează Programul Alimentar Mondial al ONU (PAM), citat de revista Time. Circa 265 de milioane de oameni ar putea suferi de foame în 2020, aproape dublul cifrelor din 2019, a estimat PAM în aprilie, detaliază revista americană.
- Pe fondul relaxării restricțiilor, Franța și Germania fac un apel pentru o redeschidere rapidă a granițelor în Europa, titrează Le Vif. Apelul este lansat înaintea Adunării parlamentare franco-germane, un nou forum al celor două ţări, creat pentru a întări relațiile bilaterale şi consacrat lecțiilor pe care Europa le are de învățat din pandemia de Covid-19. Mai mult, reprezentanții acestui nou for îndeamnă și la lansarea unui deceniu de investiții publice în Europa, în sănătate, protecția climei sau securitate. Inițiativa franco-germană ar trebui să fie semnalul de pornire pentru un nou Plan Schuman, subliniază Le Vif, referindu-se la textul fondator al construcției europene, publicat acum 70 de ani. Între capitalele europene se conturează o linie a frontului cu privire la modul în care ar trebui finanţată refacerea economică, notează Euronews. Miza discuţiilor de la Bruxelles o reprezintă subvenţiile, împrumuturile şi garanţiile, iar pentru partea de finanţare, Comisia Europeană va căuta să utilizeze bugetul pe termen lung ca asigurare pentru împrumuturi de pe pieţele financiare, însă nu toţi membrii blocului comunitar sunt de acord cu modul în care trebuie cheltuiţi banii, scrie Euronews. Creșterea gradului de îndatorare riscă să relanseze temerile privind posibila ieșire din zona euro a celor mai îndatorate țări, consemnează Liberation citând Banca Centrală Europeană.
- Pentru economia românească se estimează o contracție de 14,4% de la an la an, în trimestrul al doilea, cu o recuperare estimată pentru al patrulea trimestru, arată raportul de convergență al guvernului pe 2020, relatează Reuters. Guvernul crede că economia României se va contracta per total cu 1,9% anul acesta, sub estimările analiștilor, după o creştere peste aşteptări în primul trimestru, de 2,4%, adaugă Reuters.
- Despre relansarea economică discută Uniunea Europeană și Japonia, care vor susține o strategie ambițioasă pentru a ieși din criza provocată de pandemie, la viitorul summit G7 din iunie, din Statele Unite, notează La Libre Belgique. Președinții instituțiilor europene și prim-ministrul nipon Shinzo Abe s-au declarat hotărâți să asigure o relansare economică viguroasă și să reconstruiască economii mai durabile, mai inclusive și mai rezistente, informează ziarul belgian. Totodată, Japonia și UE vor coopera pentru a facilita circulația transfrontalieră a medicamentelor și a echipamentelor medicale, a materiilor prime și a altor bunuri și servicii, şi susțin o abordare comună în ceea ce privește fabricarea și dezvoltarea de vaccinuri contra noului coronavirus, adaugă La Libre Belgique.
- În același timp, pandemia modifică relațiile pe harta lumii. EUobserver scrie că UE s-ar putea vedea nevoită să aleagă între China și SUA, ca principal aliat pe scena mondială, pe fondul transformărilor geopolitice, după cum a atenţionat șeful diplomației europene, Josep Borrell. Analiştii vorbesc de mult timp despre sfârșitul unui sistem condus de America și de apariția unui secol asiatic, a avertizat Borrell, citat de The Guardian. Criza Covid-19 ne-a deschis ochii cu privire la rolul Chinei, aflată în expansiune rapidă în ordinea internațională și în economia globală, analizează National Review. China își urmărește inițiativa Belt and Road pentru a se conecta prin Asia Centrală și Orientul Mijlociu la Europa și a-și spori rolul în Africa. Modelul Chinei este acela de a colabora cu Rusia și alte puteri autoritare pentru a construi o lume multipolară, reducând astfel rolul Statelor Unite, explică publicaţia americană. Iar dacă SUA şi aliații lor sunt determinaţi să păstreze ordinea mondială liberală, trebuie să acționeze rapid, atenționează National Review.
- Tensiunile dintre cele două mari economii ale lumii, China și SUA, au crescut pe măsură ce administrația Trump a respins răspunsul Chinei privind originea epidemiei de coronavirus, cele două puteri îndreptându-se spre un nou război rece, constată Newsweek. Fie că sunt teritoriale, politice sau economice, diferendele dintre Beijing și Washington dezvăluie lupta crescândă pentru influență, remarcă Liberation. În centrul furturnii se află înfruntările pe tema Hong Kongului și a Taiwanului, dar şi a Mării Chinei de Sud, care este în centrul unei lupte exacerbate pentru influență, având în vedere că o treime din comerțul maritim mondial trece prin această mare foarte bogată în pește, petrol și gaz, detaliază Liberation. (Rador)