Rușii protestează online față de efectele crizei economice generate de pandemia de coronavirus: "Avem nevoie de subvenţii / Vrem să mâncăm''
Un val de proteste online străbate în aceste zile Rusia, din cauza crizei economice generate de pandemia de coronavirus care a lăsat mulţi oameni fără venituri şi locuri de muncă, relatează marţi agenţia EFE, citată de Agerpres.
Neavând posibilitatea să protesteze în stradă, din cauza restricţiilor de circulaţie menite să limiteze răspândirea virusului, localnicii şi-au vărsat năduful pe platformele online folosind cel mai important motor de căutare rus, Yandex, şi în special aplicaţiile Yandex.Navigator şi Yandex.Maps.
Printre iniţiatorii protestelor se numără locuitorii din Rostov-pe-Don, oraş din sudul Rusiei cu peste un milion de locuitori.
Participanţii la protestul virtual scriu comentarii pe harta aplicaţiei, lângă sediul guvernului local, cu critici la adresa modului în care autorităţile gestionează criza provocată de COVID-19. Ei cer concret să fie decretată starea de urgenţă în regiunile lor pentru a putea beneficia de facilităţi financiare din partea statului şi se plâng de lipsa resurselor financiare pentru a face faţă izolării pe care preşedintele Vladimir Putin a prelungit-o până cel puţin pe 30 aprilie.
„Avem nevoie de subvenţii”, ”Vrem să mâncăm”, ”Stare de urgenţă sau plătiţi voi serviciile locale şi creditele”, sunt câteva dintre mesajele protestului online.
Iniţiativa localnicilor din Rostov-pe-Don a fost preluată şi de cei din Moscova, Sankt Petersburg, Nijni Novgorod, Ekaterinburg, Saratov, Novosibirsk şi alte oraşe, cu cereri similare şi în unele cazuri folosind alte aplicaţii.
Însă majoritatea acestor proteste online au fost ”dispersate” de către moderatorii motorului de căutare Yandex, un fel de ”Google rusesc”.
Într-o declaraţie acordată cotidianului Vedomosti, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Yandex a recunoscut eliminarea comentariilor critice, dar a susţinut că s-a procedat astfel numai atunci când mesajele din aplicaţii conţineau un limbaj ofensator sau nu aveau legătură cu situaţia de fapt.
În declaraţiile date presei marţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a vorbit despre aceste proteste online, menţionându-le în schimb pe cele izbucnite luni din acelaşi motiv în Osetia de Nord, unde circa două mii de persoane au ieşit în stradă în capitala Vladikavkaz.
Peskov a amintit că acest protest nu era autorizat şi ar putea avea consecinţe negative pe plan sanitar în contextul pandemiei.
Liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, a cerut guvernului să ia cinci măsuri pentru temperarea nemulţumirii oamenilor, inclusiv prin acordarea de ajutoare financiare populaţiei şi IMM-urilor şi suspendarea plăţii serviciilor de bază pe perioada pandemiei.
Rusia a înregistrat până marţi 52.763 de cazuri confirmate de COVID-19, dintre care 5.642 în ultimele 24 de ore, şi 456 de decese. Rusia este afectată pe plan economic şi de prăbuşirea preţului petrolului, principalul ei produs de export, deşi autorităţile afirmă că au constituit anterior rezerve financiare suficiente pentru a face faţă unei asemenea situaţii.