Sari direct la conținut

Paolo Giordano, Sorin Costreie, Vava Ștefănescu, Caius Dobrescu, Radu Vancu, Ioan Big, Alexandru Dincovici

HotNews.ro
Youtube Perspektiva În sufletul omului, Foto: Perspektiva
Youtube Perspektiva În sufletul omului, Foto: Perspektiva

Dialoguri despre viața în carantină. Dialoguri de senzație. Teme: mâncare, plictis, emoție, frică, dans care spune povești, detectivi care țin suspansul, exerciții fizice, lumea zombi. Zilnic m-am întâlnit online cu un om pe care-l prețuiesc. Ai dovada acestor dialoguri sincere, despre viața și sufletele oamenilor pe COVID-ul ăsta. Jurnalul “În sufletul omului” este intrarea în casa unui om. Intră. Curios, de ești, te bucuri de alinare, de rețete de supraviețuire. Pătimaș de ești, vezi cum o duce omul ăla, dacă a înebunit ca tine. Puternic de ești, vezi răbdarea infinită a celui care-i în fața ochilor tăi. CLICK YOUTUBE-PERSPEKTIVA

Aceste filme sunt senzaționale. Intră în sufletulul omului și-ți transmit senzațiile omului. Despre copil, despre omul de lângă el. Viața descoperită în detalii mărunte. Senzaționalul acela de gesturi, obiecte de fiecare zi peste care trecem altfel nepăsători. Acest „sfârșit” al lumii 2020 merită un LIFE LIVE cu oameni excepționali.

Să încep cu scriitorul Paolo Giordano. Cu el am avut altă poveste. Pe el l-am întâlnit în scris. L-am citit. Este scriitorul italian care a dat cărțile “Corpul uman” și “Singurătatea numerelor prime”. Acum și-a scris cartea contaminării în timp ce trăia contaminarea. Este o carte înfricoșată. Este o carte care trebuie citită. Dă fiori pentru că este martorul vieții. O carte sinucigașă pentru că fiecare zi consemnată poate fi ziua ultimă. CLICK aici s-o vezi în toată salvarea ei.

Caius Dobrescu mi-a făcut plăcerea de a vorbi despre cărțile polițiste. L-am ascultat fascinat făcând o investigație în literatura policier, de investigație detectivistică. Bună este literatura asta de citit pe vremea asta rea, nu? Te ține captiv, te ajută să rezolvi enigme. Te face să uiți cât de apăsătoare sunt orele cărțile recomandate de Caius Dobrescu, profesor Litere București:

Radu Vancu, profesor Litere Sibiu mi-a arătat poezia în toată istoria ei. Am coborât cu el în Infern și Paradis. Radu este Dante-le meu:

Vava Ștefănescu, dansatoare. Centrul Național al Dansului. Dansurile imaginate pentru copilul ei cel drag. Basme puse în pași de dans. Ai privilegiul de a dansa împreună cu Vava.

Antropologul Alexandru Bălășescu mi-a împărtășit „fuga” sa spre o lume mai sănătoasă. Criza l-a prins în Asia și primul avion spre Germania s-a anulat din lipsă de călători. Cine să mai fugă? Al doilea avion l-a luat. Împreună cu soția și copilul. Mi-a dat interviul având căștile fetiței la urechi într-o cameră goală și așteptând, cine știe când, bagajele cu lucruri. Mi-a aprins imaginația Alexandru, când vorbește cum s-a luptat cu dușmani invizibili. Faptul că el a învățat la timp antropologie mi-a făcut mie un bine: am avut explicații privind panicile noastre ca oameni. Da, neapărat de citit ultima sa carte „Într-o zi, orașul„. E de luat și savurat. „Privește curajos în labirintul nostru de „ziduri ale separării“ care declanșează frica, intoleranța, violența.”

Șerban Pavelescu, istoric, a adunat jurnalele a doi generali ai armatei ruse din timpul primului război mondial într-o carte „Aliatul inamic, Humanitas”. Cartea este despre descompunerea armatei ruse pe vremea Revoluției bolșevice. Microscopic văzută descompunerea este, haha, delectabilă. Cartea urma să fie lansată cum merita. Cu tam tam. Dar Covidul a stricat planurile. Dacă stau să privesc acum, Șerban nu este departe de forța generalilor săi antologați. El este general acasă, pe COVID, peste o armată de pisici, pe care le-a salvat cu prețul vieții lui austere. Șerban Pavelescu vă spune cum ordonează viața pisicilor sale pe vremea Răului.

Ioan Big m-a uimit cu studiul său, în curs de apariție, despre Zombi din filme. Cum ne facem cu toții Zombi de COVID, un dialog cu Big este vindecător. Aflăm cum să îmblânzim zombiul din noi. Dacă nu știai, Big ne dă zilnic repere culturale online. la Zile și Nopți. Nu vrei să fii zombi, dă CLICK pe meniul lui Big.

Alexandru Dincovici este om de Sală și profesor la SNSPA. Despre masculin și mușchi în casă? Da, dialogul cu Alexandru mi-a dat speranță. Nu-s cel mai leneș om din lume:

CLICK AICI: ZILNIC Showul PERSPEKTIVA YouTUbe “În sufletul omului”

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro