Sari direct la conținut

Armata investește 200 de milioane de euro în Baza Aeriană de la Câmpia Turzii pentru operarea avioanelor F-16 ale Forțelor Aeriene

HotNews.ro
Un avion MiG 21 și un elicopter IAR 330 la baza aeriana de la Campia Turzii, Foto: Fortele Aeriene Romane
Un avion MiG 21 și un elicopter IAR 330 la baza aeriana de la Campia Turzii, Foto: Fortele Aeriene Romane

Armata a lansat o licitație restrânsă de peste 1,3 miliarde de lei pentru extinderea și modernizarea bazei aeriene 71 de la Câmpia Turzii în „perspectiva dotării forțelor aeriene cu alte tipuri de aeronave de luptă multirol, precum și diversificarea gamei de misiuni și exerciții naționale sau cu participare internațională”. Planul de modernizarea vine separat față de investiția de circa 130 de milioane de dolari pe care SUA o pregătește în aceeași unitate. La baza de la Câmpia Turzii SUA a trimis frecvent aeronave de luptă sau chiar și drone militare precum MQ-9 Predator recent.

Licitația restrânsă are o valoare estimată la 1.370.988.842 lei, fără TVA, va fi acordată în baza celui mai bun raport calitate-preț, iar durata contractului va fi de 67 de luni. Data limită pentru depunerea ofertelor este 28 iulie 2020.

„Ținând seama de infrastructură, personalul și tehnică existente, precum și de specificul activităților ce se desfășoară în mod curent în prezent pe aerodromul militar Câmpia Turzii, precum și de prognozele pe termen mediu și lung care se referă la dotarea cu avioane de lupta multirol și diversificarea misiunilor ce urmează a se execută în locația Câmpia Turzii (exerciții multinaționale, activități de îmbarcare/debarcare personal și materiale pentru teatrele de operații, activități complexe de instruire în comun cu trupele celorlalte categorii de forțe armate) și că urmare a faptului că cea mai mare parte a facilităților existente în prezent sunt subdimensionate, se consideră că acest proiect este impetuos necesar”, se arată în Caietul de Sarcini consultat de HotNews.ro.

„Perspectiva dotării forțelor aeriene cu alte tipuri de aeronave de luptă multirol, precum și diversificarea gamei de misiuni și exerciții naționale sau cu participare internațională ce urmează a se execută pe și de pe această locație, presupune regândirea și redimensionarea facilităților existente în prezent în zona aerodromului Câmpia Turzii și aducerea acestora la un nivel de dezvoltare corespunzător”, se mai notează în document.

„Investiția presupune realizarea unei noi infrastructuri și a unor construcții noi (în general hangare și ateliere, clădiri administrative și clădiri cu funcțiuni complementare) – care să permită funcționarea în condiții optime a zonei operaționale noi, precum și integrarea și dezvoltarea celor existente la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii, pentru forțele aeriene naționale și partenerii strategici„, potrivit Caietului de Sarcini.

Investiția de la Câmpia Turzii presupune 18 obiecte, după cum urmează:

OBIECTIVUL 1 – FACILITAII COMANDĂ I CONTROL

– Punct comandă și control

– Platforme pentru depozitare echipamente punct comandă/control

OBIECTIVUL 2 – ESCADRILĂ AVIOANE MULTIROL

– Pavilion escadrilă

Prin proiect se propune o clădire cu caracter multifuncțional fiind destinată asigurării în condiții optime a activităților de punct de comandă al escadrilei, de briefing și pregătire a misiunilor, de lucru curent, de servire a meselor și de odihnă.

– Hangar protejare aeronave

Prin proiect se propune realizarea unor hangare de protejare a avioanelor multirol. Fiecare hangar adăpostește câte un avion F16, mijloacele de deservire, echipamentele și sistemele de bord/navigare/lupta.

– Adăposturi aeronave zona organizare START

Prin proiect se propune realizarea de adăposturi temporare pentru pregătire curentă de zbor și asigurarea activităților de zbor în orice condiții.

– Atelier mentenanța sistem tren de aterizare

– Atelier depanare situații de urgența

– Atelier sistem armament

– Platforma mentenanța și refacere capacitate de zbor

– Platforma verificare sisteme armament și refacerea capacității de zbor

– Atelier avionică

– Magazie POL (Petroleum, Oils and Lubricants)

– Căi de rulare și platforme adiacente ( inclusiv accesele și platformele de staționare la atelierele de mentenanță)

– Platforme de parcare vehicule proprii

– Centrală termică

– Hangar mentenanță aeronave, spații de lucru personal, spații depozitare

OBIECTIVUL 3 – SECȚIE PREGĂTIRE RACHETE

OBIECTIVUL 4- ZONA QRA (QUICK REACTION ALERT)

– Platformă staționare aeronave Q.R.A

Amplasată lângă platforma de înarmare/dezarmare asigura accesul rapid al forțelor de poliție militară la pistă de decolare aterizare. Platforma este deservită simultan atât de pistă de decolare aterizare cât și de calea de rulare F.

-Hangare aeronave QRA

Se propun 3 clădiri identice pentru asigurarea adapostirii aeronavelor pregătite să execute misiuni de tipul Poliție Aeriană.

– Pavilion QRA

– Parcare vehicule proprii

OBIECTIVUL 5- DEPOZIT MUNIȚII DE UNITATE

OBIECTIVUL 6- PLATFORME OPERARE AERONAVE

OBIECTIVUL 7- FACILITAȚI INSTALARE GBAD (Ground Based Air Defence)

OBIECTIVUL 8- ZONA MENTENANȚă AERONAVE NIVEL INTERMEDIAR

OBIECTIVUL 9 – ZONA MENTENANȚA NIVEL COMPLEX DOCKS

OBIECTIVUL- 10 MENTENANIA SISTEME SPECIALE

OBIECTIVUL 11 PARC TEHNICĂ MILITARĂ

OBIECTIVUL 12 REȚELE UTILITĂȚi

OBIECTIVUL 13 ZONA SIMULATORULUI

CLĂDIRE SIMULATOR

Se propune o clădire nouă, dispusă izolat, în zona escadrilei, cu 1 nivel suprateran, având accese din zona parcării destinată zonei escadrilei.

OBIECTIVUL 14 ZONA CRASH AND FIRE STATION

OBIECTIVUL 15 ZONA CARBURANȚI

OBIECTIVUL 16 VOCE-DATE

OBIECTIVUL 17 BALIZAJ

OBIECTIVUL 18 PROTECȚIA FORȚEI, SISOM, TEMPEST

Departamentul Forțelor Aeriene din cadrul Pentagonului vrea să investească peste 130 milioane dolari în construirea de noi facilități la baza aeriană românească de la Câmpia Turzii, care să sporească capacitatea acesteia de a găzdui în condiții tehnice optime avioane militare ale SUA și ale aliaților din NATO și care să le permită acestora să reacționeze prompt, în caz de nevoie, la evoluțiile mediului de securitate din Europa, potrivit unui document oficial al US Department of the Air Force, potrivit Profit.ro.

La baza aeriană de la Câmpia Turzii, Statele Unite au trimis periodic, în baza relațiilor bilaterale, aeronave de luptă și militari care să participe la exerciții și să se antreneze cu soldații români.

An de an la Baza 71 au venit pentru exerciții militari americani cu avioane de luptă F-15 sau cu F-16, iar în ultimele 12 luni SUA a trimis de două ori la Câmpia Turzii drone de atac MQ-9 Reaper.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro