Sari direct la conținut

Îmbogățiții de război

Contributors.ro
Valentin Mircea, Foto: Arhiva personala
Valentin Mircea, Foto: Arhiva personala

România se află în stare de urgență, similară unei stări de război iar comparația nu este deloc forțată dacă vedem că în cadrul acesteia sunt emise ordonanțe militare obligatorii pentru civili iar armata a început să patruleze pe străzi.

Războaiele sunt situații care dau peste cap viața societății în ansamblu, schimbă destine și au consecințe dramatice pentru cei mai mulți dintre noi.

Dar nu pentru toți. Întotdeauna a existat un număr mic de persoane, foarte adaptabile și convingătoare, care au reușit să transforme astfel de perioade în cel mai bun interval din viața lor, să se folosească, fără scrupule de oportunități și să facă profituri pe care nu le-ar fi obținut în altfel de perioade.

Aceștia sunt îmbogățiții de război.

Suntem doar de câteva zile în mod formal în starea de urgență iar apogeul luptei cu coronavirusul este încă în fața noastră dar încep să apară deja îmbogățiții războiului cu epidemia care cuprinde România.

Aceștia sunt, în primul rând, cei care vând materiale medicale către spitale, acolo unde nevoie sunt mari iar timpul rămas până când epidemia va lovi din plin este scurt.

Un exemplu concret este cel relatat ieri și azi de către Hotnews, al firmei din Giurgiu, cu profil de vânzare de băuturi spirtoase și cafea, care este ”norocoasa” care va vinde Statului român 1,7 milioane de măști de protecție, la un preț de vreo 3 ori peste prețul pieței. Măștile vor fi aduse din Turcia, care nu este chiar renumită pentru calitatea acestor produse iar Statul român a primit deja factura pentru 30% din valoarea contractului, deși deocamdată s-au livrat doar mai puțin de 1% din măștile contractate. Nu cunosc contractul cu firma din Turcia dar nu ar fi exclus ca avansul plătit de IGSU să fie tocmai prețul de achiziție din Turcia, unde probabil că producătorul a cerut să fie plătit înainte de livrare. În același timp, ministrul Economiei ne anunță că există cel puțin o firmă românească care va produce de săptămâna viitoare 150.000 măști/zi iar peste câteva săptămâni vor ajunge la 16-17 milioane de măști/zi.

Ca un detaliu deloc întâmplător, firma din Giurgiu este controlată de un răsfățat al contractelor pe bani mulți cu spitalele din România – firma Sanimed Internațional – despre care o altă anchetă jurnalistică ne dezvăluia recent că vindea echipamente de eliminare a germenilor periculoși din spitale pe bază de raze UV-C, pe care le aducea în țară cu aproximativ 60.000 Euro, pe care îi vindea apoi spitalelor românești la preț de cu 150.000 Euro. Echipamentele respective sunt într-adevăr de ultimă generație și extrem de eficiente în combaterea acestei mari probleme a spitalelor din România. Cu toate că pe piață au apărut între timp și alte echipamente similare, de la alți furnizori, inclusiv unele produse de un un laborator românesc, la prețuri de până la 1/3 din prețul de comercializare al Sanimed, aceasta a dobândit un monopol de facto în ceea ce privește vânzările către spitalele din România, prin redactarea caietelor de sarcini ale licitațiilor astfel încât doar Sanimed să poată participa. Practic, aceasta însemna că era exclusă orice concurență și, în mod ciudat, nici măcar alți distribuitori din Europa ai aceluiași producător de echipamente (o firmă americană) nu au dat curs invitațiilor de a depune oferte.

În cazul măștilor de protecție, aflăm dintr-o ingenuă dezvăluire făcută chiar de Sanimed Internațional ziariștilor de la Hotnews, că aceasta este singurul importator autorizat de măști FFP 2 și FFP3, cu alte cuvinte a primit din nou un statut de monopolist pentru importuri și beneficiază din plin de acesta. Surprinsă de faptul că Hotnews a pus în lumina reflectorului contractul primit de la IGSU, Sanimed Internațional amenință chiar că dezvăluirile ar pune în pericol aducerea măștilor de protecție din Turcia – de ce, pentru că ar arăta ce marjă de profit și-a asigurat Sanimed?

Dacă nu se iau măsuri rapide și ferme, astfel de situații vor prolifera. Criza coronavirusului va fi pentru cei descurcăreți și bine conectați o epocă de aur și se vor face noi averi pe seams nevoilor și a temerilor cetățenilor. Sper că starea de urgență nu înseamnă că DNA și alte instituții ale statului au intrat în auto-izolare. Dimpotrivă, acestea ar trebui să fie deosebit de atente și prezente în prima linie a acestui război, care nu se duce doar cu noul virus ucigaș, ci și cu vechiul virus al corupției.

Comenteaza pe contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro